Executive MBA VS «κλασικό» MBA: Τα διαφορετικά κοινά, οι διαφορές, τα πλεονεκτήματα
EXECUTIVE STORIES

Executive MBA VS «κλασικό» MBA: Τα διαφορετικά κοινά, οι διαφορές, τα πλεονεκτήματα

Αναμφισβήτητα, η διά βίου μάθηση θεωρείται αναγκαία στη σύγχρονη εποχή. Ακόμα και τα ανώτερα αλλά και τα ανώτατα στελέχη εταιρειών που ήδη έχουν διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία, στοχεύουν στην κορυφή και συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να επιμορφώνονται προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ανταγωνιστικού επαγγελματικού στίβου.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες επιστρέφουν στα «θρανία» προκειμένου να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να αναζητήσουν τα επόμενα βήματα στην καριέρα τους, όσο ψηλά και αν έχουν φτάσει. Ακόμα και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη αναζητούν εξειδικευμένα προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να απογειώσουν την επαγγελματική τους πορεία και να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις εταιρείες τους, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα.

Κάπως έτσι και τα μεταπτυχιακά προγράμματα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, εξελίσσονται διαρκώς και προσφέρουν θεωρητική κατάρτιση ακόμη και στους επονομαζόμενους C-Level, που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν το ηγετικό τους προφίλ και να προσδώσουν επιπλέον αξία στις εταιρείες τους.

Και μπορεί τα ΜΒΑ να θεωρούνταν πάντα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα σπουδών, που προσέδιδαν κύρος στους κατόχους τους, όμως αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι δεν απευθύνονται σε όλα τα στελέχη μιας εταιρείας. Ποια είναι η διαφορά τους με τα Executive MBA και πώς μπορεί κάποιος να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα; Συγκεντρώσαμε χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού που είναι καθοριστικής σημασίας για τη σταδιοδρομία κάθε στελέχους.

Αρχικά πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πτυχία και όχι για το ίδιο πτυχίο με ελαφρώς διαφοροποιημένη ονομασία. Κοινό τους στοιχείο είναι ότι και οι δύο κατηγορίες MBA προσφέρουν επικαιροποιημένη γνώση σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ασχολούνται με τις σύγχρονες προκλήσεις, ενώ παράλληλα επικεντρώνονται και στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, με έμφαση στην ενδυνάμωση των λεγόμενων «soft skills». Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουν πλήρως τους αποφοίτους τους, εφοδιάζοντάς τους με σημαντικά πλεονεκτήματα που θα τους οδηγήσουν στην κορυφή.

Σε ποιους απευθύνεται ένα ΜΒΑ;

Το κλασικό ΜΒΑ αναμφισβήτητα αποτελεί ένα «δυνατό» χαρτί και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε βιογραφικό, ενώ προσφέρει όλα τα εφόδια που χρειάζεται κάποιος για να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο σε μία εταιρεία.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας. Αφορά μεσαία και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, με κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια προϋπηρεσίας, τα οποία έχουν ξεχωρίσει στις επιχειρήσεις τους για τις ικανότητές τους και είτε προορίζονται να αναλάβουν είτε έχουν μόλις αναλάβει υψηλότερες θέσεις ευθύνης.

Με λίγα λόγια, ένα πρόγραμμα MBA αφορά σε ένα πολύ «ειδικό» κοινό που σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αυτό θα λειτουργήσει ως «εργαλείο» γνώσης για τους διάφορους τομείς του μάνατζμεντ και άσκησης της κριτικής σκέψης, όσο και ως μέσο για την ανάπτυξη των ονομαζόμενων soft skills, που είναι εξίσου απαραίτητα στη διοίκηση ομάδων, τη δημιουργία κινήτρων και τη διαχείριση κρίσεων.

Συνεπώς, τα MBA μπορούν να αποτελούν το «κλειδί» για να φτάσει κάποιος στην κορυφή, δεν μπορούν όμως να φανούν χρήσιμα για τους ήδη καταξιωμένους επαγγελματίες, όπως τα ανώτατα στελέχη που ήδη έχουν καταφέρει να διανύσουν μία επιτυχημένη πορεία.

Σε ποιους απευθύνεται ένα Executive MBA;

Το Executive MBA απευθύνεται σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, δηλαδή στα επονομαζόμενα C-Level ή C-Suite, όπως οι CEOs, ή σε στελέχη με πολύ υψηλά επίπεδα ευθύνης μέσα στις επιχειρήσεις τους, όπως Διευθυντές Τμημάτων και Senior Managers.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό του είναι μοναδικό, γιατί είναι άνθρωποι ήδη καταξιωμένοι επαγγελματικά, που έχουν κατακτήσει τις υψηλότερες βαθμίδες στην ιεραρχία μίας εταιρείας και συνεχίζουν να θέλουν να εξελίσσονται. Πρόκειται για επαγγελματίες που επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, προκειμένου να οδηγηθούν στο επόμενο βήμα στην καριέρα τους και να δημιουργήσουν εξαιρετικά πράγματα για τους ίδιους και τις εταιρείες τους.

Τι μπορεί να προσφέρει ένας μεταπτυχιακός τίτλος σε ένα ανώτατο στέλεχος;

Για τον λόγο αυτό, ένα Executive MBA έχει ως σκοπό να βοηθήσει τα ανώτατα στελέχη να ηγηθούν των διαφόρων λειτουργικών τομέων της επιχείρησης και να κατανοήσουν την έννοια του «Business» και του μάνατζμεντ σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο σε σχέση με ένα παραδοσιακό MBA, με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Παράλληλα, ένα Executive MBA οφείλει να εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων ηγεσίας και καινοτομίας, ώστε τα ανώτατα στελέχη να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας. Επιπλέον, αποκτούν εφόδια για να οδηγήσουν τις εταιρείες σε μία νέα εποχή ανθεκτικότητας και προόδου, κάτι που επιθυμούν και οι εργοδότες διεθνώς. Έτσι, οι επαγγελματίες και είναι έτοιμοι να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και να συνεχίσουν τη δυναμική πορεία των εταιρειών τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια.

Στο παραπάνω βοηθάει σημαντικά η επαγγελματική δικτύωση που παρέχουν τα εν λόγω προγράμματα. Δεδομένου ότι η παρακολούθηση έχει πολύ αυστηρά κριτήρια και οι συμμετέχοντες έχουν παρόμοιες εμπειρίες διοίκησης και επαγγελματικής καταξίωσης, το επίπεδο των τμημάτων είναι πολύ υψηλό. Έτσι, προάγεται ο εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στα στελέχη οδηγώντας σε νέες καινοτόμες και πρωτότυπες ιδέες, καθώς και σε μεγάλες συνεργασίες.

Τέλος, η ευελιξία είναι σημαντικό πλεονέκτημα των προγραμμάτων Executive MBA. Η παρακολούθηση και η εξέταση των μαθημάτων προσαρμόζεται σύμφωνα με τα πολύ απαιτητικά επαγγελματικά και προσωπικά προγράμματα των συμμετεχόντων.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό τίτλο, χωρίς να χρειαστεί να παραμελήσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Κάποια προγράμματα μάλιστα, όπως το Alba Executive MBA, πιστοποιημένο από το ΑΜΒΑ, τους δίνουν την ευκαιρία να το κάνουν σε διάστημα διάρκειας 20 μηνών, 2 σαββατοκύριακα ανά μήνα.

Περισσότερα για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο προγράμματα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο: