ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτενή αναφορά στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και ειδικά στο πως απωλέσθηκαν τα χρήματα που τους είχαν δώσει την τελευταία τριετία οι Έλληνες φορολογούμενοι κάνει άρθρο του CNBC.

«Σαν να μην είχε αρκετές οικονομικές ανησυχίες η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα ξένα επενδυτικά funds κατόρθωσαν να πάρουν τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, δια της συμμετοχής τους στις αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους 6,42 δισ. δολαρίων, αλλά και μίας σειράς περίπλοκων νομικών χειρισμών. Εξ αποτελέσματος, οι μετοχές των τραπεζών ξεπουλήθηκαν, εξαϋλώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές, την ώρα που η περιουσία τους αγγίζει τα 358 δισ. δολάρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζεται η κρατική συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα έπεσε στο 24% από 57% και στη Eurobank σε μόλις 2.4% από 35%. Στην Alpha Bank το μερίδιο του Δημοσίου μειώθηκε σε 11% από 64%, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς, η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται πλέον σε 22% από 67%. Κατά τον αρθογράφο, όλα αυτά μεταφράζονται τελικά σε απώλειες ύψους σχεδόν 44 δισ. δολαρίων, χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την διάσωση των τραπεζών κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια.

«Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αλλά και νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι χειρισμοί που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα δρομολογήθηκαν μετά από την τροποποίηση στο σχετικό νομοθετικό καθεστώς που υπερψήφισε η Βουλή και το οποίο επέτρεψε στους ιδιώτες επενδυτές να καθορίσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών οι ίδιοι, κατά την μέθοδο του book-building. Ταυτόχρονα ο νομος κατέστησε υποχρεωτικό για το ΤΧΣ να αποδεχθεί αυτές τις τιμές, ακόμη και αν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των μετοχών», σημειώνει το CNBC.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως οι ξένοι επενδυτές αξιολόγησαν τις τέσσερις τράπεζες στα 800 εκατ. δολάρια περίπου, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές κάτω από την τρέχουσα αξία τους που αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει πως από τις 4 ως τις 20 Νοεμβρίου, όσο δηλαδή ήταν ανακτά τα βιβλία προσφορών, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών μειώθηκε κατά 70%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ