INSIGHTS

Δημήτρης Δέμος: Συγκρατημένη αισιοδοξία απέναντι στις νέες προκλήσεις

Δημήτρης Δέμος: Συγκρατημένη αισιοδοξία απέναντι στις νέες προκλήσεις
Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE και Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ

Οι σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παγκόσμιες οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των διαδοχικών lockdown οδήγησαν πολλούς μελετητές να «πέφτουν έξω» στις προβλέψεις τους.

Για το 2022, ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι και αναμένουν οικονομική ανάκαμψη. Κατά την προσωπική μου άποψη, αν θα είναι ισχυρή αυτή η ανάπτυξη ή όχι, θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες. Ο κυριότερος εξ αυτών θα είναι η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον που δείχνει να είναι σε φθίνουσα πορεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια κάποια επιστροφή στην κανονικότητα και στην επακόλουθή ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά το ζήτημα του πληθωρισμού και η ταυτόχρονη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών σε όλες τις χώρες είναι κάτι που προβληματίζει όλους μας.

Η ελληνική οικονομία, δέχεται επίσης τους κραδασμούς των παγκόσμιων αγορών σε ότι αφορά την ενέργεια και το αυξημένο κόστος επιβίωσης και βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα κρίσιμο στοίχημα. Με την έξοδό μας από το αυστηρό πλαίσιο των μνημονίων ήρθε η πανδημία και έτσι ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας παρέμεινε ημιτελής.

Τα μέτρα ενάντια στον Covid-19 προκάλεσαν, όχι μόνο μία βαθιά ύφεση της τάξεως του 9% το 2020, αλλά και την πιθανότητα πρόκλησης πιο μόνιμων βλαβών στον παραγωγικό κλάδο. Απαιτείται λοιπόν προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα ώστε πραγματικά να δούμε μια ουσιαστική ανάπτυξη, με την έννοια της βιωσιμότητας. Και βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει αυξημένη συμμετοχή των επενδύσεων και των εξαγωγών στο ΑΕΠ, όπως και διείσδυση περισσότερης καινοτομίας στην παραγωγή.

Η φαρμακοβιομηχανία ως πρωταγωνιστής της οικονομίας

Το φάρμακο και ο κλάδος του μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Θα ξεκινήσω με το στοιχείο μελέτης του ΙΟΒΕ, ο οποίος κάνοντας μία αποτύπωση όλων των κλάδων της οικονομίας της χώρας μας στην αρχή των μνημονίων, κατέληξε ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί το 10% της μεταποίησης της χώρας σε άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα έχει έναν από τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές του ΑΕΠ, (3,4%), πολύ υψηλότερο από την Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Το ελληνικό φάρμακο είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό φάρμακο καθώς ακολουθεί πλήρως τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διαβατήριο αυτό της ποιότητας, η καλή γνώση των διεθνών αγορών, στις οποίες οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες καθώς και το πνεύμα εξωστρέφειας που επιδεικνύουν, έχουν αναδείξει το ελληνικό φάρμακο σε ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο brand της ελληνικής οικονομίας. Όχι τυχαία λοιπόν, οι εξαγωγές φαρμάκων αποτελούν τα τελευταία χρόνια το 2ο πιο σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας.

Η DEMO επενδύει, δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει στο ΑΕΠ

Η εταιρία μας, στα χρόνια προ κρίσης, προχώρησε στην δημιουργία προϊόντων οριακής καινοτομίας, επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στην αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων παραγωγής της και με επενδύσεις πάνω σε προηγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου και αυτοματισμών κατάφερε να αυξάνει σταδιακά το αποτύπωμα της στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα και με το επενδυτικό πλάνο των 356 εκατ. ευρώ, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας, η DEMO προσβλέπει σε ένα κύκλο εργασιών των 500 εκατ. ευρώ το 2030, συμβάλλοντας περίπου κατά 1,3 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα θα δημιουργηθούν 600 νέες άμεσες και 3.700 έμμεσες θέσεις εργασίας. Με τις επενδύσεις αυτές η DEMO θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως στην εθνική οικονομία, ενώ η δημιουργία εκ του μηδενός του κλάδου της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, συμβάλει στο Βrain Gain της χώρας με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης για την παραγωγή φαρμάκων στην χώρα και στον κόσμο.

* Ο Δημήτρης Δέμος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE και Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ