ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» γιατί ποτέ δεν είναι αργά να «σερφάρεις» στη ζωή!

«Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» γιατί ποτέ δεν είναι αργά να «σερφάρεις» στη ζωή!

Έφτασα στο ΚΕΚ των Αγίων Αναργύρων την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα. Στόχος ήταν να παρακολουθήσω από κοντά τα μαθήματα του προγράμματος «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», που στηρίζει η COSMOTE και υλοποιεί ο φορέας «50 και Ελλάς».

Ανοίγοντας την πόρτα αντίκρισα δέκα ανθρώπους, άνω των 50 ετών, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί, με ένα τάμπλετ στα χέρια, παρακολουθώντας με άκρατη προσήλωση το μάθημα που ήδη είχε ξεκινήσει. Το πρόγραμμα έχει στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και να τους φέρει πιο κοντά στους αγαπημένους τους, με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων.

Κάθισα δίπλα σε μία κυρία, που όσο παρακολουθούσε το μάθημα, προσπαθούσε να εξοικειωθεί με το τάμπλετ που κρατούσε στα χέρια της, αλλά και να κρατήσει σημειώσεις στο τετράδιό της. Πήρα στα χέρια μου το βιβλίο που είχε δίπλα της, ανοιχτό στη σελίδα που αντιστοιχούσε στο μάθημα. «Σημειώσεις» ο τίτλος του κεφαλαίου. Στην τάξη επικρατούσε απόλυτη ησυχία και στα πρόσωπα όλων μπορούσες να αντιληφθείς εύκολα την αγωνία: Να μη χάσουν κάτι από όλα εκείνα που προσπαθούσε να διδάξει ο καθηγητής.

2

Το βιβλίο της Δρ. Μυρτώς-Μαρίας Ράγγα

Από γιατρούς μέχρι... συνταγές

Οι συμμετέχοντες έχουν πολλή όρεξη για μάθηση, ενώ οι τομείς για τους οποίους εκδηλώνουν ενδιαφέρον είναι πράγματι πολλοί. Μεταξύ άλλων, μαθαίνουν πώς να αξιοποιούν τις τεχνολογίες αφής (tablets), να πλοηγούνται στο Internet, να χρησιμοποιούν τα Social Media και τις εφαρμογές (π.χ. χάρτες, ημερολόγιο). Έτσι, μπορούν να ενημερώνονται καλύτερα, να επικοινωνούν με τον κόσμο και να οργανώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

«Πρέπει να μάθω να χρησιμοποιώ την τεχνολογία, διότι χωρίς αυτή θα μείνω πίσω από την εποχή» είπε στο CNN Greece η 70χρονη Ειρήνη Παναγοπούλου. Η ίδια πρόσθεσε: «Τα παιδιά μου ασχολούνται πολύ, μου πήραν δώρο και ένα smartphone αλλά ακόμη δεν μπορώ να το μάθω. Με τα μαθήματα βρήκα την αφορμή για να το μάθω. Η αλήθεια είναι πως έχω ασχοληθεί με το κομπιούτερ του παιδιού μου, στο σπίτι, όμως ο υπολογιστής είναι πιο εύκολος, το τάμπλετ και το κινητό, που είναι αφής, είναι δύσκολα. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα απαραίτητα θα τα μάθω. Θέλω να μπαίνω στο ίντερνετ, να βρίσκω πληροφορίες για ταξίδια, εισιτήρια οικονομικά, να ανακαλύπτω νέες συνταγές, αλλά και απαραίτητους για την πορεία της υγείας μου γιατρούς».

3 copy

Η 63χρονη Ειρήνη Παπαστεφάνου δεν έχει καμία επαφή με υπολογιστή ή τάμπλετ, όμως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στα μαθήματα καθώς έχει συγγενείς στο εξωτερικό και θέλει να επικοινωνεί συχνότερα μαζί τους. Η ίδια προσθέτει: «Θέλω να διαβάζω, να ενημερώνομαι, να βρίσκω συνταγές. Η αλήθεια είναι πως στο θεωρητικό κομμάτι όλα ακούγονται δύσκολα, όμως στην πράξη μπορώ να τα καταφέρω. Με βοηθάει πολύ το βιβλίο και οι καθηγητές».

Η κυρία Παπαστεφάνου κάθεται δίπλα στον συνομήλικο σύζυγό της, Κωνσταντίνο Ευσταθιάδη. Ο ίδιος δηλώνει «αυτοδίδακτος» και πως τα περισσότερα τα γνωρίζει χάρη στο smartphone που διαθέτει. «Σε κάθε περίπτωση κάνω συμπαράσταση στη σύζυγό μου και ανυπομονώ να μάθω το κάτι... παραπάνω. Η τεχνολογία είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Με την πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορείς να ενημερωθείς για τα πάντα».

Λίγο αργότερα, ανάμεσα στους «μαθητές» εντοπίζω τον 59χρονο Θωμά Σωτηρίου που γνωρίζει ήδη αρκετά για την πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο. Όμως, θέλει να μάθει περισσότερα και αυτός είναι ο λόγος που παρακολουθεί τα μαθήματα. «Όλη η καθημερινότητά μας γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Θέλω να εξοικειωθώ ώστε να διαβάζω τις ειδήσεις, να ακούω μουσική, να κλείνω τις διακοπές μου διαδικτυακά. Μέσα από το “σερφάρισμα” γνωρίσαμε και γνωρίζουμε μέρη που προηγουμένως ούτε που φανταζόμαστε ότι υπήρχαν. Τολμώ να πω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θέλει υπομονή, επιμονή και εξάσκηση».

4

Έρευνα: Τα ψηφιακά μέσα αλλάζουν την ζωή των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας

Σύμφωνα με ερευνητική μελέτη που πραγματοποίησε στους συμμετέχοντες του προγράμματος η «50 και Ελλάς»:
- Το 88% πιστεύει ότι το Διαδίκτυο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της γνώσης και ότι η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζει ισότητα και ελευθερία.
- Το 86% υποστηρίζει πως ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο εάν η πλοήγηση γινόταν πιο εύκολη.
- Το 73% θεωρεί ότι με τα μαθήματα απέκτησε πρόσβαση σε πληροφόρηση και ειδήσεις.
- Το 67% ότι μπορεί πλέον να επικοινωνήσει καλύτερα με συγγενείς και φίλους.
- Το 54% ότι έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει πιο ενεργά στα κοινά.

5

Έφτασε η ώρα που θα μπορούν να έχουν όλοι «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο»

Το Πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» περιλαμβάνεται στις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης της COSMOTE. Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή του προγράμματος, 2.500 άνθρωποι τρίτης ηλικίας έχουν γίνει «ψηφιακοί», ενώ φέτος υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες θα φτάσουν τους 5.000.

Η Δρ. Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ «50 και Ελλάς» και συγγραφέας του βιβλίου που διανέμεται υποστηρικτικά για την υλοποίηση των μαθητών, σημειώνει χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο: «Δεν μπορούμε να εξαρτώμαστε από άλλους για να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα. Προχωράμε, λοιπόν, μπροστά για εμάς! Κι όχι απλά προχωράμε, σερφάρουμε! Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις να...σ ερφάρεις στο Ίντερνετ! Ποτέ δεν είναι αργά για να σερφάρεις στη ζωή!».

Η αλήθεια είναι πως στο βλέμμα όλων των «μαθητών» έβλεπες αδηφάγο όρεξη για μάθηση. Η ησυχία μέσα στην τάξη, η τάξη στις σημειώσεις τους, η προσήλωση στο τάμπλετ. Όλα μαρτυρούσαν την ανάγκη που νιώθουν για να ανοίξουν ένα παράθυρο στη γνώση, ένα παράθυρο στον ψηφιακό κόσμο, ένα παράθυρο στην άλλη μεριά του πλανήτη.

Τα μαθήματα

Το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» επεκτείνεται σε δύο νέα εκπαιδευτικά κέντρα στην Αττική, στον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Αμαρουσίου. Στα μαθήματα του Πειραιά, μπορούν να πάρουν μέρος και οι κάτοικοι από τον Δήμο του Περάματος. Επίσης, το κέντρο του Αμαρουσίου, θα φιλοξενήσει και τους κατοίκους των όμορων Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης και Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, τα μαθήματα συνεχίζονται στα εκπαιδευτικά κέντρα του Αγ. Δημητρίου -με τη συμμετοχή κατοίκων από τους όμορους Δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Δάφνης-Υμηττού και των Αγ. Αναργύρων-Καματερού -με συμμετοχές από τους Δήμους Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Πετρούπολης. Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν για τους δημότες.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον φορέα «50 και Ελλάς» στα τηλέφωνα: 2117100203 και 6987221156.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ