ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρνείται η κυβέρνηση ανάμειξη στο θέμα του προέδρου της Εθνικής

Αρνείται η κυβέρνηση ανάμειξη στο θέμα του προέδρου της Εθνικής

«Η κυβέρνηση και η αντιπροεδρία ουδεμία ανάμειξη έχουν στη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας». Με την ξεκάθαρη αυτή δήλωση απαντούν κυβερνητικές πηγές σε αναφορές που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση παρενέβη στη διαδικασία.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε προ ημερών με επιτυχία την ανοικτή διεθνή διαδικασία επιλογής προέδρου και μη εκτελεστικών μελών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών βέλτιστων πρακτικών επιλογής στελεχών με σκοπό την επιτυχή ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις υποψηφιότητας από 21 διαφορετικές χώρες οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία επιλογής στελεχών Egon Zehnder μέσω των γραφείων της στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Στην τελική λίστα επιλογής ήταν ο Τάκης Θωμόπουλος, ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Ζαννίας και ο Απόστολος Ταμβακάκης. Οι δύο πρώτοι πέρασαν στον «τελικό γύρο» και το προχθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία τον Τάκη Θωμόπουλο ως υποψήφιο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, αντί του Δημήτρη Τσιτσιράγκου που ήταν το πρόσωπο που ζητούσε το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας.

Στην επιλογή του κ. Θωμόπουλου πρωτοστάτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο οποίος αν και γνώριζε την προτήμηση του βασικού μετόχου, στηριζόμενους στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που θέλουν το ΔΣ της τράπεζας να παίρνει τις τελικές αποφάσεις ανεξάρτητο, τάχθηκε αντίθετα στη βούληση του μετόχου.

Ωστόσο, το ΤΧΣ αμφισβήτησε την απόφαση αυτή και «πάγωσε» την τοποθέτηση του Τάκη Θωμόπουλου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συγκληθεί τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει πως θα χειριστεί την υπόθεση Φραγκιαδάκη.

Μια επιλογή είναι να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να επιβάλει με το 40% που διαθέτει στην τράπεζα τα νέα πρόσωπα στη διοίκηση, ενώ η άλλη επιλογή είναι να ξεκαθαριστεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής πως πλέον δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του βασικού μετόχου – όπως και το λοιπό ΔΣ- και να τους ζητηθεί η παραίτηση τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται από κάποιες μη διασταυρωμένες πληροφορίες να τάσσεται υπέρ της δεύτερης και όχι της πρώτης λύσης και για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γιώργο Μιχελή, πρόεδρο του ΤΧΣ. Ωστόσο, για την τροπή της υπόθεσης όλα θα διαφανούν τη Τρίτη όταν και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής.

Εάν υπάρξει παραίτηση του ΔΣ της Εθνικής τότε οι διαδικασίες τοποθέτησης της νέας Διοίκησης θα τρέξουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, περίοδο που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιλυθεί και το ζήτημα της τοποθέτησης του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ