Athens Alive: Στόχος μας να αλλάξουμε την Αθήνα και να τονώσουμε την ελληνική οικονομία
INSIGHTS

Athens Alive: Στόχος μας να αλλάξουμε την Αθήνα και να τονώσουμε την ελληνική οικονομία

Ο εκπρόσωπος της Redstone, Μαρκ Αλεξάντερ, μιλάει αποκλειστικά στο CNN Greece

Οι εταιρείες κολοσσοί που μετέχουν στην κοινοπραξία «Athens Alive» για την ανάδειξη του ΟΑΚΑ σε έναν από τους πλέον σύγχρονους αθλητικούς, ψυχαγωγικούς και επιχειρηματικούς χώρους της Ευρώπης, έχουν τα τελευταία χρόνια βάλει την υπογραφή τους σε εντυπωσιακά αθλητικά, τουριστικά και ψυχαγωγικά project, διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης, αλλά και σε τεράστιες αθλητικές διοργανώσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ΝΒΑ, μέχρι τη Formula 1 και το αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (NFL).

Οι Redstone, Colliers, Bluerock, ΑECOM βρίσκονται πίσω από προβεβλημένες αθλητικές συμφωνίες, από διοργανώσεις ορόσημα, αλλά και πίσω από τεράστια έργα αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Η εμπλοκή των εταιρειών της κοινοπραξίας του «Athens Alive» στα projects αυτά είναι πολύεπίπεδη. Δηλαδή, κυμαίνεται από την ανεύρεση επενδυτών έως το αθλητικό μάνατζμεντ και από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων έως τη διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων.

Κάποια από τα έργα που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες της κοινοπραξίας μιλούν από μόνα τους, για την ειδική γνώση και εμπειρία της κοινοπραξίας:

Mercedes-Benz Superdome-Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ


Το Mercedes-Benz Superdome, που συχνά αναφέρεται απλώς ως Superdome, είναι ένας τεράστιος και εξαιρετικής αισθητικής θολωτός αθλητικός και εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Ορλεάνης, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.


Λόγω του μεγέθους της εγκατάστασης και του ότι βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, το Superdome φιλοξενεί συνήθως μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Super Bowl, το Κολεγιακό Πρωτάθλημα Αμερικανικού Ποδοσφαίρου και τον τελικό του Κολεγιακού Πρωταθλήματος Μπάσκετ.

Ο χώρος του Superdome φιλοξενεί και μεγάλης απήχησης συναυλίες. Το Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσει Beyoncé, Jay-Z και Taylor Swift και στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί εκεί συναυλία του Ed Sheeran.

Να τονιστεί πως το 2006 το Superdome ανακαινίστηκε ριζικά με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια, ενώ το 2011 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz αγόρασε τα δικαιώματα ονομασίας του για δέκα έτη.


AT & T Stadium - Τέξας, ΗΠΑ


Το AT & T Stadium είναι ένα ανακλινόμενο στάδιο στο Άρλινγκτον του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατασκευάσθηκε το 2009. Χρησιμεύει ως η έδρα των Dallas Cowboys, ομάδας του Αμερικανικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (NFL), αλλά χρησιμοποιείται και για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως συναυλίες, αγώνες Μπάσκετ, τελικούς αθλητικών αγώνων Κολλεγίων και Γυμνασίων, ροντέο, αγώνες μοτοκρός, κ.α..

Το AT & T Stadium φιλοξενεί συνέδρια, επιχειρηματικές συναντήσεις και υπαίθριες εκθέσεις τέχνης και λειτουργεί και ως χώρος που χρησιμοποιεί η τοπική κοινότητα του Άρλινγκτον για δικές της εκδηλώσεις.Οι ψηφιακές υποδομές του ΑT & T Stadium είναοι μοναδικές. Δεν είναι τυχαίο πως έως πρόσφατα διέθετε την μεγαλύτερη οθόνη υψηλής ευκρίνειας στον κόσμο, κάτι για το οποίο είχε συμπεριληφθεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Το 2013 η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών αγόρασε τα δικαιώματα ονομασίας του σταδίου καταβάλλοντας 19 εκατ. δολάρια ετησίως.


Barclays Center – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το Barclays Center είναι ένας κλειστός αθλητικός πολυχώρος στην περιοχή του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και αποτελεί μέρος ενός υπό ανάπτυξη επιχειρηματικού και οικιστικού συγκροτήματος ύψους 4,9 δισ. δολαρίων που είναι γνωστό ως Pacific Park.

Η αρένα του Barclays Center είναι η έδρα των Brooklyn Nets, ομάδας του ΝΒΑ και της ομάδας χόκεϋ New York Islanders.

Το Barclays Center φιλοξενεί συναυλίες, συνέδρια και άλλες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις , όπως αγώνες πυγμαχίας, πολεμικών τεχνών και επαγγελματικής πάλης και ανταγωνίζεται άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, όπως το Madison Square Garden στο Μανχάταν και το Prudential Center στο Νιούαρκ.

Ο κλειστός αθλητικός πολυχώρος ξεκίνησε να κτίζεται το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2010. Λειτούργησε δε το 2012.

Τον Ιανουάριο του 2007 ανακοινώθηκε ότι θα ονομάζεται Barclays Center, με τον τραπεζικό όμιλο Barclays να καταβάλει 200 εκατ. δολάρια περίπου για τα δικαιώματα ονομασίας 20 ετών.


Saadiyat Island- Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Saadiyat Island είναι το αρχιτεκτονικό στολίδι του Άμπου Ντάμπι και θεωρείται ένα από τα πλέον μεγαλόπνοα τουριστικά project στον κόσμο.


Η κατασκευή του Saadiyat Island θα ολοκληρωθεί το 2020 και όταν παραδοθεί στο κοινό θα είναι ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, καθώς οι υποδομές τους είναι σχεδιασμένες από πέντε βραβευμένους με Pritzker αρχιτέκτονες .

Στο Saadiyat Island θα στεγαστεί το νέο μουσείο Γκούγκενχαϊμ σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Frank Gehry, ένα παράρτημα του μουσείου του Λούβρου σχεδιασμένο από τον Jean Nouvel, το Εθνικό Μουσείο Zayed (αφιερωμένο στον ομώνυμο σεϊχη) που έχει σχεδιάσει ο Lord Norman Foster, αλλά και το Performing Arts Center που έχει σχεδιάσει η Zaha Hadid, ένας άκρως φουτουριστικός πολυχώρος τεχνών που περιλαμβάνει αίθουσες θεάτρου και όπερας .

Το Saadiyat Island διαθέτει ακόμη τεράστιες μαρίνες για πολυτελή σκάφη, αχανείς παραλίες, πεντάστερα ξενοδοχεία, ένα ωκεάνιο γήπεδο γκολφ, τεχνητές λίμνες και ατόλες και τεράστια εμπορικά κέντρα.

Singapore Sports Hub – Καλανγκ, Σιγκαπούρη

Το Singapore Sports Hub είναι ένα πλήρως ενοποιημένο κέντρο αθλητισμού, διασκέδασης και ψυχαγωγίας που κτίσθηκε το 2014 με αποκλειστικό σκοπό να φιλοξένει αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Το Singapore Sports Hub περιλαμβάνει στάδιο 55.000 θέσεων (με τη μεγαλύτερη θολωτή στέγη στον κόσμο), εσωτερική αρένα 12.000 θέσεων, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ένα κέντρο υδρόβιων δραστηριοτήτων.

Στο Singapore Sports Hub διοργανώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι του 2014, έχει φιλοξενήσει τελικούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις, αλλά και συναυλίες διεθνούς φήμης καλλιτεχνών όπως η Μαντόνα.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει χώρους κοινής χρήσης για τους επισκέπτες και χώρους για κοινοτικές αθλητικές δραστηριότητες, πισίνες, παιδικές χαρές, πάρκα για skate, γιγαντιαία σκακιστικά σετ, πλατφόρμες αναρριχήσεις και γήπεδα beach volley.


Al Wakrah Stadium - Αλ Γουάκρα, Κατάρ

Το Al Wakrah Stadium είναι ένα πρότυπο γήπεδο ποδοσφαίρου που κτίζεται στο Κατάρ προκειμένου να φιλοξενήσει τους αγώνες και τον τελικό του Μουντιάλ του 2022. Το γήπεδο 40.000 θέσεων θα είναι κατάλληλο για το θερμό κλίμα της Αλ Γουάκρα, πρωτεύουσας του Κατάρ. Η οροφή του σταδίου θα είναι καμπυλωτή, προκειμένου να προστατεύει τόσο τους παίκτες, όσο και τους θεατές από την έντονη ηλιοφάνεια της ερήμου, ενώ θα υπάρχουν ειδικές κλιματιστικές υποδομές που θα διατηρούν τη θερμοκρασία κάτω από τους 30 βαθμούς. Το σχήμα του Σταδίου είναι βασισμένο σε μια γνωστή βάρκα του Περσικού Κόλπου, την Dhow. Το αθλητικό συγκρότημα θα περιλαμβάνει χώρους πολλαπλών χρήσεων, πισίνες και ιαματικά λουτρά και εμπορικά κέντρα με πράσινες στέγες. Η είσοδος στο γήπεδο θα γίνεται μέσα από ένα δασωμένο πάρκο που θα φιλοξενεί ξεχωριστές υποδομές αναψυχής και εκθέσεις τέχνης.

Ποια είναι η Redstone Advisory Partners

Η Redstone Advisory Partners, η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του «Athens Alive» παρέχει επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με πρότυπα αθλητικά projects.

Οι επενδύσεις στις οποίες έχει εμπλακεί κυμαίνονται από 50 ως 500 εκατ. ευρώ και τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει έχουν επενδυτικό ορίζοντα από πέντε έως 99 χρόνια.

Η Redstone Advisory Partners θεωρείται κορυφή στην επιχειρηματική δικτύωση και στο αθλητικό management.

Μεταξύ των πρόσφατων επιχειρηματικών project στα οποία έχει εμπλακεί η Redstone συγκαταλέγονται έργα χρηματοδότησης των πιστών της F1, η επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Εσπανιόλ, η ανεύρεση επενδυτών που τοποθέτησαν 45 εκατ. ευρώ στην Μαρσέιγ, η διαδικασία πώλησης της Μίλαν, καθώς και η διαδικασία για την πώληση των Χιούστον Ρόκετς!

Ο Μαρκ Αλεξάντερ στο CNN Greece

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας το «Athens Alive»

Συνέντευξη στον Θανάση Κουκάκη

Την άποψη πως το «Athens Alive», η επενδυτική πρόταση για την ανάπτυξη του ΟΑΚΑ, σε ένα πρότυπο αθλητικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και εμπορικό κέντρο, το οποίο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο για startups, είναι η πιο απτή απόδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε, μιλώντας στο CNN Greece ο Μαρκ Αλεξάντερ, εκπρόσωπος της Redstone Advisory Partners, της εταιρείας που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του πρότυπου project.

Το «Athens Alive» είναι ένα έργο που θα επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό τοπίο της Αθήνας και ειδικά της περιοχής του Αμαρουσίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοπραξίας που βρίσκεται πίσω από το project πρόκειται για μια επένδυση ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ και για ένα χώρο που θα προσελκύει 7.000.000 επισκέπτες ετησίως, θα δημιουργήσει 4.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 15.000 θέσεις απασχόλησης ευρύτερα και θα συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια οικονομικά!

Ο Μαρκ Αλεξάντερ, εκπρόσωπος της Redstone Advisory Partners, υποστηρίζει πως το «Athens Alive» είναι ένα έργο συνυφασμένο με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο βασίσθηκε στην πεποίθηση των εμπλεκομένων πως οι προοπτικές της Ελλάδος είναι ευοίωνες.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα. Θεωρούμε πως η χώρα πέρασε πολλά δύσκολα, χρόνια, αλλά πλέον βλέπουμε την ανάπτυξη να εμπεδώνεται. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπερνά κατά 1% τη βρετανική ανάπτυξη και με μετριοπαθείς εκτιμήσεις πιστεύουμε πως αυτό θα συνεχιστεί. Αυτό μας δείχνουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες», τόνισε στο CNN Greece ο Μαρκ Αλεξάντερ.

Κατά τον εκπρόσωπο της Redstone το κλίμα που επικρατεί στη χώρα είναι φιλικό για τους επενδυτές. Μεταφέροντας την εμπειρία της εταιρείας του κατά τις συζητήσεις για την ανάπτυξη του ΟΑΚΑ τονίζει πως η κυβέρνηση επιδεικνύει αντανακλαστικά που δείχνουν πως είναι ανοικτή στους επενδυτές.

«Θεωρούμε πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει γρήγορα για να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Όλοι θέλουν να μας βοηθήσουν. Μιλάω πάντα για την δική μας εμπειρία στην Ελλάδα. Σίγουρα έχουμε βρει θετικό έδαφος», υπογράμμισε ο Σκωτσέζος μάνατζερ.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εξέφρασε η κοινοπραξία για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» του έργου, το στέλεχος της Redstone εξήγησε πως το «Athens Alive» έχει συγκεκριμένη λογική ανάπτυξης.

«Επιδιώκουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Στη βάση αυτή ζητάμε να αποφευχθεί μία αποσπασματική προσέγγιση ανάπτυξης. Διαπιστώνουμε πως διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν ενδιαφερθεί για το «Athens Alive», αλλά το να σπάσει το έργο σε ένα συνονθύλευμα ξεχωριστών κομματιών, δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει», τόνισε.

Ο ίδιος εξήγησε πως η εμπειρία της κοινοπραξίας στην ανάπτυξη μεγάλων και απαιτητικών έργων έχει δείξει ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη για το Δημόσιο, την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στους χώρους που θα αναπτυχθούν.

«Η εμπειρία που έχουμε από το νησί Saadiyat στο Αμπού Ντάμπι, από το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, από το Κέντρο Barclays στη Νέα Υόρκη και από άλλα έργα, μας έχουν διδάξει πως η ανάπτυξη βιώσιμων έργων επωφελών για τις τοπικές κοινωνίες απαιτεί ειδικό συντονισμό και χειρισμό», είπε.

Στη βάση αυτή δεν απέκλεισε η ανάπτυξη του έργου να απαιτήσει την χαλάρωση υφιστάμενων χωροταξικών περιορισμών

«Δεν αναζητούμε ειδικές συνθήκες, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε πως το είδος της ανάπτυξης που προτείνουμε έχει ειδικές απαιτήσεις. Θα κτιστούν ξενοδοχεία και συνεδριακοί χώροι, γραφεία, πάρκα, καταστήματα, κυψέλες καινοτομίας, εγκαταστάσεις φιλοξενίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων», ανέφερε.

Στη βάση αυτή στάθηκε στη συνεισφορά του έργου στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος μέσα από την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών πολλών δισεκατομμυρίων. «Θέλουμε όλοι να κερδίσουν. Να δημιουργήσουμε αξίες. Να πληρώσουμε φόρους και να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης», σημείωσε.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Redstone δεν θέλησε να εξωραΐσει καταστάσεις. «Η ανάπτυξη εντός έργου αυτής της κλίμακας είναι δύσκολη και σίγουρα έχουμε έναν μακρύ δρόμο μπροστά μας. Το επόμενο βήμα απαιτεί σταθερές δεσμεύσεις τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς εταίρους. Θα έχουμε συνάντηση με την κυβέρνηση εντός της εβδομάδος. Βρίσκουμε αξιόλογη υποστήριξη από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Δημήτρης είναι υπομονετικός και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες», είπε σχετικά