ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Louis Vuitton κλείνει καταστήματα στην Κίνα

H Louis Vuitton κλείνει καταστήματα στην Κίνα
Jenifer Lopez for Louis Vuitton

“Ο οίκος Louis Vuitton ξεκίνησε να σημειώνει τρομερή επιτυχία στην Κίνα γύρω στο 2003, όταν οι πωλήσεις του οίκου κορυφώθηκαν στην Ιαπωνία”, γράφει ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Ewan Rambourg, στο βιβλίο του “The Bling Dynasty: Why the Reign of Chinese Luxury Shoppers Has Only Just Begun”. “Ενώ όμως η ελίτ της Ιαπωνίας δεν ανησύχησε ιδιαίτερα με το γεγονός πως η φίρμα έγινε mainstream, η ελίτ της Κίνας είχε διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα της εξεζητημένης πολυτέλειας. Οι Ιάπωνες αγόραζαν πάντα πολυτελή προϊόντα για μπορέσουν να γίνουν μέλη μιας ανώτερης κοινότητας. Οι Κινέζοι, αντίθετα, αγόραζαν τα ακριβά αγαθά για να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους”.

Καθώς οι εύποροι Κινέζοι γυρνούν την πλάτη τους στα προϊόντα του οίκου Louis Vuitton γιατί είναι “πολύ συνηθισμένα” ο διάσημος οίκος προχώρησε στο κλείσιμο τριών κινεζικών καταστημάτων (στις πόλεις της Guangzhou, Harbin και Urumqi) κάτι που θα συνεχίσει και τους προσεχείς μήνες ρίχνοντας ρολά σε αρκετά ακόμα outlets σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το RetailGazette υπολογίζεται ότι το 20% των καταστημάτων Louis Vuitton στην Κίνα θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, “λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, καθώς και της κυβερνητικής πολιτικής κατά της διαφθοράς, που εφαρμόζεται από το 2012 και έχει υποχρεώσει τη μάρκα να αναθεωρήσει την αναπτυξιακή της στρατηγική στη χώρα.”

Ωστόσο ο οίκος πολυτελείας δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τη χώρα και επισημαίνει ότι “θα συνεχίσει να κάνει επενδύσεις, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς της και να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων της”. Σε παράλληλο χρόνο ο οίκος θα ανοίξει ένα νέο κατάστημα στο Πεκίνο και ακόμα ένα στο Hangzhou μέσα στο 2015 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ