ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Παπαστράτος αφήνει πίσω της μέλλον και με το «Disrupt Greece»

Η Παπαστράτος αφήνει πίσω της μέλλον και με το «Disrupt Greece»

Ο μεγάλος διαγωνισμός επέστρεψε για να δώσει επιχειρηματική ώθηση στους νέους

Με το FORTUNE και τους Industry Disruptors – Game Changers συνεργάζεται η Παπαστράτος για την πρωτοβουλία «Disrupt Greece», καθώς η καπνοβιομηχανία -που πορεύεται με επιτυχία στην ελληνική επιχειρηματικότητα εδώ και 86 χρόνια- θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα για να δούμε τα πράγματα «αλλιώς».

«Είναι τώρα η ώρα για μία δημιουργική ανατροπή, ένα disruption» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Είναι γνωστό πως η εταιρεία επενδύει στην Ελλάδα. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι πως στηρίζει ενεργά τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καινοτομία, την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και του επιχειρηματικού πνεύματος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση του brain drain.

«Κάνουμε πράξη την κεντρική μας δέσμευση: Να αφήνουμε πίσω μας μέλλον. Και σήμερα, μέλλον χωρίς έμφαση, χωρίς επένδυση στην επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει στην χώρα μας» είπε ο Χρήστος Χαρπαντίδης στη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας Disrupt Greece.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα κατά τον κ. Χαρπαντίδη έχει τεράστια δυναμική. «Μια δυναμική ωστόσο που ακόμη είναι ανεκμετάλλευτη. Δεν χρειάζεται να την αναζητήσουμε. Βρίσκεται μπροστά μας, εκεί έξω: Στα ταλέντα, στα προσόντα και τις γνώσεις, κυρίως όμως στις ιδέες των νέων ανθρώπων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα, είναι να την απελευθερώσουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι η φυγή αυτού του ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό, αποτελεί μια ανοικτή πληγή για τη οικονομία και την κοινωνία. Στις βαλίτσες αυτών των παιδιών δεν βρίσκονται μόνο τα όνειρά τους, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Όμως αυτή προϋποθέτει γνώση και καινοτομία. Το Disrupt Greece φέρνει στο προσκήνιο νέους ανθρώπους με ανατρεπτικές ιδέες. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στη συνεργατικότητα», λέει η Brand Manager του Fortune, Αναστασία Παρετζόγλου, τονίζοντας ότι «αποστολή του Fortune είναι να φέρνει στο προσκήνιο νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, ευκαιρίες και εταιρείες που κάνουν τη διαφορά σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο.»

Ο συνιδρυτής των Industry – Disruptors Game Changers Μιχάλης Στάγκος συμφωνεί ότι «είναι η στιγμή που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, το ανθρώπινο ταλέντο που διαθέτει, τα λεφτά του Equifund, όσο και το νέο ΕΣΠΑ αποτελούν μοναδική «μαγιά» για να φτιαχτεί μια νέα γενιά επιχειρηματιών. Ας συμμαχήσουμε όλοι μαζί για να το πετύχουμε. Και η πολιτεία ας φτιάξει το πλαίσιο για τα startup άμεσα. Τώρα είναι η ευκαιρία για πραγματική ανατροπή και το Disrupt Greece το εγγυάται».

Ένα κάλεσμα για δράση για μια «δημιουργική ανατροπή» είναι λοιπόν η πρωτοβουλία του Fortune, των Industry Disruptors και της Παπαστράτος.

Μια δημιουργική ανατροπή που είναι απολύτως εφικτή κατά τον πρόεδρο της Παπαστράτος. «Εμείς στην Παπαστράτος ξεκινώντας να παράγουμε στην Ελλάδα μια νέα γενιά καινοτόμων καπνικών προϊόντων, με απουσία καύσης, για το IQOS πραγματοποιούμε ήδη μια τεράστια αλλαγή, μια πραγματική ανατροπή που θα επηρεάσει τον κλάδο μας και τις ζωές εκατομμυρίων καπνιστών. Κάνουμε disrupt την ίδια μας την εταιρία. Μετά από 86 χρόνια ξεκινάμε κι εμείς κατά κάποιο τρόπο από την αρχή. Θα μάθουμε κι εμείς μαζί με τους startuppers που παίρνουν μέρος στο Disrupt Greece.».

Και μπορεί, είναι αλήθεια, οι startups να μη λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, ούτε να σώσουν την ελληνική οικονομία, ωστόσο, δημιουργούν θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να πείσουν νέους επιστήμονες να μείνουν και να προσπαθήσουν εδώ.

cnn DISRUPT

Στο ολοήμερο event του «Disrupt Greece», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στον «Πολυχώρο Παπαστράτος», συναντήθηκαν οι πιο ανατρεπτικές ιδέες που εστιάζουν στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στις τεχνολογίες που κάνουν «disrupt» στην καθημερινότητά μας, ενώ αναλύθηκαν οι προκλήσεις τού αύριο, καθώς και τα νέα εργαλεία που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη νέα γενιά που τολμά, καινοτομεί και έχει επιχειρηματικές λύσεις.

Σε ένα διαγωνιστικό κομμάτι με δυνατές «μάχες», οι ομάδες προσπάθησαν να πείσουν για τη βιωσιμότητα και τη χρησιμότητα της επιχειρηματικής τους ιδέας. Επιπλέον, διεκδίκησαν έξτρα παροχές από εξειδικευμένους συμβούλους, όπως η RSM, η οποία ως exclusive knowledge partner θα τους παρέχει συμβουλές που έχουν να κάνουν με λογιστικά, χρηματοοικονομικά και επιχειρηματικά ζητήματα.

Οι ομάδες – φιναλίστ του διαγωνισμού που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία μετά την αξιολόγηση από την κριτική επιτροπή, παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ζωντανά σε ένα δυναμικό κοινό, διεκδικώντας πρόσβαση σε υπηρεσίες συνολικής αξίας 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, οι δέκα φιναλίστ απέκτησαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ύψους 70.000 ευρώ, που συμπεριλαμβάνουν mentoring, coaching, media training, ειδικά διαμορφωμένα workshops και πρσόβαση σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ οι τρείς πρώτες ομάδες κέρδισαν χρηματικά βραβεία ύψους 30.000 ευρώ.

Για να επιτευχθεί το restart που χρειάζεται η χώρα μας, αυτή είναι η στιγμή να αφήσουν αυτοί οι νέοι πίσω τους μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ