ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από την εισαγωγή της Play στο χρηματιστήριο

Στο 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από την εισαγωγή της Play στο χρηματιστήριο

Στα 36 ζλότι Πολωνίας ανά μετοχή διαμορφώθηκε η τιμή προσφοράς για την δημόσια εγγραφή της Play, της πολωνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Olympia Group του Πάνου Γερμανού, αναφορικά με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Με δεδομένο ότι μέσω της δημόσιας εγγραφής πρόκειται να διατεθούν περίπου 121,6 εκατ. μετοχές (περίπου το 48,6% της εταιρείας), η συνολική αξία της δημόσιας προσφοράς φθάνει στα 4,4 δισ. ζλότι (περίπου 1,03 δισ. ευρώ).

Η δημόσια προσφορά χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερη πετυχημένη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά την τελευταία διετία. Επιπλέον, είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή ιδιωτικής εταιρείας στην Πολωνία και μία από τις πέντε μεγαλύτερες στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας.

Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Play αναμένεται πως θα είναι η 27η Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jørgen Bang-Jensen: «H Πολωνία αποδεικνύεται ότι είναι μία εξαιρετική χώρα όπου κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μία επιχείρηση από την αρχή και να φτάσει να εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες. Με την είσοδό μας στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας συνεχίζουμε τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε εξαιρετική εξυπηρέτηση στους πελάτες μας και ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους μας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Play αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τηλεπικοινωνιακών παρόχων τα τελευταία χρόνια, λόγω της εντυπωσιακά γρήγορης ανάπτυξης που παρουσίασε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Play είχε ένα μερίδιο αγοράς στην Πολωνία της τάξεως του 4,6% το 2008 για να φθάσει σήμερα να είναι στο 27,6% έχοντας 14,3 εκατ. συνδρομητές.

Η εταιρεία έχει ως μετόχους αυτή τη στιγμή την Tollerton Investments (50,3%) και την Telco Holdings (49,7%). Η πρώτη ελέγχεται από την Olympia Group, ενώ η δεύτερη από τη Novator Partners, ένα ισλανδικό fund γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στο παρελθόν στη Forthnet.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ακόμη ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι μέτοχοι είχαν επιδιώξει να πουλήσουν την Play, αλλά η σχετική δημοπρασία ακυρώθηκε επειδή οι προσφορές που έγιναν χαρακτηρίστηκαν ως μη ικανοποιητικές. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, το συνολικό τίμημα που είχε προσφερθεί ανερχόταν στα 3,5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ