INSIGHTS

Σπύρος Μανωλόπουλος: Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί επιλογή επιβίωσης

Σπύρος Μανωλόπουλος: Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί επιλογή επιβίωσης
Σπύρος Μανωλόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Space Hellas

Υπάρχει διάχυτη σήμερα, μία αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 και όχι άδικα.

Η χώρα μας βρίσκεται αυτή την χρονική περίοδο σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, όπου το momentum που δημιουργείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι προοπτικές ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας βέβαια, ακολουθούν και τις διεθνείς εξελίξεις και σηματοδοτούν τη νέα εποχή, ιδιαίτερα για την αγορά της πληροφορικής, των ψηφιακών επικοινωνιών και της ασφάλειας.

Καθώς η πανδημία έδωσε σημαντική ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών οργανισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της χώρας μας, δημιούργησε νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών και ειδικά στις συναλλαγές τους με το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί πλέον επιλογή επιβίωσης, καθώς η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες των επιχειρήσεων με χαμηλό βαθμό ψηφιακής εξέλιξης και τις δυσκολίες να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, σε οποιοδήποτε κλάδο.

Παγιωμένες αντιλήψεις έχουν αλλάξει αναγκαστικά και αυτό οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό του συνόλου των λειτουργιών οργανισμών και επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αυτό που σήμερα λέμε «Το μέλλον της εργασίας» (Future Of Work).
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η τηλεργασία, που από ένα πολύ μικρό ποσοστό στην Ελλάδα, έφτασε πλέον να είναι κάτι που οι περισσότερες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν τόσο σε περιπτώσεις ανάγκης, αλλά και ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από τους εργαζόμενους που ονομάζουμε “knowledge workers”, θεωρούν την δυνατότητα τηλεργασίας απαραίτητη για να επιλέξουν το νέο τους εργοδότη.

Αντίστοιχα, το κράτος έγινε σε χρόνο-ρεκόρ και λόγω ανάγκης, περισσότερο ψηφιακό με τις υπηρεσίες του GOV.GR να αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη, αλλά και πηγή αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνολογίες, οι μέθοδοι και τα εργαλεία που βοηθάνε τις επιχειρήσεις να κάνουν οργανωμένη χρήση των νέων μεθόδων συνεργασίας και παραγωγικό αυτό το μοντέλο, θα δημιουργήσουν και μία νέα αγορά με μεγάλη ανάπτυξη.

Εκεί, είμαστε ήδη τοποθετημένοι μέσα από τις συνεργασίες και τη μεγάλη εμπειρία στα δίκτυα και την απομακρυσμένη αξιοποίηση συνεργατικών εργαλείων.
Το ρίσκο για την Ελλάδα, προέρχεται ακριβώς από αυτή τη στροφή στα ψηφιακά εργαλεία, μιας και δεν αρκούν μόνον αυτά, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν με το κατάλληλα καταρτισμένο, με νέες ψηφιακές δεξιότητες, προσωπικό. Εκεί, τα έργα του Ταμείου ανάκαμψης που θα βοηθήσουν στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την χώρα.

Καθώς λοιπόν οι νέες ψηφιακές εξελίξεις αναβαθμίζουν το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των δεδομένων, του Cloud και του «Διαδικτύου των Πραγμάτων», η Κυβερνο-ασφάλεια (Cybersecurity) τοποθετείται πλέον στο επίκεντρο.

Και αυτό διότι παρά την υψηλή αισιοδοξία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι κίνδυνοι απειλών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις αυξάνονται εκθετικά, γι’ αυτό οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και στην υγεία, κατατάσσονται ως οι κυριότερες παγκόσμιες απειλές. Στον τομέα αυτό έχουμε επίσης τοποθετηθεί με ισχυρές επενδύσεις, αλλά και μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία μας σε αντίστοιχα έργα σε κρίσιμους οργανισμούς.

Ένας τομέας οικονομικής ανάπτυξης που στο μέλλον θα αποτελέσει σημαντικότατο πυλώνα επενδύσεων, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental Social Governance), που στόχο έχουν να ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα και να αλλάξουν πλήρως το σύγχρονο επιχειρείν. Στο τοπίο που δημιουργείται, απαιτούνται δεσμεύσεις για να οδηγηθούμε μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ο όμιλός μας έχει λάβει θέση με το συνδυασμό των δυνάμεων μέσω της συμμετοχής του στη SingularLogic, αλλά και της εξαγοράς της Senseone και της πλατφόρμας IoT, που αποτελεί και το κατ’ εξοχήν digital «εργαλείο» για τη λήψη έξυπνων αποφάσεων στο ESG.

* Ο Σπύρος Μανωλόπουλος είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος της Space Hellas