ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακοινώθηκε επίσημα το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο με θέμα τη λογοκρισία

Ανακοινώθηκε επίσημα το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο  στην Άνδρο με θέμα τη λογοκρισία

Η επίσημη ανακοίνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα.

Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο Γαύριο της Άνδρου, από 9 έως 16 Ιουλίου, με θέμα: «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου». Ειδικότερα, η ακαδημαϊκή δράση οργανώνεται από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Π.Τ.Ν. και θα καλύψει τις θεματικές:

-Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.

-Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία. Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.

-Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός. Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία. Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

ΙΑΝΟΣ

Η ακαδημαϊκή υπεύθυνη του 3ο Θερινού Πανεπιστημίου κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη με τον διευθυντή του πολιτιστικού προγράμματος κ. Γιάννη Μαμάη

Η ανακοίνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του συλλογικού τόμου Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα που επιμελήθηκε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο τόμος εντάσσεται στη Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Gutenberg και σχεδιάστηκε καλλιτεχνικά από τον κ. Γιάννη Μαμάη. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Περικλής Πολίτης, Αν. Καθηγητής Τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ, Λίνα Ρόζη, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Fellow CHS – GR, Harvard University και Γιάννης Μαμάης, Διευθυντής Πολιτιστικού Προγράμματος 3ου Θερινού Πανεπιστημίου και η επιμελήτρια του τόμου.

ΙΑΝΟΣ 2

Οι φοιτητές του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου που παραβρέθηκαν στην επίσημη ανακοίνωσή του, μίλησαν με εγκωμιαστικά λόγια για το πρόγραμμα

ΙΑΝΟΣ 3

Η ακαδημαϊκή υπεύθυνη κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη με τον διευθυντή του πολιτιστικού προγράμματος κ. Γιάννη Μαμάη πλαισιωμένοι από φοιτητές του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου

Όλοι τους αναφέρθηκαν με ιδιαιτέρως επαινετικά λόγια στο Θερινό Πανεπιστήμιο και τη διεθνή απήχησή του, τονίζοντας ότι ως ένα θερινό σχολείο πρότυπο, υπηρετεί με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο τις αρχές και τις αξίες της προώθησης της ελληνικής γλώσσας και της διασύνδεσής της με τα μέσα ενημέρωσης. Συγκινητικές ήταν οι εγκωμιαστικές κρίσεις των φοιτητών που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση και όρισαν την επόμενη συνάντησή τους το ερχόμενο καλοκαίρι στην Άνδρο. Το πρόγραμμα εξήρε και σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Διονύσης Τσακνής, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω ίωσης. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων από τον ακαδημαϊκό χώρο οι κ.κ. Τζ. Παγγέ, Μ. Κακαβούλια, Ν. Μήτσης, Γ. Πανούσης, Α. Γιώτσα, Θ. Μιχάλης, Ρ. Δαλιανούδη, από τον χώρο της πολιτικής οι κ.κ. Σπ. Ταλιαδούρος, Ζ. Μακρή, Φ. Σαχινίδης, Ρ. Ζήση, ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο εκδότης κ. Γ. Δαρδανός, ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κ. Ζορμπάς, από τον δημοσιογραφικό κόσμο οι κ.κ. Π. Σόμπολος, Ν. Σπαγαδώρου, Ν. Θρασυβούλου, Μ. Φωτοπούλου, Ε. Μαλλιαρού, Μ. Κλαυδιανού, Λ. Λάππα, ο εικαστικός Β. Πράπας, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής εταιρείας FAST FERRIES που θα μεταφέρει δωρεάν τους σπουδαστές στην Άνδρο κ.ά.

Πληροφορίες για εγγραφές στο email: nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr.

ΙΑΝΟΣ 4

Το πάνελ της εκδήλωσης

ΙΑΝΟΣ 5

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γ. Καψάλης και η ακαδημαϊκή υπεύθυνη του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου κ. Ν. Τσιτσανούδη πλαισιωμένοι από πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ