ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γίνε ανταγωνιστικός και ξεχώρισε για μια καριέρα με προοπτική στην ελληνική και διεθνή αγορά

Γίνε ανταγωνιστικός και ξεχώρισε για μια καριέρα με προοπτική στην ελληνική και διεθνή αγορά

Η οικονομική κρίση, το κλίμα αβεβαιότητας και τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους νέους οι οποίοι και αναζητούν επαγγέλματα που θα τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί η κρίση να έχει «αγγίξει» τους περισσότερους κλάδους και η χώρα μας να παραμένει σταθερά στην κορυφή της ανεργίας στην Ευρώπη, με το ποσοστό που αφορά στους νέους κάτω των 25 ετών να αγγίζει το 44,4% για τον μήνα Μάιο 2017 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), ωστόσο υπάρχουν ακόμη επαγγέλματα που προσφέρουν θέσεις εργασίας και παρέχουν σημαντικές προοπτικές απασχόλησης.

Ο Τουρισμός αποτελούσε ανέκαθεν τον μεγάλο «εργοδότη» της χώρας, ενώ τη φετινή χρονιά οι αφίξεις των επισκεπτών αυξήθηκαν με την πληρότητα σε ορισμένα καταλύματα να φτάνει μέχρι και το 100% τον Αύγουστο. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει πολλούς κλάδους, όμως όπως όλα δείχνουν, η Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων είναι ένας τομέας που «ανθίζει». Οι αριθμοί το αποδεικνύουν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον μήνα Απρίλιο, οι προσλήψεις στα καταλύματα της χώρας υπερτερούσαν των απολύσεων κατά 45.763 θέσεις εργασίας.

cnn1

Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της Ναυτιλίας, που είναι ένα ακόμη από τα «δυνατά» χαρτιά της χώρας μας, με όσους ακολουθούν Ναυτικές Σπουδές ή Ναυτιλιακά να θεωρούνται περιζήτητοι. Παράλληλα, τα επαγγέλματα Υγείας, όπως η Φυσικοθεραπεία, η Νοσηλευτική, η Λογοθεραπεία και η Ποδιατρική να παραμένουν «υψηλά» στις προτιμήσεις των νέων, καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στου σχετικούς κλάδους.

Τέλος, θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας παρουσιάζει και η Ηλεκτρονική Εγκληματολογία, λόγω της ραγδαίας αύξησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος στο διαδίκτυο, καθώς και τομείς όμως η Κλινική Ψυχολογία, η Ψυχολογία Coaching και η Ψυχολογία της Εργασίας.

cnn2

Συνεχής επιμόρφωση: Το κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία

Ποιος είναι όμως ο λόγος για τον οποίο πολλοί απόφοιτοι των παραπάνω ειδικοτήτων δεν καταφέρνουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά; Οι αλλαγές που συντελούνται στην αγορά εργασίας απαιτούν τη διαρκή επιμόρφωση των νέων, οι οποίοι επιδίδονται σε ...κυνήγι πτυχίων προκειμένου να εξασφαλίσουν μία καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία. Παρόλα αυτά, τα πτυχία από μόνα τους, δεν αποτελούν «διαβατήρια» για ένα καλύτερο μέλλον. Οι ακαδημαϊκές γνώσεις δεν αρκούν για να ανταποκριθεί κάποιος στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας. Σήμερα όσο ποτέ επιβάλλεται η ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και εξειδικευμένων τόσο θεωρητικών, όσο και πρακτικών γνώσεων, που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα κάθε επιστημονικού πεδίου. Μέσω της εκπαίδευσης και της συνεχούς επιμόρφωσης, οι σπουδαστές μπορούν να αναπτύξουν και να προβάλλουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να διεκδικήσουν μία λαμπρή καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

cnn4

Για τον λόγο αυτό, η επιλογή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που έχει στόχο την συνεχή επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη και καθοδηγεί τους σπουδαστές του, παρέχοντας τη δυνατότητα να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Ένα πρόγραμμα που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει είναι ο ετήσιος θεσμός DevelopingU του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, καθώς περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και fieldtrips, CareerDays, καθοδήγηση και συμβουλευτική καριέρας και πρακτικής/κλινικής άσκησης για τους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Συνεπώς, όσοι το επιλέγουν προσδίδουν επιπλέον αξία στις σπουδές τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από την αρχή της φοίτησής τους αλλά και στην πορεία, έχουν δίπλα τους εξειδικευμένους επαγγελματίες που τους καθοδηγούν και τους συμβουλεύουν σε σχέση με τα επαγγελματικά τους βήματα, βοηθώντας τους να κάνουν επιλογές που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους αλλά και στα ταλέντα τους.

Έτσι, αποκτούν όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούν σε κάθε επαγγελματική πρόκληση και να «χτίσουν» γεμάτοι αυτοπεποίθηση ένα καλύτερο «αύριο».