ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταδιακή η μείωση των τιμών για τα γενόσημα και off patent φάρμακα

Σταδιακή η μείωση των τιμών για τα γενόσημα και off patent φάρμακα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοβαρό πλήγμα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου επιφέρει η συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών για την κατάργηση της προστασίας των γενοσήμων φαρμάκων έως το 2017.

Μέχρι σήμερα η τιμή των off – patent φαρμάκων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των γενοσήμων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.

Ωστόσο, με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφισθεί έως το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή θα έλθουν τα πάνω κάτω, καθώς σταδιακά μέχρι το δεύτερο εξαμήνο του 2017 το όριο προστασίας θα υποχωρήσει στο 1 ευρώ για τα off – patent, αλλά και τα γενόσημα.

Σύμφωνα με όσα συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους δανειστές το δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off - patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δε δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off - patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα.

Ομοίως, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off - patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off - patent και γενόσημα.

Ακόμη, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπεται και νέα περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το claw back θα είναι 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ