ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica: Το πρώτο πολυκατάστημα που περνάει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου μετά από 50 και χρόνια

Attica: Το πρώτο πολυκατάστημα που περνάει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου μετά από 50 και χρόνια

Η μαγική εποχή των πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλους τους κανόνες όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και μία τέτοια λαμπρή εξαίρεση είναι τα Attica στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Ideal Holdings εξετάζει την εισαγωγή των μετοχών της ελεγχόμενης από αυτήν εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα ΑΜΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αν τελικά οι σκέψεις μετατραπούν σε πράξεις, η είσοδος των Attica στο Euronext Athens θα είναι η πρώτη από τον χώρο των πολυκαταστημάτων μετά από πενήντα και πλέον χρόνια καθώς η αρχή της δεκαετίας του ‘70 ήταν η εποχή που τα πολυκαταστήματα της εποχής, το ένα μετά το άλλο διάβαιναν το κατώφλι της τότε Σοφοκλέους.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Λαμπρόπουλος (νυν notos) που ήταν από τις πρώτες εμπορικές που εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, το έπραξε το 1967 ενώ σε άγνωστη χρονολογία την ίδια δεκαετία μπήκε και η Κατράντζος Σπορ, η πορεία της οποίας τελείωσε στους εμπρησμούς των πολυκαταστημάτων το 1980.

Ακολούθησαν, η Αθηναία στην Ερμού (σ.σ. το κτήριο που φιλοξενεί σήμερα το flagship της Intersport) το 1972, η Κλαουδάτος (1973) ενώ την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι μπήκε στο χρηματιστήριο και η Αφοί Διαμαντή που ειδικεύονταν στον οικιακό εξοπλισμό.

Μία ακόμη εταιρεία του χώρου, η Άκρον Ιλιον Κρυστάλ – το τελευταίο της κατάστημα στο 26 της οδού Σταδίου φιλοξενεί σήμερα τα ΙΕΚ Δέλτα – προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπει στο χρηματιστήριο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 καθώς δεν πληρούσε τους όρους. Η επιλογή της χρηματαγοράς ήταν η απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας η οποία δεν ήρθε και η επιχείρηση έκλεισε οριστικά το 1997 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε διακόψει την λειτουργία της και η Αφοι. Διαμαντή.

Από τις παραπάνω πλέον καμία τους δεν είναι σήμερα στο Χρηματιστήριο. Αθηναία και Κλαουδάτος λειτούργησαν στην χρυσή περίοδο της Σοφοκλέους ως «οχήματα» για την ταχύτερη είσοδο άλλων εταιρειών. Η πρώτη για αυτή της Multirama και η δεύτερη χρησιμοποιήθηκε από τον τότε όμιλο Κορασίδη για την είσοδο της Micromedia, εταιρείες που με την σειρά τους δεν μακροημέρευσαν.

«Εν ζωή» παραμένει μόνο ο Notos, οι μετοχές του οποίου συγκεντρώθηκα από τους τότε βασικούς μετόχους τους – μέσα από δύο εταιρείες με τα ευφάνταστα ονόματα «Τραμουντάντα Συμμετοχών ΑΕ» και «Τραμουντάνα ΙΙ Συμμετοχών Α.Ε.» - με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τις λίστες του Χρηματιστηρίου το 2007.

Attica χωρίς ανταγωνισμό

Ακριβώς είκοσι χρόνια (σ.σ. άνοιξαν τις πόρτες του στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τον Απρίλιο του 2005) μετά από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος στο City Link, τα Attica θεωρητικά και πρακτικά κινούνται χωρίς ανταγωνισμό στην αγορά των πολυκαταστημάτων. Οι ανταγωνιστές τους στο κέντρο, Hondos Center στην Ομόνοια και Notos στα Χαυτεία, απέχουν τόσο σε απόσταση αλλά κυρίως σε σημαντικά μεγέθη όπως είναι αυτά των διαθέσιμων χώρων, των φιλοξενούμενων brand και κυρίως της επισκεψιμότητας και των εσόδων.

Επίσης πέρα από το flagship της οδού Ακαδημίας διαθέτουν ισχυρή παρουσία στην Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 48 – 50 και Mediterranean Cosmos) καθώς και στα Βόρεια Προάστια (Golden Hall). Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι και η αγορά των Νοτίων Προαστίων όπου αναμένεται σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο να έχει παρουσία με χώρους περίπου 3.000 τ.μ. στο Riviera Galleria στο Ελληνικό.

Παράλληλα τα Attica ξεκινούν σε πιλοτικό επίπεδο από εφέτος να δημιουργούν μικρότερα θεματικά καταστήματα είτε μέσα σε εμπορικά κέντρα είτε σε εμπορικούς δρόμους. Η αρχή θα γίνει από το Athens Mall όπου θα ανοίξει στην κατηγορία των καλλυντικών το πρώτο attica Beauty Store.

Σε οικονομικό επίπεδο τα Αττικά Πολυκαταστήματα εμφάνισαν στην χρήση του 2025 κύκλο εργασιών ύψους 244,2 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 5,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων τα καθαρά κέρδη ήταν πέρυσι αυξημένα κατά 21,2% στα 15,43 εκατ. ευρώ.