INSIGHTS

Αθανάσιος Σαββάκης: Διατηρήσιμη ανάπτυξη, με τη μεταποίηση στην πρωτοπορία της ανάπτυξης

Αθανάσιος Σαββάκης: Διατηρήσιμη ανάπτυξη, με τη μεταποίηση στην πρωτοπορία της ανάπτυξης
Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Η Ελλάδα, ειδικά την τελευταία τριετία, αλλάζει σελίδα. Και το κατάφερε αυτό μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Για το 2022 η μεγάλη πρόκληση για όλους μας – Κυβέρνηση, κοινωνία, επιχειρηματικό κόσμο – είναι η δημιουργία των στέρεων βάσεων διατηρήσιμης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Η επιλογή και εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, είναι το μέσον για να επανέλθει η πατρίδα μας στις ανεπτυγμένες χώρες του Δυτικού Κόσμου και να γίνει ελκυστικός προορισμός χωροθέτησης διεθνών επενδύσεων. Μόνον έτσι θα έχει τη δυνατότητα άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων που μοιραία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και προηγούμενων, κατά τη δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση.

Βεβαίως, για την επίτευξη του στόχου αυτού σπουδαίο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η υγιής επιχειρηματική βάση της χώρας και ειδικά η μεταποίηση και η βιομηχανία. Τόσο οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ούτως ώστε να υλοποιηθούν επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά κατά προτεραιότητα παραγωγικές επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Αναγκαία και ικανή συνθήκη προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνέχιση κάθε είδους μεταρρυθμίσεων από την Κυβέρνηση, οι οποίες θα καταστήσουν το περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων περισσότερο ελκυστικό. Ενδεικτικά αναφέρω την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, τη συνέχιση της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του κράτους που αφορούν τη σχέση του με τις επιχειρήσεις και, φυσικά, με την εύρυθμη λειτουργία των αγορών, για την προστασία των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα από ανταγωνιστικά προϊόντα αμφίβολων προδιαγραφών που παράγονται σε τρίτες χώρες.

Προφανές εμπόδιο προς την επίτευξη του στόχου αυτού είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο επηρεάζει τα πάντα στην οικονομία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη μέτρων που θα επιδοτούν το κόστος ενέργειας τόσο για τους προμηθευτές, όσο και για τους λιανέμπορους.

Γνωρίζουμε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι αρκετά μικρά, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε, Κυβέρνηση και επιχειρήσεις, τα κατάλληλα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Επίσης, και ο πληθωρισμός αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία μας το 2022. Είναι ο παράγοντας εκείνος που θα καθοδηγήσει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, άρα και στη δική μας, η οποία, λόγω του μικρού της μεγέθους, επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από γεγονότα που συμβαίνουν πολλές φορές πολύ μακριά μας. Άρα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για το 2022 να γίνει πράξη η επιλογή των κατάλληλων πολιτικών που θα θωρακίζουν ή/και θα μετριάζουν τις επιπτώσεις μελλοντικών παγκόσμιων κρίσεων στην Ελληνική οικονομία.

Για τον λόγο ακριβώς αυτό, προτείνουμε να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου για τη βιομηχανία στη χώρα μας, με σκοπό η Ελλάδα ν’ αποκτήσει ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλέγμα πολιτικών για την ουσιαστική και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια. Έτσι, θα επανέλθει η μεταποίηση στην πρωτοπορία της ανάπτυξης και θα επιτευχθεί η πολυπόθητη διατηρήσιμη ανάπτυξη.

*Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ