ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οστεοαρθρίτιδα: Μια «μάστιγα» της εποχής

Οστεοαρθρίτιδα: Μια «μάστιγα» της εποχής

Με περισσότερους από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, η χρόνια αυτή πάθηση φαίνεται πως έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» της σύγχρονης εποχής.

Η κατάσταση στη χώρα μας είναι εξίσου ανησυχητική και ενδεικτική της σοβαρότητας του προβλήματος αφού, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας, οι πόνοι στις αρθρώσεις, υπονομεύουν την ποιότητα της ζωής περίπου 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας, ωστόσο, σήμερα υπάρχουν φυσικοί τρόποι (άσκηση, φυσικά συμπληρώματα διατροφής) οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό του πόνου και της δυσκαμψίας.


3D τεχνολογία στη μάχη κατά της οστεοαρθρίτιδας;


Πρόσφατα, Αυστραλοί χειρούργοι από το Νοσοκομείο Σεντ Βίνσεντ στη Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν τεχνολογία που βασίζεται στην 3D εκτύπωση, μέσω της οποίας ελπίζουν να προλάβουν την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής «Biopen» εκτυπώνει ζωντανά κύτταρα που θα έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν τις βλάβες που προκαλούνται στα κόκκαλα, τους μυς και τους τένοντες του ανθρώπινου σώματος. Ο στόχος είναι να θεραπεύονται νωρίς οι νέοι, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, ώστε να επιβραδύνουν ή να αποτρέπουν την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας, μία ασθένεια που επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας.

arthritida cnn 2

Όπως και σε κάθε επιστημονικό εύρημα, όμως, η μετάβαση από την έρευνα στην κλινική εφαρμογή μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Μέχρι τότε, υπάρχουν τρόποι που συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο και βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Η σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα θα παρουσιάσουν προβλήματα κίνησης, ενώ το 25% των ατόμων που υποφέρουν από την πάθηση αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις βασικές καθημερινές τους εργασίες.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία κρίνεται απαραίτητη η πρόληψη και ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με τα συμπτώματα και τις αιτίες που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα. Στο παρελθόν, οι γιατροί πίστευαν ότι το συγκεκριμένο είδος αρθρίτιδας αφορούσε μόνο στους ηλικιωμένους, ωστόσο, σήμερα γνωρίζουν ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε έναν άνθρωπο από την ηλικία των 30 ετών ή και ακόμα νωρίτερα. Δυστυχώς, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα το καταλαβαίνουν όταν είναι πολύ αργά και οι βλάβες έχουν ήδη συντελεστεί.

Η αντιμετώπιση

Τα αίτια της εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας είναι πολλά και συχνά σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι και η μηχανική καταπόνηση στις αρθρώσεις κρύβεται πίσω από κάθε είδος οστεοαρθρίτιδας, γι’ αυτό και οι αθλητές θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι η πρόληψη. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να περιοριστεί ο πόνος και η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού προβλήματος εξαιτίας της συγκεκριμένης πάθησης.

Τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στις αρθρώσεις, συνεπώς η απώλεια βάρους μέσα από την άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή και την κατανάλωση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής φυσικής προέλευσης μπορούν να περιορίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη συνολική εικόνα της υγείας του ασθενούς.

Ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα έχει δειχθεί ότι μπορεί να παρέχουν ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας. Μία τέτοια ουσία είναι το ΝΕΜ®, το οποίο περιέχεται σε ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που τώρα κυκλοφορεί στην Ελλάδα: Το SUPERFOODS® OSTEOAID.

Capture

Το ΝΕΜ® (Natural Eggshell Membrane) είναι η πολυδύναμη μεμβράνη από το κέλυφος του αυγού, ένα υψηλής τεχνολογίας προϊόν με πατενταρισμένη μέθοδο επεξεργασίας. Προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικής γλυκοζαμίνης, φυσικής θειικής χονδροϊτίνης, φυσικού υαλουρονικού οξέος και φυσικού κολλαγόνου, συστατικά που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και είναι αξιοποιήσιμα από αυτό σε μεγάλο βαθμό.

Πρόκειται για ένα καταξιωμένο σε πολλές χώρες (ενδεικτικά: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία), προϊόν που συμβάλλει στην υγεία των χόνδρων και των αρθρώσεων, συντελεί στη διατήρηση της ευελιξίας των αρθρώσεων και προάγει την άνεση στην καθημερινή κίνηση.

Αυτό το φυσικής προέλευσης συμπλήρωμα διατροφής αποτελεί την 1η επιλογή για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων γιατί έχει γρήγορη δράση, άριστο προφίλ ασφάλειας, τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και σημαντικά οφέλη εντός 7 έως 10 ημερών.

Αίτια και συμπτώματα

Δεν πρέπει να παραλείπουμε, όμως, τη σημασία της ενημέρωσης. Εκτός από πόνο και τη μειωμένη κινητικότητα, η οστεοαρθρίτιδα σχετίζεται με τη σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης και την εξασθένηση των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση, οι οποίοι γίνονται ασθενέστεροι και σιγά-σιγά ατροφούν. Πιο συχνά προσβάλλονται τα γόνατα, τα ισχία και οι αρθρώσεις που σηκώνουν μεγάλο βάρος, ωστόσο, η πάθηση αυτή μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος και η δυσκαμψία, συχνά ακόμα και ακαμψία. Πιο αναλυτικά, άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα περιγράφουν ότι αισθάνονται συχνά ένα απότομο άλγος, ή μια αίσθηση καψίματος.

Ενώ περιμένουμε για νέες, ελπιδοφόρες επιστημονικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας, αξίζει να αναδείξουμε τη σημασία της πρόληψης και φυσικά, την ενημέρωση της κοινής γνώμης για αυτή την πάθηση που πλήττει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ