INSIGHTS

Πέτρος Σουρέτης: Πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων ο κλάδος Υποδομών και Κατασκευών

Πέτρος Σουρέτης: Πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων ο κλάδος Υποδομών και Κατασκευών
Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat

O κλάδος Υποδομών και Κατασκευών συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, καθώς αφ’ ενός υπηρετεί πολυεπίπεδα τον εθνικό σχεδιασμό αφ’ ετέρου επιλύει σοβαρά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Αποτελεί πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας όχι μόνον σε εργατικό δυναμικό αλλά κυρίως σε εξειδικευμένο, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου.

Ο κλάδος υπέστη δραματική ύφεση την περίοδο 2008-2018 καθώς υποχώρησε κατά 79,1%. Η συμμετοχή του στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε στο 1,4% το 2019 από 9,4% το 2006 που ήταν η δυναμικότερη χρονιά ιστορικά (μελέτη ΙΟΒΕ Ιούλιος 2021).

Στη συνέχεια το 2020-2022 η κρίση της πανδημίας Covid 19 ανέστειλε την διαφαινόμενη δυναμική του κλάδου καθώς οι απρόβλεπτες αυξήσεις υλικών όπως σίδηρος, ενέργεια, πλαστικά, καλώδια, ασφαλτικά κ.λπ. επέδρασαν άμεσα στο κόστος παραγωγής, ενώ συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή έργων όπως και στην παράδοση υλικών και πρώτων υλών. Καθυστερήσεις σημειώθηκαν επίσης στις δημοπρατήσεις ιδιωτικών και δημόσιων έργων λόγω έλλειψης ώριμων έργων, ενώ κρίσιμος παράγοντας παρέμεινε η δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Διαχρονικές παθογένειες όπως η έλλειψη ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις Υποδομές, έμφαση στο κόστος κατασκευής και όχι στην ποιότητα και στο κόστος συντήρησης και διαχείρισης των δημοπρατούμενων έργων, καθυστερήσεις πληρωμών κ.α έχουν επισημανθεί και αναλυθεί πολλές φορές.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι σε όλα τα επίσημα κείμενα αναπτυξιακής πολιτικής αναφέρεται ως βασική προτεραιότητα η ανάπτυξη υποδομών και κατασκευαστικών έργων στην Ελλάδα (ΕΠΑ 2021-2025, Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία/ Νοέμβριος 2020, RRF - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2023 ) καθίσταται σαφές ότι η δυναμική του κλάδου είναι δυνητικά πολύ ισχυρή. Ήδη το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, η αυξανόμενη συμμετοχή σε έργα ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων, ΑΠΕ και κυρίως η στροφή προς καινοτόμες εφαρμογές όπως η πράσινη ανάπτυξη και οι ψηφιακές τεχνολογίες, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Η προοπτική είναι ορατή. Τα εργαλεία για την αξιοποίηση της φαίνεται να έχουν εκσυγχρονιστεί (νέα νομοθεσία κλπ). Θα πρέπει με γενναιότητα να παρθούν κάποιες πολιτικές αποφάσεις που θα υιοθετούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Οι καθυστερήσεις στα επενδυτικά έργα και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν ευνοούν την υλοποίηση του RRF που έχει και συγκεκριμένες απαιτήσεις και ασφυκτικό χρονικό ορίζοντα για την απορρόφηση των πόρων. Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας θα μείνουν κενό γράμμα αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας. Χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και άμεση υλοποίηση τους, όχι μόνο καλές προθέσεις και εμβαλωματικές παρεμβάσεις κατά περίπτωση.

Είναι εθνική πρόκληση και ανάγκη να τρέξουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα ώστε η «Ελλάδα 2.0» να υπερβεί την Ελλάδα των υποσχέσεων και των σχεδιασμών που τελικά δεν υλοποιούνται ή υλοποιούνται με δραματική καθυστέρηση.

Η Intrakat ως μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του κατασκευαστικού αλλά και ενεργειακού πλέον κλάδου στην Ελλάδα υποδέχεται έτοιμη το 2022 των ευκαιριών και των προκλήσεων έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, εμπειρία και ανταγωνιστικότητα ώστε να διεκδικήσει ανταγωνιστικά σημαντικό ποσοστό των κατασκευαστικών έργων που προκηρύσσονται. Διαθέτοντας μοναδικό know-how σε σύνθετα κατασκευαστικά έργα υποδομής και σημαντικό track record υλοποίησης turn-key projects βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

* Ο Πέτρος Σουρέτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat