ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε συμφωνία συγχώνευσης ήλθαν οι Anheuser-Busch InBev και SABMiller

Σε συμφωνία συγχώνευσης ήλθαν οι Anheuser-Busch InBev και SABMiller

Σε συμφωνία για συγχώνευσή ήλθαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev και η SABMiller, δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο όμιλο με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 230 δισ. δολάρια και ο οποίος θα ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς μπίρας.

 

Η InBev και η SABMiller ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν επί της αρχής στους όρους εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη. Η τιμή που συμφωνήθηκε είναι 68 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, ενώ υπάρχει και επιλογή για απόκτηση μετοχών για περίπου το 41% των μετοχών της SABMiller.

Η τιμή εξαγοράς εγκρίθηκε από την Altria Group, το μεγαλύτερο μέτοχο σήμερα της SABMiller, και την οικογένεια του Alejandro Santo Domingo, μία απ' τις πλουσιότερες στην Κολομβία και ιδιοκτήτη του 14% της ζυθοποιίας.

Η εδρεύουσα στο Βέλγιο AB InBev ήταν εκείνη που πρότεινε συνεργασία στην εδρεύουσα στη Βρετανία SABMiller. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η InBev συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 3 δισ. δολαρίων στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η συγχώνευση.

Πρόκειται για την τέταρτη προσπάθεια του Βελγικού κολοσσού να εξαγοράσει τη SABMiller με τη βρετανική εταιρεία να έχει απορρίψει τις τρεις προηγούμενες προσφορές.Σημειώνεται πως διεθνώς οι ζυθοποιίες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και μισό αιώνα καθώς οι καταναλωτές στρέφονται είτε προς μικρότερες ετικέτες μπύρας είτε προς premium και μπύρες μικροζυθοποιίας.

AB InBev και SABMiller θα απαρτίσουν τη μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των τροφίμων - ποτών σε επίπεδο κερδών. Το συνδυασμένο σχήμα θα έχει προ φόρων, δικαιωμάτων και αποσβέσεων κέρδη 25 δισ. δολάρια για το 2016 και θα ελέγχει τις 24 από τις 30 μεγαλύτερες αγορές μπύρας στον κόσμο.

Η InBev παρασκευάζει, μεταξύ άλλων, τις μπύρες Budweiser, Stella Artois και Corona, ενώ μερικές από τις γνωστές ετικέτες της SAB είναι η Peroni και η Grolsch.

Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη για το 2015 παγκοσμίως και η τέταρτη μεγαλύτερη στα χρονικά των εξαγορών - συγχωνεύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ