ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δραματική προειδοποίηση ΣΕΒ για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ

Δραματική προειδοποίηση ΣΕΒ για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ

«Αν διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη είτε θα παραμείνει στα χαρτιά είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση» προειδοποιεί ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, υπό τον τίτλο «2017: Annus mirabilis ή horribilis; Η επιλογή είναι στα χέρια μας!».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, βασικός στόχος για το 2017 πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση των κατάλληλων δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών, οι οποίες θα δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύει εντός της ΕΕ. Οπως σημειώνει, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί «αν δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση».

«Το κυρίαρχο ζητούμενο παραμένει η αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση μείωσης της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και οργανωμένων επιχειρήσεων.

Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν αφενός με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές, και αφετέρου με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω βελτίωσης της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα» τονίζει ο ΣΕΒ. Προσθέτει μάλιστα ότι παράλληλα απαιτείται η περαιτέρω στοχευμένη μετεξέλιξη του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος προς ένα πιο ανταποδοτικό σύστημα εισφορών και συντάξεων και ένα αποτελεσματικό σύστημα καταπολέμησης της φτώχειας.

«Σήμερα, στον όγδοο χρόνο των Μνημονίων, ακόμα και αυτοί που ωφελούνται από τις στρεβλώσεις και εναντιώνονται στη διατύπωση πειστικών και ολοκληρωμένων προτάσεων πολιτικής, βλέπουν το μέλλον τους αδιέξοδο και τείνουν να συμφωνούν στην επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να ασκήσει ποιοτική διακυβέρνηση» υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ