ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Exposec-defenseworld: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Exposec-defenseworld: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ετήσιο Συνέδριο για την αμυνα και την Ασφάλεια “EXPOSEC-DEFENSEWORLD” | Moving towards a dynamic Defense & Security Policy στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Υλικού Άμυνας και Ασφάλειας (ΣΕΚΠΥ), την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ) και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ).

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η οποία ανοίγει πλέον το δρόμο για τη διευθέτηση του χρέους και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν την πραγματική οικονομία που συνεχίζει να λειτουργεί σε καθεστώς δημοσιονομικών περιορισμών. Αναφέρθηκε επίσης στο διεθνές περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά από μια σειρά γεγονότων που απειλούν να ανατρέψουν τις οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες τονίζοντας ότι: “Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές και δεν αφορούν μόνο το διεθνές περιβάλλον ή την ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα μας εξελίσσεται ραγδαία και ανησυχητικά όπως και οι καθημερινές προκλήσεις στα Ανατολικά”. Υπογράμμισε ότι η πολιτεία πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια και μίλησε για την εσωτερική ασφάλεια και την αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει το κράτος δια των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κράτος δικαίου. “Η πολιτεία πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας που πληθαίνουν αλλά και για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων από αυξανόμενές μεταναστευτικές ροές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι η παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι αναταραχές στις χώρες της Β. Αφρικής, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας. Τα γεγονότα αυτά ξεπερνούν μεμονωμένα κράτη, συνιστούν ευρύτερη απειλή και απαιτούν συλλογική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση. “Ως Κυβέρνηση εφαρμόζουμε δυναμική αμυντική πολιτική, πάντα φιλειρηνική, αλλά με αδιαπραγμάτευτη την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού Έθνους”. Η χώρα μας, αποτελεί το προπύργιο της Ευρώπης προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου και επιχειρεί να διαδραματίσει κεντρικό σταθεροποιητικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. “Βασικοί μας στόχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι η διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της περιοχής αυτής. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου, αλλά μετά από πολλά χρόνια επανακτά αργά και σταθερά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή των συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστούν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση”. Κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε οι δράσεις της Διεθνούς Κοινότητας να εντάσσονται στο ευρύτερο και συντεταγμένο σύστημα διεθνούς ασφάλειας, να είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και το κυριότερο, να μην είναι ανταγωνιστικές. “Υπολογίζουμε στη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τη Ρωσία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση” τόνισε.

P.Kammenos

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι σημαντικό είναι να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης, της Κύπρου, του Σουέζ και της Μάλτας όπου γίνεται σχεδόν η περισσότερη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και κατ’ επέκταση χρηματοδοτεί και τα χτυπήματα που έχουμε στην Ευρώπη. Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να πετύχει τη δέσμευση έναντι του ΝΑΤΟ για επίτευξη του στόχου 2% επί του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες της. Στο πλαίσιο αυτό η αντίφαση όπως τόνισε που προκύπτει για την Ελλάδα αφενός να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και αφετέρου στην επιμονή των θεσμών για περικοπή των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι “η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσε και αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απειλής και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ιδιαίτερα σήμερα που η προκλητικότητα της γείτονος χώρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο”.

G.Pyatt

O Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt δήλωσε “Με την πρόσφατη πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση ελπίζω ότι αυτό το καλοκαίρι θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Ελλάδα στην προσέλκυση ενδιαφέροντος επενδυτών από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του τομέα της Άμυνας”.

N.Toskas

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας δήλωσε: “Η παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, η ενισχυόμενη ριζοσπαστικοποίηση και η αύξηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, η άνοδος πάσης φύσεως ακροδεξιών ομάδων και κινημάτων στην Ευρώπη και αλλού, θέτουν εν αμφιβόλω όχι μόνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και ευρύτερα τη διεθνή σταθερότητα, αναδεικνύοντας συντηρητικές δυνάμεις φόβου και απομονωτισμού”. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε παρότι είναι πυλώνας σταθερότητας η ίδια, βρίσκεται σε μια «δύσκολη» περιοχή, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα, ενώ αρκετοί γείτονές της βρίσκονται σε φάση μετάβασης όσον αφορά στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τους σύστημα. “Για την Ελλάδα –μια χώρα, γεωγραφικά τοποθετημένη στην περισσότερο ασταθή γειτονιά της ευρωπαϊκής περιφέρειας και αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη (πολυ-επίπεδη) κρίση στην σύγχρονη ιστορία της— η επίτευξη ασφάλειας αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταστεί η πλέον ευαίσθητη θεσμική συνιστώσα και βασικός πυλώνας ασφάλειας της χώρας, κυρίως λόγω της διεύρυνσης του περιεχομένου της έννοιας της ασφάλειας στον σύγχρονο κόσμο, της διασύνδεσης των ζητημάτων εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας καθώς και της υποχρέωσης συντονισμού σειράς φορέων και υπηρεσιών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, ΕΥΠ). Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ενσωματώνουν μεταξύ άλλων: το άνοιγμα στην Κοινωνία , την ευελιξία, τη δικτύωση και τις συνεργασίες, τη διαρκή εκπαίδευση, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και τις συνεργασίες με φορείς του Δημοσίου.

E.Apostolakis

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επικεντρώθηκε στο ρόλο των ενόπλων δυνάμεων στη σταθερότητα της Νοτιανατολικής Μεσογείου αναφέροντας ότι Ανατολική Μεσόγειος παραμένει η πλέον ευαίσθητη περιοχή όλου του πλανήτη αποτελώντας αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό χώρο για όλους τους γεωπολιτικούς δρώντες. Η κατάσταση δε στη Συρία έχει εξελιχθεί σε πεδίο πολλαπλής αντιπαράθεσης. Η ακυβερνησία της Λιβύης, σε συνδυασμό με τις εστίες του DAESH, διατηρεί τη χώρα σε χάος. “Έχουμε χώρες υπό κατάρρευση, συγκρούσεις, θρησκευτικές διαμάχες, προσφυγικές και παράνομες μεταναστευτικές ροές, νέες υβριδικές απειλές. Μέσα σε αυτή την αβέβαιη κατάσταση, η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας και έχει όλα τα εχέγγυα να είναι αποτελεσματική στη συνεχή προσπάθειά της να δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο ζωτικό χώρο εθνικού ενδιαφέροντος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”. Τόνισε ότι στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτω από τις οδηγίες του ΥΕΘΑ και του ΑΝΥΕΘΑ, είναι να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στην ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, γενικότερα. “Λειτουργούμε διακλαδικά και η στρατηγική μας, μπορώ να πω ότι συνοψίζεται απλά σε τρεις λέξεις: Αξιόπιστη Αποτρεπτική Ικανότητα”. Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα εκπαίδευσης αλλοδαπών στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδα όπου περισσότεροι από 450 Ιορδανοί Αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στη Θεσσαλονίκη από το 1960, ενώ σήμερα 150 σπουδαστές από 20 χώρες εκπαιδεύονται με υποτροφία σε διάφορες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Bitsas

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της οικονομίας πρέπει να λειτουργήσουν συνεργατικά, συμπληρωματικά και με αίσθημα ότι επιτελούν ένα έργο μεγάλων διαστάσεων, έναν εθνικό σκοπό. “Η χώρα μας εξαιτίας της υψηλής γεωπολιτικής της σημασίας και της γειτνίασής της ,με περιοχές που χαρακτηρίζονται γενικώς από μεγάλη αστάθεια, είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, σε υψηλή ετοιμότητα και κατ’ επέκταση με υψηλή διαθεσιμότητα των οπλικών τους συστημάτων, που απαιτούν ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή”. Αναφορικά με την εθνική αμυντική στρατηγική τόνισε ότι πρέπει να λύσουμε το θέμα της στήριξης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων που άπτονται των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας και αφορούν τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά των οπλικών συστημάτων, με ταυτόχρονη αναβάθμισή τους όπως επίσης το άνοιγμα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στις διεθνείς αγορές με σκοπό την ουσιαστική υλοποίηση της εξωστρέφειας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Κατά συνέπεια και η Ελλάδα, προκειμένου να εγκαθιδρύσει/διατηρήσει μία βιώσιμη και ισχυρή αμυντική βιομηχανία, κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. “Στόχος μας είναι να έχουμε ένα δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και ταυτόχρονα ένα συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο, τριετές πρόγραμμα, που θα εξειδικεύει τους άμεσους στόχους”. Αναφερόμενος στην αξιολόγηση δήλωσε ότι: “Η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί την είσοδό μας στην τελική φάση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων οικονομικής επιτροπείας της Ελλάδας και την έξοδό της από την μνημονιακή περίοδο με όρους ακηδεμόνευτης κανονικότητας. Υπάρχει συμφωνία μετά τη διαπραγμάτευση. Συμφωνία που έχει στόχους και οδηγεί στη ρύθμιση του χρέους, ώστε να μην πιέζεται υπέρμετρα η οικονομία και μετά τη λήξη του μνημονίου. Σκοπός και στόχος, είναι να βγει η χώρα από την επιτροπεία, με δρομολογημένη την παραγωγική ανασυγκρότηση, με την κοινωνία όρθια και με αισιοδοξία να βλέπει μπροστά

Sponsor: Lockheed Martin Aeronautics

Contributors: INTEROPERABILITY SYSTEMS INTERNATIONAL (ISI) S.A. & IDE - INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS

Communication Sponsors: Η Εφημερίδα των Συντακτών και τα περιοδικά: Άμυνα και Διπλωματία, Business Partners, Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία, IT Security, Security Manager, Πτήση και Διάστημα και η Pronews

Online Communication Sponsors: CNN Greece, Defenceline.gr, e-Amyna.com, Militaire.gr, Onalert.gr

www.exposecdefenseworld.gr/

http://www.amcham.gr/