ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς παραίτηση Φραγκιαδάκη από την Εθνική Τράπεζα

Προς παραίτηση Φραγκιαδάκη από την Εθνική Τράπεζα

Διοικητικές εξελίξεις ακόμη και μέσα στην ημέρα αναμένονται στην Εθνική Τράπεζα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ιδρύματος Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να δέχεται εισηγήσεις από τους συνεργάτες του να παραιτηθεί προκειμένου να αποφευχθεί καθολική καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει με το νομικό τμήμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προετοιμάζει το αίτημα που θα απευθύνει ως βασικός μέτοχος στην τράπεζα.

Τόσο η πρόσκληση σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όσο και η ημερήσια διάταξη θα τεθούν υπόψη των μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ την προσεχή Δευτέρα.

Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη του 9μελους Γενικού Συμβουλίου δεν θα κληθούν να εγκρίνουν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, καθώς αυτό έχει ήδη αποφασιστεί, αλλά το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματος.

Είναι άγνωστο το πώς θα κινηθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, η παραίτηση του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου να μην οδηγήσει σε καθολική καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση το ΤΧΣ προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αυτό και στη βάση αυτή αναμένεται να ζητήσει από την εταιρεία συμβούλων Egon Zehnder να καταρτίσει λίστα υποψηφίων που θα έχουν τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος για να καταλάβουν θέση μέλους στο ΔΣ της Εθνικής, ήδη από την επομένη της σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Να σημειωθεί πως τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ζητούν επίμονα οι αλλαγές στη Διοίκηση της Εθνικής να περιλαμβάνουν όλα τα μέλη του ΔΣ που υπερψήφισαν την τοποθέτηση του Τάκη Θωμόπουλου στην προεδρία της Εθνικής, αγνοώντας τη βούληση του βασικού μετόχου.

Στη βάση αυτή στο νέο ΔΣ της Εθνικής το ΤΧΣ αναμένεται να έχει περισσότερους από έναν εκπροσώπους.

Παρέμβαση Μαξίμου

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών, δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με την κόντρα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ, σχετικά με την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής και για το εάν τίθεται θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση, «δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ οφείλει άμεσα να επιλυθεί καθότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας που δεν οφελεί τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο».

«Εκτιμούμε ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ