ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coffee Break: Η ιστορία του πιο απολαυστικού διαλείμματος

Coffee Break: Η ιστορία του πιο απολαυστικού διαλείμματος

«Coffee break». Μία έννοια η οποία σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό και σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 2,2 δισ. κούπες καφέ καταναλώνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση καφέ ξεπερνά τους 42.000 τόνους, σε ετήσια βάση.

Από τα παραπάνω στοιχεία, αναδεικνύεται η σημασία του καφέ στις σύγχρονες κοινωνίες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, οι εργαζόμενοι δεν είχαν την «πολυτέλεια» να απολαμβάνουν ένα διάλλειμα για καφέ στον χώρο εργασίας τους. Πώς εδραιώθηκε, λοιπόν, η συνήθεια αυτή και γιατί το «coffee break» αποτελεί πλέον νομικά θεσπισμένο δικαίωμα των εργαζόμενων σε πολλές χώρες;

Όλα ξεκίνησαν στην Αμερική. Ο καφές έφτασε στην αμερικανική ήπειρο τον 17ο αιώνα μέσω των Γάλλων από τις αποικίες που εκείνοι διατηρούσαν στη Μαρτινίκα, τη Γαλλική Γουιάνα και αλλού. Ωστόσο, μόνο όταν καθιερώθηκε το οκτάωρο στην εργασία, η αγάπη για τον καφέ «άνθισε» στις ΗΠΑ και το απολαυστικό και παράλληλα τονωτικό αυτό ρόφημα έγινε σταδιακά μια λατρεία για τους Αμερικανούς κάθε κοινωνικής τάξης. Σύντομα, αυτή η «συνήθεια» εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Η αρχή, όμως, έγινε το 1902. Τι συνέβη εκείνη την χρονιά; Η «ανακάλυψη» του... «coffee break». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 1902 μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη, η Barcolo Manufacturing Company, άρχισε να διαφημίζει το «coffee break». Πιο αναλυτικά, η εν λόγω εταιρεία προωθούσε και διαφήμιζε το διάλλειμα για καφέ ως μέρος του συνολικού πακέτου που προσέφερε στους εργαζομένους της και το οποίο μπορούσαν να απολαύσουν όσοι επιθυμούσαν να εργαστούν σε αυτή.

β

«Give yourself a Coffee Break...»

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1952, ο όρος «coffee break» έγινε γνωστός σε ολόκληρη της Αμερική με αφορμή μια διαφήμιση από το Pan-American Coffee Bureau η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Give yourself a Coffee Break -and Get What Coffee Gives to You». Η συγκεκριμένη διαφήμιση ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ και σύντομα το απογευματινό «coffee break» έγινε συνήθεια στις ΗΠΑ και σε πολλές περιπτώσεις, δικαίωμα των εργαζομένων.

γ

Στιγμιαίος καφές και βελτίωση της απόδοσης

Σήμερα, σε πολλές εταιρείες προβλέπεται νομικά, τουλάχιστον ένα διάλειμμα για καφέ κατά τη διάρκεια του οκταώρου, ενώ πολλές είναι οι εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν το απολαυστικό αυτό ρόφημα στους εργαζόμενους τους.

Φυσικά, στις μέρες μας, χάρη στην επιστήμη και την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα ευεργετικά οφέλη του καφέ για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ο καφές προσφέρει ενέργεια και τόνωση, «ανεβάζει» τη διάθεσή μας, περιορίζει το στρες και την ίδια ώρα βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση μας και στη βελτίωση της μνήμη μας. Όλα αυτά σημαίνουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία και αύξηση της παραγωγικότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και είδε το «φως» της δημοσιότητας το 2016, ο καφές και συγκεκριμένα ο στιγμιαίος καφές, είναι ένα ισχυρό «όπλο» ο εργαζόμενος να μένει σε εγρήγορση και να έχει πνευματική διαύγεια κατά τη διάρκεια της εργασίας του, πρωινής ή βραδινής.

δ

Πιο αναλυτικά, όσοι καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης αναφέρουν σημαντική αύξηση στην εγρήγορση και στα αντανακλαστικά τους κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Μια απολαυστική, οικονομική και γρήγορη λύση για υπέροχο καφέ στο γραφείο, η οποία είναι διαθέσιμη στην χώρα μας, είναι ο Nescafé ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε την «χρυσή» και ακόμα πιο απολαυστική συλλογή Nescafé® Cappuccino.

Χρειάζεται μόλις 20 δευτερόλεπτα να ετοιμαστεί στο γραφείο και κοστίζει μόνο 30 λεπτά το σακουλάκι. Λίγο βραστό νερό είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς για να ετοιμάσει μια απολαυστική και δυναμωτική κούπα καφέ με πλούσια και βελούδινη κρέμα, όπως ακριβώς εκείνη που παρασκευάζεται στις καλές καφετέριες.

ζ

Έντονη και ισορροπημένη γεύση στο γραφείο με Nescafé® Cappuccino

Με ένα αρμονικά καβουρδισμένο χαρμάνι Arabica και Robusta και προσθήκη λεπτοαλεσμένων κόκκων καφέ, ο Nescafé® Cappuccino αποκτά ακόμα πιο έντονη και ισορροπημένη γεύση, ενώ η εμπειρία του καφέ στο σπίτι μοιάζει με αυτή της καφετέριας. Παράλληλα, η πλούσια βελούδινη κρέμα του διαρκεί μέχρι την τελευταία γουλιά!

Η ανανεωμένη συλλογή αποτελείται από το Nescafé® Cappuccino, για αυτούς που αναζητούν την εμπειρία του αυθεντικού ιταλικού καφέ, το Nescafé® Latte Vanilla και Latte Caramel για τους λάτρεις των γεύσεων και το Nescafé® Mocha που συνδυάζει μοναδικά τον καφέ με την υπέροχη γεύση της σοκολάτας.

Nescafé® Cappuccino. Για τη στιγμή που θέλουμε να χαλαρώσουμε και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας. Για τη «χρυσή» στιγμή της ημέρας μας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ