ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλληλογραφία SSM – ΤΧΣ για την Εθνική

Αλληλογραφία SSM – ΤΧΣ για την Εθνική

Αλληλογραφία για το θέμα της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα είχε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής με τον Ρόλφ Kλούγκ, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΕΚΤ, στέλεχος του SSM, με τη μεσολάβηση του παρατηρητή της ΕΚΤ στο ΤΧΣ.

Απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε το ΤΧΣ στον SSM σχετικά με το τι πιστεύει για τις εξελίξεις στην Εθνική ο Ρόλφ Kλούγκ τόνισε πως κατά την άποψη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα ήταν καλό να αποφευχθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα, αλλά εάν αυτό δεν επιτευχθεί οι όποιες αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα μπορούσαν να αφορούν μόνον στο πρόσωπο του προέδρου και των δύο συνδικαλιστών που μετέχουν στο ΔΣ της Εθνικής.

Ο Kλούγκ ανέφερε στη σχετική απάντηση προς τον Γιώργο Μιχελή (εστάλη την παρελθούσα Παρασκευή) πως οι αποφάσεις για τις διοικητικές αλλαγές στην Εθνική θα μπορούσαν να ληφθούν κατά την τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017 και όχι σε έκτακτη γενική συνέλευση μέσα στο Δεκέμβριο όπως έχει αποφασίσει το ΤΧΣ. Αναφέρει δε πως θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα εάν το ΤΧΣ ήρε την εμπιστοσύνη του προς το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής.

Ερωτηθείς εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εντός του ΤΧΣ η ανωτέρω αλληλογραφία με τον SSM ερμηνεύτηκε με διττό τρόπο. Κάποια στελέχη κάνουν λόγο για παρέμβαση που καθιστά απαγορευτική την καρατόμηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του CEO, ωστόσο τα περισσότερα μέλη κάνουν λόγο για «ανταλλαγή απόψεων» με τον SSM και πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί είτε στον βασικό μέτοχο , είτε στη γενική συνέλευση του ιδρύματος η θέση του επόπτη.

Στην ίδια βάση διαψεύδονται δημοσιεύματα που έφεραν τον SSM να εμφανίζει το πρόβλημα της διοικητικής αλλαγής στην Εθνική ως συστημικό κίνδυνο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το εάν υφίσταται πρόβλημα συστημικής ευστάθειας ή όχι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κάτι που θα το αποφασίσει το αρμόδιο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας του οποίου προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών και στο οποίο εκπροσωπούνται η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κανείς από τους θεσμούς αυτούς δεν βλέπει τέτοιο κίνδυνο και στη βάση αυτή οι ίδιες πηγές απορρίπτουν σχετικά δημοσιεύματα ως ατεκμηρίωτα.

Η συνεδρίαση του ΤΧΣ

Να σημειωθεί πως σήμερα στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να αποφασίσει για το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της προς σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Στη συνεδρίαση αυτή τα μέλη του 9μελους Γενικού Συμβουλίου δεν θα κληθούν να εγκρίνουν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, καθώς αυτό έχει ήδη αποφασιστεί, αλλά το περιεχόμενο του σχετικού αιτήματος.

Πλέον όλα δείχνουν πως δεδομένης της άρνησης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να παραιτηθεί από τη θέση του CEO της Εθνικής η έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ενδέχεται να οδηγήσει σε καθολική καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Να σημειωθεί πως τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ζητούν επίμονα οι αλλαγές στη Διοίκηση της Εθνικής να περιλαμβάνουν όλα τα μέλη του ΔΣ που υπερψήφισαν την τοποθέτηση του Τάκη Θωμόπουλου στην προεδρία της Εθνικής, αγνοώντας τη βούληση του βασικού μετόχου.

Το ΤΧΣ προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αυτό και στη βάση αυτή αναμένεται να ζητήσει από την εταιρεία συμβούλων Egon Zehnder να καταρτίσει λίστα υποψηφίων που θα έχουν τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος για να καταλάβουν θέση μέλους στο ΔΣ της Εθνικής, ήδη από την επομένη της σύγκλησης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Παρέμβαση Φραγκιαδάκη

«Η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται ομαλότητα, όταν έχουμε τόσα θέματα ανοιχτά. Η φιλοδοξία του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας, καθιστά επιτακτικό αυτή τη στιγμή το να έχουμε καλές και στενές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τα οποία συνεργαζόμαστε και έχουμε επαφές, πρωτίστως με τους μετόχους μας και τους επόπτες μας» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών της τράπεζας για διάφορα τρέχοντα θέματα.

Ο κ. Φραγκιαδάκης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σημείωσε: «Ξέρω πως όλοι διαβάζετε και αγωνιάτε, το ίδιο και εμείς. Η πρόθεσή μας είναι μέσα από όλο αυτό, όμως να βγούμε ενωμένοι, ώστε τα πράγματα να πάνε προς το καλύτερο. Γι' αυτό, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της σχέσης μας με το Ταμείο. Δεν υπήρχε πρόθεση ρήξης της σχέσης με το ΤΧΣ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ