ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έχουν οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας;

Έχουν οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας;

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα της κρίσης, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν με τους νέους να προβληματίζονται, καθώς βλέπουν τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται διαρκώς. Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται και από τα νούμερα όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, τόσο λιγότερο κινδυνεύει κάποιος να μείνει άνεργος.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανομή της ανεργίας με βάση το μορφωτικό επίπεδο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όπως προκύπτει από έρευνες οι κάτοχοι διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων έχουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αφορούν στο α' τρίμηνο του 2017, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν ολοκληρώσει μόνο μερικές τάξεις Δημοτικού (39,9%) ή έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης (25,3), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε εκείνους που κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11%) και στους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (16,9%).

Ένας σημαντικός ακόμη παράγοντας που σχετίζεται με την απασχόληση των πτυχιούχων είναι ότι αρκετές φορές δεν διαθέτουν τα προσόντα που ζητά η αγορά εργασίας και δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για να «επιβιώσουν» στον ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο.

Διά βίου μάθηση, το «κλειδί» για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον

δτ

Είναι γεγονός ότι η εποχή απαιτεί τη διαρκή επιμόρφωση κάθε σύγχρονου επαγγελματία. Η επαρκής κατάρτιση, η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι ξένες γλώσσες αποτελούν απαραίτητα εφόδια προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου επαγγελματικού τοπίου. Πρέπει να εξοικειωθούμε με την έννοια της διά βίου μάθησης και να φροντίζουμε να εξειδικευόμαστε και να εμπλουτίζουμε διαρκώς το βιογραφικό μας, αποκτώντας τόσο θεωρητικές, όσο και πρακτικές γνώσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από αξιόπιστα προγράμματα που προσφέρουν τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Deree – The American College of Greece, του μεγαλύτερου αμερικανικού κολεγίου στην Ευρώπη, οι τίτλοι σπουδών του οποίου είναι αναγνωρισμένοι από τον New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον αρχαιότερο και σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης στις ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων πιστοποιεί το Harvard, το Yale, το MIT και δεκάδες άλλα πανεπιστήμια.

Υπερσύγχρονα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

δτ1

Πέρα από την ποιότητα των σπουδών διακρίνεται για τα πλήρως ενημερωμένα προγράμματα που προσφέρει, με το νέο, υπερσύγχρονο μεταπτυχιακό στην επιστήμη του Data Science να ξεχωρίζει καθώς είναι απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής. Το ίδιο ισχύει και για το καινοτόμο MA in Digital Communication and Social Media που ενσωματώνει τις πρακτικές της αγοράς και της ψηφιακής εξέλιξης σε σπουδές υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, καθώς και για κάθε ένα από τα έξι συνολικά διπλώματα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος σε τομείς, όπως η Επικοινωνία, η Ψυχολογία, η Εκπαίδευση (TESOL) και το Data Science.

Έτσι, συνδυάζοντας το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και την ακαδημαϊκή έρευνα με τις πρακτικές εφαρμογές της γνώσης, δίνει στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να εξειδικευτούν σε μερικούς από τους πιο περιζήτητους τομείς.

Συνεπώς, οι κάτοχοι ενός μεταπτυχιακού τίτλου μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουν καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε σε κάθε περίπτωση είναι ότι η γνώση είναι δύναμη και μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα τόσο για την επαγγελματική, όσο και για την προσωπική εξέλιξη κάθε ανθρώπου.

δτ2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ