ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επικρίσεις για το ΤΧΣ από τους συνδικαλιστές της Εθνικής

Επικρίσεις για το ΤΧΣ από τους συνδικαλιστές της Εθνικής

Επιθετική στάση απέναντι στην απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην αποδεχθεί την επιλογή της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για το νέο πρόεδρο του ιδρύματος κρατά ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΤΕ σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι συνδικαλιστές της Εθνικής που εμφανίζονται να έχουν στενή συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη υπογραμμίζουν πως θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την αυτόνομη λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας, αντιτιθέμενοι στη στάση του ΤΧΣ να «παγώσει» την τοποθέτηση του Τάκη Θωμόπουλου στην προεδρία του ιδρύματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ):

«Η αμφισβήτηση εκ μέρους του ΤΧΣ της διαδικασίας εκλογής Προέδρου από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας - ενώ ο εκπρόσωπος του συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος της- οδηγεί την ιστορικότερη ελληνική τράπεζα σε μια διοικητική κρίση, που απειλεί το παρόν και την προοπτική της αλλά και την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.

»Το ΤΧΣ θα έπρεπε -ανεξαρτήτως των εσωτερικών του συσχετισμών εξουσίας- να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε, αυτός είναι και ο βασικός θεσμικός του ρόλος.

»Αντίθετα, η επιλογή του να παγώσει την ορθή και νόμιμα προβλεπόμενη από τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης διαδικασία που ακολούθησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

»Τέτοιες μεθοδεύσεις οδηγούν σε περιπέτειες και δε συμβάλλουν στην εμπέδωση του αναγκαίου κλίματος ηρεμίας για να ανακτήσουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς. Οδηγούν σε παρακμιακή εσωστρέφεια και απαξίωση. Γνώμονας κάθε ενέργειας των εμπλεκομένων με τις διοικήσεις των τραπεζών θα έπρεπε να είναι η ολοκλήρωση των στόχων τους, ώστε να αρχίσουν επιτέλους οι τράπεζες να επιτελούν το βασικό τους ρόλο που είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ο στόχος της ανάπτυξης.

»Η ωμή αυτή παρέμβαση του ΤΧΣ έρχεται να προκαλέσει μια αχρείαστη κρίση στην κρισιμότερη στιγμή, με όλα τα σημαντικά θέματα τόσο για την Τράπεζα όσο και για τους εργαζόμενους να βρίσκονται ανοιχτά και η αντιμετώπιση τους σε εκκρεμότητα.

»Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. αποδοκιμάζει αυτή την παρέμβαση και καλεί το ΤΧΣ και την Κυβέρνηση να αναλάβουν -έστω και την ύστατη αυτή στιγμή- τις ευθύνες τους και να σεβαστούν τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών.

»Ως Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους δε θα καταστούν θύματα μιας μάχης συμφερόντων.

»Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Εθνικής Τράπεζας και θα συμβάλλουμε ενεργά στην αποκατάσταση της ομαλότητας, κάτι το οποίο πρωτίστως θα έπρεπε να ενδιαφέρει αυτούς που σήμερα λειτουργούν αποσταθεροποιητικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ