ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων - 6 στις 10 επιχειρήσεις είχαν μειωμένα έσοδα

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων - 6 στις 10 επιχειρήσεις είχαν μειωμένα έσοδα
SOOC

Σχεδόν 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν μικρότερο κύκλο εργασιών στη διάρκεια των φετινών θερινών εκπτώσεων και μόλις 1 στις 10 υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι καλύτερες τιμές δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι ανακατευθύνουν το διαθέσιμο εισόδημά τους στα απολύτως απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες, εν μέσω μάλιστα διεθνών κατακερματισμών και έντονης αβεβαιότητας.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ προειδοποιεί πως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τίθεται εν αμφιβόλω, με τους επιχειρηματίες να εναποθέτουν τις τελευταίες τους ελπίδες στα μέτρα ελάφρυνσης των επιβαρύνσεων που αναμένονται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

«Τα αρνητικά αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων προστίθενται σε ένα ήδη φτωχό και αποθαρρυντικό πρώτο εξάμηνο. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις σημείωσαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξέλιξη ενδεικτική των ισχυρών πιέσεων και κλυδωνισμών στην αγορά» δήλωσε σχετικά o Διοικητικός Διευθυντής του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ κος Χαράλαμπος Αράχωβας.

«Η εικόνα είναι απογοητευτική αν ληφθούν υπόψη αφενός οι χαμηλές πωλήσεις των επιχειρήσεων και αφετέρου η σταθερή άνοδος του επιπέδου των τιμών αλλά και του λειτουργικού κόστους. Η Πολιτεία καλείται να υιοθετήσει άμεσα παρεμβάσεις και δράσεις υποστήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας αλλά και της ίδιας της κοινωνικής συνοχής. Το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα δεν ζητούν μέτρα στήριξης για την περαιτέρω επέκτασή τους αλλά για την ίδια τους την επιβίωση».

Πανελλαδική έρευνα για την πορεία των θερινών εκπτώσεων 2026:

• Σχεδόν 6 στις 10 (57,5%) επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο κατέγραψαν χειρότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων συγκριτικά με πέρυσι, ενώ μόλις 1 στις 10 κατέγραψε υψηλότερο τζίρο.

• Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (47,2%) εμφανίστηκαν Λίγο έως Καθόλου Ικανοποιημένες από το τζίρο τους κατά την περίοδο των φετινών θερινών εκπτώσεων.

• Η ανάγκη περαιτέρω προώθησης των πωλήσεων προθυμοποιεί σχεδόν 4 στους 10 επιχειρηματίες (37,7%) να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές και μετά το επίσημο πέρας των εκπτώσεων, παρά τους περιορισμούς του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

• Σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,6%) υιοθέτησαν ποσοστά εκπτώσεων άνω του 30%, με το «κλιμάκιο έκπτωσης» 31% - 40% να συγκεντρώνει την ισχυρότερη προτίμηση.

• Για περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις (44,3%) η περίοδος με την υψηλότερη αγοραστική κίνηση ήταν ο Ιούλιος. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με παλαιότερες έρευνες με εξαίρεση την περυσινή, οπότε είχε καταγραφεί ως καλύτερη περίοδος πωλήσεων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

• Για περισσότερες από 5 στις 10 επιχειρήσεις (53,3%) στις οποίες καταγράφηκαν χαμηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο πέρυσι, η μείωση διαμορφώθηκε έως 10%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι μεν βελτιωμένο σχετικά με πέρυσι αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικό.

• Στο ίδιο πλαίσιο, για περίπου τις μισές επιχειρήσεις (52,2%) που δήλωσαν αύξηση των πωλήσεων, η άνοδος δεν υπερέβη το 10% σε σχέση με πέρυσι.

• Δύο στις 3 επιχειρήσεις (66,0%) υιοθέτησαν τα ίδια, με το καλοκαίρι του 2025, ποσοστά εκπτώσεων, αποτέλεσμα ενδεικτικό των ορίων της αγοράς.

• Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις (41,5%) πραγματοποίησαν εκπτώσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα εμπορεύματα του καταστήματος.

• Επίσης, 4 στις 10 επιχειρήσεις (43,9%) κατέγραψαν χαμηλότερη επισκεψιμότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ποσοστό σχεδόν ίδιο (42,5%) με όσες επιχειρήσεις αξιολόγησαν την επισκεψιμότητά τους στα περυσινά επίπεδα.

• Μόνο το 16,0% των επιχειρηματιών δήλωσε πολύ ικανοποιημένο από την επισκεψιμότητα στα καταστήματα.