Καθημερινές ιστορίες καπνού, φορολογικής τρέλας
INSIGHTS

Καθημερινές ιστορίες καπνού, φορολογικής τρέλας

Έρευνα του CNN για τα στριφτά τσιγάρα στην Ελλάδα

Να το στρίψω ή θα μου στρίψει; Αντιμέτωποι με μία νέα ανατίμηση της συσκευασίας του καπνού έρχονται οι φίλοι του στριφτού, με φίλτρο ή χωρίς, με αποτέλεσμα να αναρωτούνται εάν θα παραμείνουν πιστοί στη μάρκα τους ή θα στραφούν στα λαθραία και τον χύμα καπνό – εξίσου παράνομος.

Το cnn.gr βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και συνάντησε εκείνους που συνηθίζουν να το στρίβουν για τον εαυτό τους ή κάποιον φίλο τους, συνομίλησε μαζί τους και κατέγραψε τις αντιδράσεις τους με αφορμή την επερχόμενη ανατίμηση.

ΡΕΦΕΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΑΠΝΟ

Η Δανάη και το αγόρι της μοιράζονται τον ίδιο καπνό για να κάνουν οικονομία. «Ήδη καπνίζουμε συνεργατικά έναν καπνό, για να μας έρχεται πιο οικονομικά. Καπνίζαμε πακέτο αλλά έχουμε δυο μήνες που γυρίσαμε στον καπνό» μας λέει. Δεν διστάζει να μας πληροφορήσει πως ενδεχομένως και να αναζητήσει καπνό χύμα. «Το έχω κάνει και στο παρελθόν, αλλά δεν μου άρεσε στη γεύση. Μπορεί όμως και να το ξανακάνω, αν δω ότι δεν με… παίρνει οικονομικά».

"ΘΑ ΤΑ… ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΜΕΧΡΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ"

«Είμαι 12 χρόνια καπνιστής και το γύρισα στο στριφτό. Όπως κάθε καπνιστής δεν είναι εύκολο να πάρεις την απόφαση να το κόψεις και ειδικά επειδή αυξάνεται η τιμή» λέει ο Βασίλης για να διευκρινίσει: «Όταν τα έχεις πάρει στο… κρανίο με όλη αυτή την κατάσταση και έρχονται και σου λένε ότι θα αυξήσουν την τιμή του καπνού για να τα αρπάξουν, σε αναγκάζουν να θέλεις να καπνίσεις για να ξεχάσεις». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να αγοράσει τον καπνό του ενώ πιστεύει πως πολύς κόσμος θα στραφεί στο χύμα, παράνομο και λαθραίο καπνό. Πάντως, σημειώνει πως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση δεν θα το κόψει ο κόσμος, ούτε θα το ελαττώσει, έτσι η κυβέρνηση θα τα αρπάξει, μέχρι οι καπνιστές να ανακαλύψουν άλλους τρόπους για να ικανοποιούν την ανάγκη τους.

«ΩΔΗ» ΣΤΟ ΧΥΜΑ ΚΑΠΝΟ

Πολλοί καπνιστές δεν διστάζουν να ομολογήσουν πως θα αναζητήσουν χύμα καπνό προκειμένου να μην μείνουν άκαπνοι. Για παράδειγμα ο Γιάννης, που το έχει επιχειρήσει ξανά στο παρελθόν. «Το έχω γυρίσει στο στριφτό εδώ και 3 χρόνια, από τα 5 που είμαι καπνιστής. Μου αρέσει και με ευχαριστεί, ενώ είμαι ικανοποιημένος αφού καπνίζω λιγότερο. Το αφήνω και σβήνει και το ξαναπιάνω» σημειώνει και προσθέτει σχετικά με την επερχόμενη αύξηση: «Ή θα το ελαττώσω ή θα ψάξω να βρω χύμα. Το έκανα και το παρελθόν απλώς δεν έμεινα ευχαριστημένος από τη γεύση. Άλλωστε, πιστεύω πως είναι και πιο υγιεινός».

ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ

Λόγο για διακίνηση λαθραίου καπνού κάνει η Δέσποινα που αν και πολλά χρόνια καπνίστρια, εδώ και 6 χρόνια προτιμά να το «στρίβει». «Καπνίζω σαφώς λιγότερο και διασκεδάζω τη διαδικασία, αφού νομίζω πως βοηθάει στην εξάλειψη του στρες», λέει η ίδια που με την επερχόμενη αύξηση δεν ξέρει αν κάποιος θα καταφέρει να το ελαττώσει. «Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του ο καθένας. Πάντως, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, θα στραφούν σε άλλες λύσεις, ενώ τελικά, η παράνομη διακίνηση είναι εις βάρος του κράτους».

ΤΟ 'ΣΤΡΙΨΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΩ ΤΗΝ «ΤΡΑΚΑ»

Ο Στάθης μπορεί να φέρθηκε έξυπνα πριν από 10 χρόνια που αποφάσισε να το γυρίσει στον καπνό για να γλιτώσει την «τράκα», όμως πιστεύει πως με μια σχετική οικονομία και βρίσκοντας τρόπους να αποθηκεύει καπνό, χωρίς αυτός να ξεραίνεται, θα συνεχίσει να επιδίδεται στο αγαπημένο του «σπορ», αυτό του καπνίσματος. «Αποφάσισα να το… στρίψω, γιατί με είχαν τσακίσει στην τράκα. Εξακολουθούσαν να ζητούν αλλά επειδή δεν ήξεραν να στρίβουν, μοιραία μειώθηκε η τράκα» λέει γυρνώντας πίσω στα φοιτητικά του χρόνια.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΡΙΦΤΟ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ…

Παρόλο που το γύρισε στο στριφτό πριν 5 χρόνια, έπειτα από 11 έτη καπνιστής, ο Στρατής θεωρεί πως κρύβει μια φιλοσοφία. «Καπνίζω σαφώς λιγότερο και μου αρέσει και περισσότερο η γεύση του. Επιπλέον, έχω ελαττώσει τα τσιγάρα βαρεμάρας και συνήθειας που έκανα μόνος μου. Με την επερχόμενη αύξηση, δυστυχώς νομίζω ότι θα συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό ή ενδεχομένως, στην αρχή, θα κόψω από αλλού για να μπορώ να τα αγοράζω. Πάντως, ήδη η σχέση ποσότητας τιμής είναι δυσανάλογη και δεν συμφέρει».

ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΜΕΧΡΙ… ΝΕΟΤΕΡΑΣ

Η Κατερίνα ανακάλυψε εξαρχής τη «χάρη» του στριφτού τσιγάρου. «Μου αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία, ακόμη και να στρίψω μόνη μου. Μπορεί να καπνίζω περισσότερο, όμως με μία ακόμη ανατίμηση δεν ξέρω αν θα σταματήσω να καπνίζω, θα το σκεφτώ. Θα το ελαττώσω, αλλά δεν νομίζω να το κόψω» λέει σε πρώτη φάση, μέχρι να δει τον προϋπολογισμό της να μειώνεται σημαντικά.

Ο Δημήτρης είναι πάρα πολλά χρόνια καπνιστής, ενώ εδώ και 10 χρόνια καπνίζει στριφτό τσιγάρο, πολύ πριν γίνει «μόδα». «Είναι σαφές ότι θα με επηρεάσει σημαντικά η αύξηση. Από την άλλη, φοβάμαι να στραφώ στο χύμα, για λόγους υγείας», λέει ο ίδιος καταστώντας σαφές πως ο καπνιστής γνωρίζει τι είναι καλό ή όχι για την υγεία αλλά και την τσέπη του.

«Πάρτι» θα στήσουν οι λαθρέμποροι καπνού, όπως όλα δείχνουν, αφού οι καπνιστές παρουσιάζονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν τις συνήθειές τους αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις. Για ακόμη μία φορά, οι ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης με ήδη αυξημένο ποσοστό κέρδους για το κράτος θα αποδειχθούν μια… τρύπα στο νερό ή μάλλον μία «τράκα» από τον καπνό του νεοέλληνα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Μαυραντζά

Φωτογραφίες-βίντεο: Λευτέρης Παρτσάλης