Executive MBA: Tο επόμενο βήμα στην καριέρα ενός ανώτατου στελέχους
EXECUTIVE STORIES

Executive MBA: Tο επόμενο βήμα στην καριέρα ενός ανώτατου στελέχους

Αφού έχουν διανύσει μία επιτυχημένη πορεία, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν εμπόδια, να ξεχωρίσουν και να διακριθούν, οι C-Level Managers, ή αλλιώς τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών, προβληματίζονται σχετικά με τα επόμενα βήματά τους και συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Όταν κάποιος βρίσκεται τόσο ψηλά στην ιεραρχία μιας εταιρείας, η αναζήτηση της επόμενης πρόκλησης που θα τον εξελίξει μοιάζει δύσκολό εγχείρημα. Πόσω μάλλον σε μία χώρα που βιώνει βαθύτατη οικονομική κρίση και προσφέρει πολύ περιορισμένες ευκαιρίες στους σύγχρονους επαγγελματίες.

Για κάποιους η συνταξιοδότηση μοιάζει μονόδρομος. Λόγω της ηλικίας και της θέσης τους, δεν θα επέλεγαν να βρεθούν σε ένα περιβάλλον μάθησης όπου δεν θα αισθάνονται μεγάλοι και δεν θα εισπράττουν συμπεριφορά νεαρού φοιτητή, παρακολουθώντας για παράδειγμα ένα κλασικό MBA.

Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν εφησυχάζουν και γνωρίζουν για τα Executive MBA, εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε πολύ έμπειρα ανώτατα στελέχη τα οποία θέλουν να απογειώσουν την καριέρα τους, προβληματίζονται σχετικά με την επιλογή ενός τέτοιου προγράμματος. Και αυτό διότι αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν οι σπουδές αυτές να εναρμονίσουν την εμπειρία και την εφαρμογή στην πράξη με τη θεωρία και να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα.

Αξίζει ένα ανώτατο στέλεχος να παρακολουθήσει έναμεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλέξει. Μπορεί ένα ΜΒΑ να μην προσφέρει τίποτα σε ένα ανώτατο στέλεχος, όμως ένα Executive MBA να είναι η ιδανική επιλογή, καθώς προσφέρει επικαιροποιημένη γνώση σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, ασχολείται με τις σύγχρονες προκλήσεις και επικεντρώνεται στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, με έμφαση στην ενδυνάμωση των λεγόμενων «soft skills».

Για παράδειγμα, το Executive MBA του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece, διαφέρει από τα υπόλοιπα, καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους που επαγγελματικά βρίσκονται ήδη στην κορυφή της ιεραρχίας και διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια προϋπηρεσία.

Εστιάζει στις ανάγκες διευθυντικών στελεχών που, ενώ γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να οδηγήσουν την εταιρεία τους, δεν διαθέτουν τις θεωρητικές γνώσεις για να καταστρώσουν μία στρατηγική αλλαγής. Για το λόγο αυτό προσφέρει μία μοναδική εμπειρία, που μέσα από την πρόκληση οδηγεί στην ανανέωση και την ανάπτυξη, σε μία δύσκολη περίοδο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τι μπορεί να προσφέρει το Alba Executive MBA σε κάποιον που βρίσκεται ήδη στηνκορυφή;

Τα ανώτατα στελέχη στην αναζήτηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος προβληματίζονται σχετικά με την απόδοση της επένδυσης (Return on Investment). Κατά πόσο δηλαδή το μεταπτυχιακό που θα παρακολουθήσουν θα είναι σχετικό με τις εκπαιδευτικές ανάγκες που έρχονται να καλύψουν και θα υπάρχει θετική σχέση ποιότητας-τιμής. Ένα ποιοτικό πρόγραμμα, όπως το Executive MBA του Alba Graduate Business School, ξεχωρίζει για όλα όσα προσφέρει στους σπουδαστές που το επιλέγουν και φέρει την πιστοποίηση του ΑΜΒΑ (Association of MBAs) και του NEASC (New England Association of Schools and Colleges).

Οι εξέχοντες καθηγητές του προέρχονται από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard, το Wharton, το LBS και το INSEAD, τα επίκαιρα μαθήματα με έμφαση στην Ηγεσία και την Καινοτομία, η δομή του προγράμματος που προχωρά από τις διεθνείς προκλήσεις και τις θεμελιώδεις αρχές της επιχείρησης στην ανάπτυξη προσωπικών ικανοτήτων και την ανανέωση της επιχείρησης, διασφαλίζουν ότι τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο που θα διαθέσουν, αποκτώντας γόνιμη και εφαρμόσιμη γνώση και θα διαπιστώσουν την αλλαγή στον εαυτό τους από το πρώτο κιόλας διάστημα παρακολούθησης.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, τα μαθήματα του Alba Executive MBA είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ενδιαφερομένων. Το πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως ευέλικτο, τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα, δύο σαββατοκύριακα ανά μήνα, με συνολική διάρκεια τους 22 μήνες, επιτρέποντας έτσι στους σύγχρονους επαγγελματίες να το παρακολουθούν απρόσκοπτα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, πέντε διευθυντικά στελέχη από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους περιγράφουν την εμπειρία του Alba EMBA και τα οφέλη που αποκόμισαν από αυτό: