ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνέδριο Economist: Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό

Συνέδριο Economist: Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό
CNN Greece

Η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς ήταν το θέμα του πρώτου ασφαλιστικού συνεδρίου του Εconomist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Πολιτικό προσωπικό της χώρας, επιστήμονες αλλά και στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, με διαφορετικές, όπως αναμενόταν προσεγγίσεις ενώ δόθηκαν και στοιχεία για την εξέλιξη του ασφαλιστικού μετά τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.

Το μέλλον του ασφαλιστικού στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη αναλύθηκε μέσα από μία σειρά θεματικών πάνελ, ωστόσο αυτό που ξεχώρισε ήταν το ζήτημα του συνταξιοδοτικού συστήματος και ο ρόλος που μπορεί να έχει σε αυτό ο ιδιωτικός τομέας .
Η είδηση που βγήκε από την ομιλία του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου ήταν ότι το Φεβρουάριο του 2017, αντί για προϋπολογισμένο έλλειμμα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφηκε πλεόνασμα 50 εκατομμυρίων ευρώ και ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν οι εισφορές τα έσοδα αυξήθηκαν “γιατί περισσότεροι ασφαλισμένοι μπήκαν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από το οποίο απείχαν λόγω των υψηλών εισφορών”

Το ασφαλιστικό στα όριά του

Για υψηλές εισφορές ωστόσο μίλησε ο βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγω για ανάγκη άμεσης διόρθωσης μέσα από τους συντελεστές αναπλήρωσης.
Για μείωση των εισφορών αλλά για την ανάγκη συναίνεσης του πολιτικού κόσμου για μια ασφαλιστική μεταρρύθμισης με μακρόχρονο ορίζοντα έκανε λόγο η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος, του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το συνέδριο σφραγίστηκε ωστόσο, από την ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έδωσε και το πλαίσιο των όσων ακούστηκαν από τα πάνελ.
Ο κ. Στουρνάρας αφού υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτηθεί, και ότι ασκεί μεγάλες χρηματοδοτικές πιέσεις, στάθηκε στην παράμετρο της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών συνεισφέροντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει -σε θέματα όπως η ανάληψη ασφαλιστικών κινδύνων, η είσπραξη των εισφορών, η καταβολή των παροχών, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επενδύσεων με τρόπο που λαμβάνεται υπόψη η δομή των υποχρεώσεων- και παρέχοντας αναλογιστικές και λογιστικές υπηρεσίες.

Εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών της χώρας από την πλευρά τους δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν ρόλο στο ασφαλιστικό με την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου ασφάλισης βασισμένο σε τρεις πυλώνες με πρώτο το δημόσιο ασφαλιστικό σε διανεμητική βάση, δεύτερο τα επαγγελματικά ταμεία σε κεφαλαιοποιητική και τρίτο την ιδιωτική ασφάλιση σε προαιρετική βάση αλλά με κάποια φορολογικά κίνητρα. «Οι τρεις αυτοί πυλώνες μαζί θα πρέπει να στοχεύουν σ’ ένα ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος της τάξης του 80%, αλλά πρέπει να σχεδιαστούν μαζί, στη βάση της συμπληρωματικότητας», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ