INSIGHTS

Πώς θα ξεχωρίσουν όσοι επιλέγουν να σπουδάσουν Business and Economics

Πώς θα ξεχωρίσουν όσοι επιλέγουν να σπουδάσουν Business and Economics

Τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων αλλά και Οικονομικών αποτελούν σταθερά δημοφιλείς επιλογές για τους νέους, καθώς προσφέρουν σημαντικές διεξόδους στους αποφοίτους τους. Η ποικιλία των επαγγελμάτων που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με ένα πτυχίο business είναι πολύ μεγάλη, όπως άλλωστε και οι ρόλοι που μπορεί να αναλάβει σε επιχειρήσεις, καινοτόμες εταιρείες και οργανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες, καθώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα και στους τομείς της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και σημαντικές προοπτικές για τους νέους που επιλέγουν τους εν λόγω κλάδους. Με εξειδικευμένα πτυχία και διαρκή επιμόρφωση, μπορούν να εξελιχθούν και να ακολουθήσουν μία σίγουρη επαγγελματική πορεία και να σχεδιάζουν το μέλλον αρκετά πιο αισιόδοξα.

Τα κριτήρια για την επιλογή των σπουδών για τους τομείς Business and Economics

Το πρόγραμμα που θα επιλέξει κάποιος πρέπει να είναι σε μία σύγχρονη κατεύθυνση, να ακολουθεί τις τελευταίες επιταγές και ανάγκες της αγοράς και να είναι καλά σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει σύγχρονη γνώση και πρακτική εφαρμογή αυτής, σε ένα εργασιακό τοπίο που αλλάζει μέρα με τη μέρα. Για αυτό και το School of Business and Economics του Deree, που προσφέρει 14 majors και 18 minors (υποειδικεύσεις), διακρίνεται τόσο για την ποιότητα των σπουδών του, όσο και για τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάσταση που προσφέρει.

Και αυτό διότι διαθέτει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την αγορά εργασίας, καθώς διατηρεί και ένα ισχυρό δίκτυο περισσότερων από 54.000 αποφοίτων που απασχολούνται σε κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους σε όλο τον κόσμο. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι την τελευταία τετραετία, μόλις 12-18% των αποφοίτων του Deree αναζητούν εργασία ένα εξάμηνο μετά την αποφοίτησή τους με το υπόλοιπο να έχει ήδη βρει, ενώ αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με αυτό των αποφοίτων πανεπιστημίων σε σχετικά ισχυρές εθνικές οικονομίες με χαμηλή ανεργία (π.χ. ΗΠΑ).

Deree 1

Παρόλα αυτά, το πτυχίο δεν αποτελεί το μοναδικό «δυνατό» χαρτί των φοιτητών που θα τους ανοίξει πόρτες στον επαγγελματικό τομέα. Πώς, λοιπόν, μπορεί κάποιος να εξελίξει τις σπουδές του και να προετοιμαστεί πλήρως για να εισέλθει στον ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο;

Η σημασία των soft skills

Το πτυχίο δεν αποτελεί το μοναδικό «δυνατό» χαρτί των φοιτητών που θα τους ανοίξει πόρτες στον επαγγελματικό τομέα. Εκτός λοιπόν από τις εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο της επιλογής τους, οι σπουδαστές πρέπει να διαθέτουν soft skills, πολύτιμες δεξιότητες που θα τους φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες στην επαγγελματική τους πορεία. Τι ακριβώς είναι τα soft skills;

Πρόκειται για την καλλιέργεια μίας σειράς προσόντων όπως: Ομαδικότητα, επικοινωνιακό πνεύμα, ηγεσία, ανάληψη πρωτοβουλιών, πνεύμα συνεργασίας κ.ά., που αποκτώνται μέσα από τη συμμετοχή σε συλλογικότητες, όπως τα clubs και τα societies, τα οποία προσφέρει το Deree, το οποίο υιοθετεί το αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο στοχεύει στην ολόπλευρη καλλιέργεια του φοιτητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα soft skills που αποκτούν οι φοιτητές προτιμώνται –και είναι κριτήριο επιλογής– από τους μελλοντικούς εργοδότες.

Έμφαση στην απόκτηση εφαρμοσμένης γνώσης

Επίσης, η εφαρμογή των γνώσεων στην πράξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης που προσφέρει το Deree, και επιτυγχάνεται ιδιαίτερα και μέσω της πρακτικής άσκησης. Όσον αφορά στον Οικονομικό τομέα, για παράδειγμα, το εν λόγω πανεπιστήμιο επενδύει στην απόκτηση εφαρμοσμένης γνώσης, με καινοτομίες όπως η Αίθουσα Προσομοίωσης Χρημαοτοικονομικών Συναλλαγών (Simulated Trading Room), που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη του Κολλεγίου, αφού η Αίθουσα «μιμείται» τη λειτουργία των τραπεζικών dealing rooms. Από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και μεγέθους (25 θέσεις εργασίας) είναι μοναδική στο είδος της σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Deree 2

Διά βίου μάθηση: Το «κλειδί» για τον νέο κόσμο εργασίας

Η διά βίου μάθηση αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Για αυτό και οι φοιτητές πρέπει να διαθέτουν δεξιότητες και γνώσεις που θα τους εξασφαλίσουν αποτελεσματικές επιδόσεις σε όλα, σχεδόν, τα επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Το Αμερικάνικο μοντέλο εκπαίδευσης, φαίνεται να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα παραπάνω ζητούμενα, καθώς έχει ως στόχο την ολόπλευρη καλλιέργεια των φοιτητών. Οι παροχή ευκαιριών για γνώση μέσα και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στις εκάστοτε νέες συνθήκες και να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση.

Για αυτό και το Deree, επιχειρώντας να γεφυρώσει τη θεωρία με την πράξη, κάτι που είναι βασικό ζητούμενο της αμερικανικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, φροντίζει να δημιουργεί τις συνθήκες για ευκαιρίες γνώσης τόσο μέσα στην τάξη, με case studies, προσκεκλημένους ομιλητές κλπ, όσο και έξω από αυτήν, με πρακτική άσκηση, προσφορά υπηρεσιών, συμβουλευτικά πρότζεκτ, σπουδές στο εξωτερικό κ.ά. βοηθώντας τους φοιτητές να αναπτύξουν μία πολύπλευρη προσωπικότητα και καλλιεργώντας τους την ανάγκη για να επιμορφώνονται διαρκώς.

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΗ