Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΦΕΤ στο ελαιόλαδο είναι η υποβάθμιση της ποιότητάς του, λόγω μη ορθών συνθηκών διατήρησης και αποθήκευσή τους.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece o πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννης Τσιάλτας, σε αυτή την περίπτωση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου δεν ανταποκρίνονται στα στάνταρντ που έχουν τεθεί. Μια άλλη περίπτωση είναι όπως λέει ο κ. Τσιάλτας η διακίνηση χρωματισμένων σπορελαίων με σήμανση “εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.” Τα ποσοστά της παραβατικότητας ωστόσο είναι χαμηλά όπως δείχνουν οι επίσημοι έλεγχοι τονίζει ο κ. Τσιάλτας.

Στο επίπεδο των εγκεκριμένων ελαιοτριβείων εμφανίζονται μεμονωμένα περιστατικά νοθείας. “Ωστόσο στη Β. Ελλάδα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο νοθείας ελαιολάδου του οποίο παράγεται από μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν.” Αναφορικά με τις εισαγωγές, ο κ Τσιάλτας επισημαίνει ότι σε χρονιές με χαμηλή παραγωγή στην Ελλάδα, υπάρχουν περιστατικά εισαγωγών ελαιολάδου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να συμπληρωθούν οι ποσότητες που χρειαζόμαστε για την εσωτερική αγορά. “Επειδή αυτό το ελαιόλαδο θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας από το ελληνικό, με τις προσμίξεις που γίνονται υπάρχει υποβάθμιση του προϊόντος και η οποία δεν επιτρέπεται, δεδομένου ότι η προέλευση των ελαιολάδων θα πρέπει να αναφέρεται στην επισήμανση” καταλήγει ο κ. Τσιάλτας.

Διαβάστε επίσης