INSIGHTS

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Οι ελπίδες και το στοίχημα για το 2021

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Οι ελπίδες και το στοίχημα για το 2021
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ INTIME NEWS

Το 2020 η Ελλάδα, όπως και όλος ο πλανήτης, βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή διεθνή υγειονομική κρίση, που στη χώρα μας ανέκοψε και αντέστρεψε την πορεία ανάκαμψης στην οποία είχε τεθεί η ελληνική οικονομία. Επιστρέψαμε, για μια ακόμη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, στην ύφεση, στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,5% ενώ οι πραγματικές επενδύσεις θα μειωθούν κατά 14,3%.

Οι πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα η έναρξη των εμβολιασμών, δημιουργούν προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη των οικονομιών, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και συνιστούν βασικό πυλώνα απασχόλησης. Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης και για 200.000 από αυτές είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ και από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν ευήκοα ώτα στις προτάσεις της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, αυτά αρκούν μόνο για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής που απειλεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη, όσο διαρκεί το lockdown, να αυξηθούν και να διευρυνθούν οι παροχές προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα με πόρους του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει γενναίες αποφάσεις, όπως το κούρεμα του χρέους των επιχειρήσεων που προκλήθηκε εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για την ουσιαστική διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών προς τις τράπεζες, ώστε να μην εγκλωβιστούν βιώσιμες επιχειρήσεις – αλλά και συνολικά η οικονομία – σε μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για την όσο το δυνατό γρηγορότερη εισροή στη χώρα μας των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να αξιοποιηθούν με ταχύτητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, περισσότερο εξωστρεφές, διαφοροποιημένο και ανθεκτικό απέναντι στις αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα στόχο που περνά μέσα από την ενθάρρυνση νέων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην υγεία και στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, στη λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές.

Το 2021 φέρνει μαζί του σημαντικές προκλήσεις, αλλά και την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Για την Ελλάδα θα είναι μια χρονιά-ορόσημο συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά. Ας βάλουμε τον πήχη ψηλά και ας κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όχι μόνο για να βγούμε από μια ακόμη κρίση, αλλά για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον που αξίζει η πατρίδα μας.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι Πρόεδρος του ΕΒΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ