INSIGHTS

Επαγγελματικοί τομείς με μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης

Επαγγελματικοί τομείς με μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας που προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Και μπορεί η κρίση να μην αφήνει κανέναν τομέα ανεπηρέαστο, όμως δημιουργεί ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες για τους νέους που αναζητούν επαγγέλματα που θα τους προσφέρουν άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Οι νέες ειδικότητες που δημιουργούνται, απαιτούν πολύ καλά καταρτισμένους αποφοίτους σχολών, με εξειδικευμένες γνώσεις, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης και διαρκώς μεταβαλλόμενης επαγγελματικής πραγματικότητας.

Για αυτό και η επιλογή σπουδών συνεχίζει να αποτελεί μία σημαντική διαδικασία, η οποία απασχολεί έντονα κάθε οικογένεια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Πέρα από τις δεξιότητες, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε νέου, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι προοπτικές που προσφέρει κάθε επάγγελμα. Ο καταξιωμένος σύμβουλος σταδιοδρομίας Δρ. Κωνσταντίνος Κότιος, με την πολύχρονη εμπειρία του, ανέλυσε στο CNN.gr τους επαγγελματικούς τομείς που προσφέρουν σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ευοίωνες προοπτικές σε σπουδές όπως τα Ναυτιλιακά

Με την Ελλάδα να αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα στην παγκόσμια Ναυτιλία και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μεγάλων λιμανιών στη χώρα, είναι λογικό να υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές σε σπουδές όπως τα Ναυτιλιακά (είτε σε προπτυχιακά είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα), τα Logistics και η μεταφορά προϊόντων, αλλά και το Εμπορικό Ναυτικό (σε ειδικότητες όπως μηχανικοί και πλοίαρχοι).

Όμως, οι νέοι πρέπει να σκέφτονται πολύπλευρα, γιατί δεν ευνοούνται μόνον οι παραπάνω κλάδοι αλλά πολλοί περισσότεροι, οι οποίοι συνδέονται με τον κλάδο της Ναυτιλίας. Για παράδειγμα, ξεδιπλώνονται ευκαιρίες και σε Νομικούς με μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά και γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών, οι οποίοι θα μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Σημαντικές ευκαιρίες για του απόφοιτους τμημάτων Οργάνωσης Διοίκησης και Επιχειρήσεων

Από την άλλη, απόφοιτοι τμημάτων Οργάνωσης Διοίκησης και Επιχειρήσεων αλλά και Οικονομικών Σπουδών γενικότερα, επιλέγοντας μεταπτυχιακές σπουδές σε σύγχρονους κλάδους, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους δίνει η εισβολή της τεχνολογίας σε κάθε έκφανση της επιχειρηματικότητας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι συνδυασμοί Οικονομικών με Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ή Marketing και Επικοινωνία είναι αυτοί που παρέχουν στο νέο σημαντικό υπόβαθρο για την εξέλιξη του στο σύγχρονο περιβάλλον των επιχειρήσεων.

epagelmatikoi tomeis 1

Σύγχρονοι τομείς εργασίας: Κοινωνικά δίκτυα, video games, mobile εφαρμογές

Επιπλέον, οι συνεχείς αλλαγές που επιφέρει στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου η τεχνολογία, καθώς και οι μεταβολές στους τρόπους αλλά και τα κανάλια επικοινωνίας δημιουργούν ανάγκες που καλύπτονται από σύγχρονες ειδικότητες όπως προγραμματιστές, graphic designers, digital marketers, social media managers, 3d animators κ.ά. Σύγχρονοι τομείς εργασίας είναι πλέον τα κοινωνικά δίκτυα, τα video games και οι mobile εφαρμογές και απαιτούν εξειδικευμένη αλλά και επικαιροποιημένη γνώση των παραπάνω αντικειμένων.

Ευκαιρίες στις σύγχρονες ειδικότητες ιατρικής

Ο τομέας της Υγείας συνεχίζει να δίνει ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που σχετίζονται με την πρόνοια και την περίθαλψη ειδικών ομάδων, όπως η τρίτη ηλικία, μιας και η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη γενικότερα «γερνάει» με γρήγορους ρυθμούς, αντιστρέφοντας επικίνδυνα τις αναλογίες των νέων ανθρώπων σε σχέση με αυτούς της τρίτης ηλικίας. Έτσι, αναδύονται ευκαιρίες σε ειδικότητες Φυσικοθεραπείας, Εργοεθεραπείας, Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής, αλλά και σύγχρονες ειδικότητες Ιατρικής, όπως η Γηριατρική.

Έντονη ανάγκη για εξειδικευμένες σπουδές στα τουριστικά επαγγέλματα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τουρισμός, ο οποίος σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έχει εξελιχθεί και έχει προσελκύσει τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου, μετατρέποντας πλέον την Ελλάδα σε παγκόσμιο κοσμοπολίτικο προορισμό. Αυτή η τεράστια αλλαγή των τελευταίων ετών έχει φέρει στο προσκήνιο την έντονη ανάγκη για εξειδικευμένες σπουδές στα τουριστικά επαγγέλματα, τα οποία όμως δεν περιορίζονται στις κλασσικές ειδικότητες (π.χ. receptionist) αλλά ξεκινούν από τους εξειδικευμένους managers και φτάνουν έως τους ειδικούς ξεναγούς και τους εξειδικευμένους σε διάφορες «κουζίνες» σεφ.

Oι επιλογές είναι πολλές, αλλά μόνο η κατάλληλη εκπαίδευση και η εξειδίκευση μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσει κάποιος την επαγγελματική του πορεία. Σε συνδυασμό με τη συνεχή επιμόρφωση και την απόκτηση soft skills, οι νέοι μπορούν να προετοιμάζουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΗ