ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αιμορροΐδες: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά

Αιμορροΐδες: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά

Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμφανίσει αιμορροΐδες, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πιο συχνές παθήσεις στον κόσμο, η αιμορροϊδοπάθεια εξακολουθεί να παραμένει ένα θέμα «ταμπού» για εκατομμύρια ανθρώπους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το ένα τρίτο των ασθενών που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια ζητά ειδική ιατρική βοήθεια και οι περισσότεροι επιλέγουν να υποφέρουν σιωπηλά, αγνοώντας, ωστόσο, τους κινδύνους που αυτή η φαινομενικά αθώα νόσος κρύβει.

Ψάχνουμε τη λύση στη Google και δεν ζητάμε ιατρική βοήθεια

Στην αναζήτηση της Google η λέξη «αιμορροΐδες» παραμένει ιδιαίτερα υψηλά αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά για το συγκεκριμένο πρόβλημα και συχνά καταφεύγουν στο Διαδίκτυο προκειμένου να βρουν μια λύση για να ανακουφιστούν από τον πόνο.

Ωστόσο, η αιμορροϊδοπάθεια, εκτός από επίπονη, είναι και μια σοβαρή νόσος που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με την εμφάνιση των πρώτων ενοχλήσεων ή συμπτωμάτων.

Ο Ναπολεών Βοναπάρτης, η μάχη του Βατερλώ και οι αιμορροΐδες

Σερφάροντας, πάντως, κάποιος στο Διαδίκτυο μπορεί να ανακαλύψει και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την αιμορροϊδοπάθεια, όπως τις αναφορές που θέλουν τον Ναπολεών Βοναπάρτη να έχασε την μάχη του Βατερλώ επειδή έπαθε οξεία αιμορροιδική θρόμβωση! Φήμες λένε ότι οι αιμορροΐδες του τον υποχρέωσαν να καθυστερήσει την μάχη καθώς δεν μπορούσε να ανεβεί στο άλογό του και να σταθεί επί ώρες όρθιος πάνω σε αυτό.

Πότε πρέπει να αντιμετωπίζουμε χειρουργικά τις αιμορροΐδες

Το ζήτημα είναι ότι η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση σοβαρή γι’ αυτό και πρέπει να μιλάμε πλέον ανοιχτά για το συγκεκριμένο ιατρικό ζήτημα και να μην διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι αιμορροΐδες χρειάζεται να θεραπευτούν με κάποια επέμβαση.

Εάν υπάρχει επίμονη αιμορραγία ή οι αιμορροΐδες προκαλούν έντονο πόνο και καμία άλλη μέθοδος δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χειρουργική επέμβαση.

Για τη διάγνωση της αιμορροΐδοπάθειας, οι ασθενείς χρειάζεται να επισκεφθούν το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και να συμβουλευθούν τον ιατρό. Έπειτα από την ολοκλήρωση της εξέτασης ο γιατρός -αναλόγως των ευρημάτων- θα επιλέξει είτε να προβεί σε άμεση αντιμετώπιση στο εξωτερικό ιατρείο, είτε να συζητήσει μαζί σας κάποια από τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία.

Μιλήστε με έναν ειδικό

O Σπύρος Ανδρικόπουλος, διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Θεραπευτικού Κέντρου Λευκός Σταυρός Αθηνών και Γενικός Χειρουργός, τονίζει ότι ή αιμορροϊδική νόσος μπορεί να αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας και υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης με την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων ή των ενοχλήσεων, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη πάθηση, εκτός από πολύ επίπονη, είναι και σοβαρή, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Μια σύγχρονη λύση για την καταστροφή των αιμορροΐδων είναι η χρήση laser, υπερύθρων, ή διπολικής διαθερμίας.

Για την ακρίβεια, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε κλασική αιμορροϊδεκτομή, σε αιμορροϊδεκτομή ή αιμορροϊδοπηξία με χρήση laser, σε αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος και αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος.

α

Αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με laser και την χρήση υπέρηχων

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (HAL – RAR ή THD) είναι μια σύγχρονη και σχετικά ανώδυνη μέθοδος. Πλεονέκτημά της είναι ότι επιτρέπει την ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν έχει ιδιαίτερες επιπλοκές, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη σε ασθενείς με 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και σε όσους έχουν και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Τα συμπτώματα που χρειάζεται να προσέξουμε

Τα συμπτώματα της αιμορροΐδοπάθειας διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο των αιμορροΐδων. Πράγματι, οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως εμφανίζονται με ανώδυνη ορθική αιμορραγία, ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες ενδέχεται προκαλέσουν πόνο και οίδημα στην περιοχή του πρωκτού.

Δυστυχώς, αρκετοί άνθρωποι αναφέρονται εσφαλμένα σε οποιοδήποτε σύμπτωμα προκύψει γύρω από την περιοχή του ορθού και του πρωκτού ως «αιμορροΐδες» και δεν ζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού με αποτέλεσμα να αγνοούν την πραγματική αιτία του προβλήματός τους.

β

Τα συμπτώματα:

1. Απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος στην τουαλέτα (είτε σε μικρή ποσότητα πάνω στο χαρτί, είτε σε μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στη λεκάνη)

2. Ψηλαφητή διόγκωση της περιοχής του πρωκτού

3. Φαγούρα και ερεθισμός της περιοχής γύρω από τον πρωκτό

4. Ήπια απώλεια υγρών στο εσώρουχο

5. Δυσκολία καθαρισμού μετά από μία κένωση

6. Πόνος που προκαλείται συνήθως όταν οι αιμορροΐδες είναι ερεθισμένες και περνάει όταν αιμορραγήσουν.

Μάλιστα, όταν ο πόνος όταν επιμένει, μπορεί να σηματοδοτεί κάτι σοβαρότερο όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον ειδικό!

γ

Τι να κάνετε αν εντοπίσετε κάποιο σύμπτωμα

Με την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και τον Εξειδικευμένο Χειρουργό που ασχολείται με τα προβλήματα της περιοχής. Η καθυστέρηση της διάγνωσης και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση του προβλήματος.

Κλείστε ραντεβού για δωρεάν εξέταση και συμβουλές από τον ειδικό ιατρό του Εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού Ιατρείου στο Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Λευκός Σταυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ