INSIGHTS

Βαγγέλης Μόρφης: Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι ψηφιακός

Βαγγέλης Μόρφης: Ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι ψηφιακός
Βαγγέλης Μόρφης, Marketing & Operations Director Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Ο δρόμος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι αναμφίβολα ψηφιακός. Ο Satya Natella δήλωσε ότι μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 είδαμε δύο χρόνια ψηφιακού μετασχηματισμού σε δύο μήνες. Για την Ελλάδα αυτή η επίσπευση της μετάβασης προς την ψηφιακή οικονομία είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο εμφανής.

Σε αυτό το περιβάλλον που μετεξελίσσεται ραγδαία όλο και περισσότερες εταιρίες θα στραφούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό ως τη μοναδική τους ευκαιρία για επιβίωση και ανάπτυξη. Αρκεί να παρατηρήσουμε την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και την στροφή στο online shopping τους τελευταίους μήνες, η οποία άλλαξε ριζικά το λιανεμπόριο και οδήγησε ακόμη και τα μικρομεσαία καταστήματα στο να αποκτήσουν δικό τους e-shop για να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η εικόνα ανόδου των ψηφιακών συναλλαγών, ο περιορισμός αυτών με μετρητά και η αλματώδης άνοδος της χρήσης ψηφιακών μέσων για διάφορες υπηρεσίες όπως οι τραπεζικές συναλλαγές ή σταδιακά οι συναλλαγές του πολίτη με το ελληνικό δημόσιο.

Αναμφίβολα οι αλλαγές στην οικονομία επηρεάζουν την αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέους κλάδους και κατά συνέπεια νέες ανάγκες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και προϋποθέτουν νέες ψηφιακές δεξιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο το skilling είναι το στοίχημα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στο μέλλον, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε σήμερα. Ήδη έχει αυξηθεί κατακόρυφα η σημασία της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Θα ακολουθήσουμε με βεβαιότητα την τάση σε παγκόσμιο επίπεδο που θέλει τις ψηφιακές δεξιότητες να βρίσκονται ήδη στην κορυφή των προτιμήσεων στην αγορά εργασίας. Αυτές τις μέρες το LinkedIn παρουσίασε την έκθεσή του με τα επαγγέλματα που προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για εργασία στο περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά την πανδημία στην οποία την πρώτη 5άδα καταλαμβάνουν επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες.

Ως Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες, τον Δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους της Ελλάδας για τεχνολογία και νέους πόρους που δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της πρωτοβουλίας GR for Growth. Ειδικότερα, η Microsoft θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες cloud και παρέχοντας ψηφιακή εκπαίδευση σε 100.000 πολίτες.

Κλείνοντας, σε κάθε τοποθέτηση και πρόβλεψη για την οικονομία, θα πρέπει να μην παραλείπεται η αναφορά στην μεγάλη κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης, αυτή της κλιματικής αλλαγής. Η πρόκληση για την ψηφιακή ανάπτυξη είναι να επιτευχθεί με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέχρι το 2030 η Microsoft θα είναι αρνητική σε εκπομπές άνθρακα και μέχρι το 2050 η εταιρία θα έχει αφαιρέσει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει, είτε απευθείας, είτε μέσω ηλεκτρικής κατανάλωσης, από την ημερομηνία ίδρυσής της, το 1975.

* O Βαγγέλης Μόρφης είναι Marketing & Operations Director της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ