ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Growth Awards: Η καινοτομία και η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βραβεύονται

Growth Awards: Η καινοτομία και η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βραβεύονται

Παρά την οικονομική κρίση και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις οι οποίες με «όπλο» την καινοτομία, δημιουργούν, αναλαμβάνουν κινδύνους και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ανταγωνίζονται διεθνώς με στόχο να ξεχωρίζουν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Ναι, η καινοτομία, n υψηλή τεχνολογία και n έρευνα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας μιας οικονομίας, γι’ αυτό και η ύπαρξή τους είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα του σήμερα.

Η σπουδαία προσπάθεια αρκετών νέων επιχειρήσεων και το έργο που παράγουν, αποτέλεσαν την έμπνευση για τη «γέννηση» μιας ιδέας που στόχο έχει με την στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της Ελλάδας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της καινοτομίας και της έρευνας όσον αφορά στο κομμάτι της εξόδου της χώρας μας από την κρίση και την αξία της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η Eurobank θέλησε να επιβραβεύσει τις καινοτόμες επιχειρήσεις που εργάζονται σκληρά και παλεύουν στην Ελλάδα του σήμερα και παράλληλα να ενισχύσει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τόπο μας. Για τον λόγο αυτόν θεσμοθέτησε σε συνεργασία με την Grant Thornton τα Βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards».

Πρόκειται για μια νέα, κοινή πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να καταστεί το κορυφαίο μέσο αναγνώρισης της επιχειρηματικής αριστείας και στήριξης των υγιών, ανταγωνιστικών και δυναμικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν

Ποιες είναι, όμως, οι επιχειρήσεις που ξεχώρισαν; Πρόκειται για εταιρείες και οργανισμούς οι εξαιρετικές χρηματοοικονομικές επιδόσεις των οποίων συνοδεύονται από ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν προς την επιχειρηματική -και όχι μόνο- κοινότητα.

Η διάδοση των σπουδαίων αυτών ιστοριών είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της θέσπισης των βραβείων. Οι ιστορίες αυτές δίνουν δύναμη και αποτελούν πηγή έμπνευσης και για άλλες επιχειρήσεις στην χώρα μας που θέλουν να αναπτυχθούν, να πρωτοπορήσουν και να αποδείξουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική.

Από συνολικά 8.000 νέες και καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ξεχώρισαν στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης, 150 προκρίθηκαν για συμμετοχή στα βραβεία αλλά έξι από αυτές θα βραβευτούν τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου στην τελετή για τα «Growth Awards», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για τις έξι ελληνικές επιχειρήσεις με τις υψηλότερες επιδόσεις σε συνολικά έξι κατηγορίες: Στην λειτουργική και επιχειρησιακή βελτίωση, στην ανάπτυξη προϊόντος, στην ανάπτυξη αγορών, στο ανθρώπινο δυναμικό και την εταιρική κουλτούρα, στις επενδύσεις και τέλος, στην εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Όσον αφορά στην διαδικασία αξιολόγησης για την ανάδειξη των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν ως προς την ανάπτυξη, την αριστεία και τη δυναμική τους, έγινε με την χρήση ειδικών αναλύσεων βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών και δεικτών 8.000 επιχειρήσεων, βάσει του μοντέλου αξιολόγησης «Financial Growth/Health Matrix» της Grant Thornton καθώς και μέσω των εργαλείων πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank.

Στόχος η ανάδειξη της παραγωγικής και ανταγωνιστικής Ελλάδας

Στόχος των βραβείων είναι η ανάδειξη της δημιουργικής, παραγωγικής και ανταγωνιστικής Ελλάδας, μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, όμως, η Eurobank θέλει να τιμήσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες επιχειρηματίες που αποτελούν αξιόλογα παραδείγματα στην Ελλάδα της κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ της Eurobank, κ. Νικόλαο Καραμούζη, με τα βραβεία «Growth Awards», θα αναδειχθούν οι επιχειρηματικές εκείνες αρετές που θεμελιώνουν τις προοπτικές για οικονομική και κοινωνική ευημερία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, «η ελληνική οικονομία έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από την πολύχρονη και βαθειά ύφεση, την υψηλή ανεργία, την κοινωνική δυσπραγία και την καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού πλούτου και δυναμικού». Ωστόσο, «σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων και απαιτήσεων για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον που εγκυμονεί κινδύνους, με την πρωτοβουλία των βραβείων “Growth Awards”, η Eurobank επιθυμεί να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που μέσα σε ένα πλαίσιο επιχειρηματικής ηθικής και λειτουργίας, επιτυγχάνουν όχι μόνο το μέγιστο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά διαθέτουν και ξεχωρίζουν για την εξωστρεφή τους παρουσία, για το σεβασμό τους στον πελάτη με άριστο παρεχόμενο προϊόν και υπηρεσίες, με την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, και το σεβασμό στους εργαζομένους, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, και τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση στη λειτουργία τους και τέλος, για την κοινωνική ευθύνη και την απόδοση κοινωνικού μερίσματος».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς, αναφέρθηκε στα Growth Awards, επισημαίνοντας πως η νέα, κοινή πρωτοβουλία με την Eurobank «αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή, καθώς αναδεικνύει την ενιαία στρατηγική κατεύθυνση των δύο οργανισμών για την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την επιβράβευση επιχειρήσεων που κατάφεραν να συνδυάσουν τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις με μία επιτυχημένη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ