INSIGHTS

Γιάννης Τσακίρης: Μια νέα χρονιά με μεγάλους χρηματοδοτικούς και αναπτυξιακούς ρυθμούς

Γιάννης Τσακίρης: Μια νέα χρονιά με μεγάλους χρηματοδοτικούς και αναπτυξιακούς ρυθμούς
Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τη χρονιά που μας πέρασε, η ελληνική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η Covid-19, η χρονιά όμως που ήδη διανύουμε αναμένεται να είναι ένα καθοριστικό έτος, που θα μπορέσει να ξαναβάλει τη χώρα μας ισάξια δίπλα στους εταίρους μας στην Ε.Ε και όχι μόνο. 

Η αλλαγή σελίδας της χώρας μας αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αλλαγή πορείας σε πολλούς τομείς με χαρακτηριστικούς αυτούς της ανάπτυξης και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας , που θα σηματοδοτήσουν την «επόμενη αναπτυξιακή μέρα» μετά από πολλές διαδοχικές κρίσεις που βίωσε η χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της χώρας μας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,2% και 3,6% τη χρονιά που διανύουμε και το 2023, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2023 αναμένεται να οδηγηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η ανάπτυξη έργων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική.

Το μήνυμα που δίνεται πλέον καθαρά σε όλους τους τόνους, είναι ότι η χώρα μας αφήνει πίσω της την αναιμική ανάπτυξη της τριετίας 2017-2019 και περνά σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Αρωγοί σε αυτό θα είναι και οι ετήσιες εισροές που θα έχουμε και από το νέο ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης) 2021-2027 που αγγίζει συνολικά τα 26,3 δις. Ευρώ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο πλαίσιο αυτό, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις και αναμένουμε την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, που θέτει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αναπτυξιακή οικονομία και επιχειρηματικότητα με παράλληλο αντίκτυπο και στην κοινωνία.

Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), στοχεύει να θέσει μία βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά για όλους ανεξαιρέτως. Δηλαδή να δημιουργήσει και να προωθήσει νέες επενδυτικές στρατηγικές που θα ενισχύσουν μία περιβαλλοντική, ψηφιακή αλλά και επιχειρηματική ανάπτυξη η οποία θα είναι ισορροπημένη σε όλους τους τομείς, αλλά και που θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και οι πόροι του, αναμένεται να κατευθυνθούν προς 5 βασικούς πυλώνες τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση, τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό, τις χωρικές επενδύσεις, καθώς και δύο ειδικούς στόχους για «Δίκαιη Μετάβαση» και «Τεχνική Βοήθεια».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, είναι στοίχημά μας να στηρίξουμε την οικονομία και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω της ΕΑΤ έχουμε ήδη διευρύνει τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων με στοχευμένα εργαλεία, επιπλέον των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που λειτουργούν ήδη και καλύπτουν μεγάλο κεφάλαιο κίνησης.

Σαφής όμως είναι και θα είναι και η στήριξή μας προς τη νεοφυή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Η μέχρι τώρα πορεία των funds του Equifund, ιδίως αυτά που δραστηριοποιούνται στα δύο πρώτα στάδια (early stage και innovation window), είναι εντυπωσιακή, γι' αυτό και τα περισσότερα από αυτά τα funds προχωρούν σε δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων, αφού επιτυχώς έχουν εξαντλήσει τα προηγούμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινήσαμε ήδη να συν-επενδύουμε με τους επιχειρηματικούς αγγέλους (business angels), τους ιδιώτες επενδυτές δηλαδή αυτούς που ανακαλύπτουν καινοτόμα επιχειρηματικά πλάνα νεοφυών επιχειρήσεων και τα χρηματοδοτούν.
Και αυτό με ένα νέο εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο κεφαλαιακών συμμετοχών (equity instrument) το οποίο θα προκύψει από επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και που θα το διαχειρίζεται η Genesis Ventures Fund, η οποία και επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μιας και θεωρούμε ότι η νεοφυή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα μπορεί να αυξήσει με θεαματικούς ρυθμούς το ΑΕΠ της χώρας μας.

Η συγκεκριμένη δράση πρέπει να τονιστεί ότι χρηματοδοτείται από επιστροφές κεφαλαίων ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ από προηγούμενες επιτυχημένες επενδύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE. Το JEREMIE δημιουργήθηκε το 2007 με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να επενδύει σε ΜΜΕ χρησιμοποιώντας τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ το οποίο συνεχίστηκε με το "Equifund" που ουσιαστικά ανέστησε το οικοσύστημα έξυπνης χρηματοδότησης προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

H χώρα μας, ήδη από το περασμένο έτος, έχει μπει σε ανοδική αναπτυξιακή τροχιά, που σημαίνει ότι τα επόμενα χρονιά, αρχής γενομένης από το 2022, θα δούμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση του ΑΕΠ και μια ισχυρή οικονομία που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

*Ο Γιάννης Τσακίρης είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ