ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπουδάζοντας στην Ελλάδα με το αμερικανικό σύστημα

Σπουδάζοντας στην Ελλάδα με το αμερικανικό σύστημα

Για τη φοιτητική ζωή στο Deree – The American College of Greece και το αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης μίλησε στο CNN Insights η Ματίλντα Χατζηπαναγιώτου, Dean of Students, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη και του προγράμματος σπουδών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κα Χατζηπαναγιώτου, το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι τόσο στο Deree, όσο και στο αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης, η φοιτητική ζωή είναι θεσμός. Έχει δομή και στόχους. Ο φοιτητής τοποθετείται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής και αντιμετωπίζεται ως ένα πολύπλευρο άτομο το οποίο, μαζί με την ακαδημαϊκή του μόρφωση, πρέπει να αποκτήσει δεξιότητες πολύ σημαντικές για τη ζωή του και μετά το τέλος των σπουδών του. Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο campus, στο Orientation day, ο φοιτητής καλείται να βιώσει όσα υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο της φοιτητικής του ζωής. Οι μέθοδοι με τις οποίες γίνεται ο προσανατολισμός των σπουδαστών έχουν υιοθετηθεί από το αμερικανικό μοντέλο και προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα.

Στόχος του ισομερούς προσανατολισμού, όπως σημειώνει η κα Χατζηπαναγιώτου, είναι ο φοιτητής να κατανοήσει ότι στη διάρκεια των 4 ετών φοίτησης στο Deree θα αναπτυχθεί και ως προσωπικότητα, ώστε να είναι ισορροπημένος και να μπορεί να βελτιώσει την επίδοση και την απόδοσή του. Αυτό είναι και το μέλημα κέντρων όπως το Κέντρο Υγείας και Βελτίωσης Τρόπου Ζωής, και το Κέντρο Συμβουλευτικής, το οποίο παρέχει ψυχολογική υποστήριξη. Άρα, ο στόχος είναι πρώτα το άτομο να αισθανθεί ασφαλές και ολοκληρωμένο με βάση το φοιτητοκεντρικό μοντέλο και, στη συνέχεια, αυτός ο ισορροπημένος άνθρωπος να ενταχθεί στη φοιτητική κοινότητα.

Αυτό γίνεται με δύο πάρα πολύ σημαντικούς τρόπους: ο ένας είναι ο δρόμος των φοιτητικών οργανώσεων, των λεσχών των φοιτητών, δηλαδή των ομάδων ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, υπάρχει το debating club, στο οποίο οι φοιτητές αναπτύσσουν ρητορικές ικανότητες και ικανότητες επιχειρηματολογίας. Υπάρχει επίσης club το οποίο συνεργάζεται με τη φιλοζωική στην Αγία Παρασκευή. Θέτουν τους δικούς τους στόχους, αυτό-οργανώνονται, διαχειρίζονται οι ίδιοι τον προϋπολογισμό τους, τα μέλη τους. Ο άλλος δρόμος είναι τα δομημένα προγράμματα, τα οποία, πάλι, αντανακλούν τους πυλώνες της φοιτητικής ζωής που έχει θέσει ως στρατηγική το Τμήμα Φοιτητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Ζωής.

«Αν, λοιπόν, υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη φοιτητική ζωή στο Deree αυτό είναι ότι αντιμετωπίζει τον φοιτητή ως πολυσχιδές άτομο, και με πολύ στοχευμένο τρόπο βοηθάει τον φοιτητή να αναπτύξει τις δεξιότητες που θα είναι πολύ χρήσιμες αργότερα στον επαγγελματικό χώρο» είπε χαρακτηριστικά η κα Χατζηπαναγιώτου.

Deree Commencement 2

Αναφερόμενη στους δεσμούς του Deree με τις ΗΠΑ, η κα Χατζηπαναγιώτου επισήμανε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Οι συνεργασίες που έχει δημιουργήσει το Deree με επώνυμα πανεπιστήμια του εξωτερικού κάνουν δυνατή την πραγματοποίηση σπουδών σε αμερικανικό περιβάλλον με τα δίδακτρα που πληρώνει ο φοιτητής στο Deree! Αυτό γίνεται με πολύ δομημένο τρόπο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημασία της προετοιμασίας για τις σπουδές στην Αμερική. Σε αυτό το σημείο, η κα Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι, πέρα από τους πολύ καλούς οικονομικούς όρους, δίνονται και υποτροφίες μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών του Deree. Αυτές δίνονται για να υποστηριχθούν προγράμματα όπως οι σπουδές στο Cornell, στο School of Hotel Administration, κορυφαία για τουριστικές σπουδές, ή το Stanford University, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι φοιτητές με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις.