ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ένα βήμα ανάπυξης για την Κοζάνη: «Πράσινο» έργο με την υποστήριξη της ProCredit Bank

Ένα βήμα ανάπυξης για την Κοζάνη: «Πράσινο» έργο με την υποστήριξη της ProCredit Bank

H Αγγελική Αρβανίτη, Branch Manager στην ProCredit Bank Greece

Η κυρία Αγγελική Αρβανίτη, Branch Manager στην ProCredit Bank Greece, μιλά στο CNN Greece για την ολοκλήρωση και τα οφέλη του φωτοβολταϊκού πάρκου 105 MW στην περιοχή της Κοζάνης, αλλά και για την καθοριστική συμβολή της τράπεζας στη υλοποίηση του έργου

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αγγελικής Αρβανίτη, Branch Manager στην ProCredit Bank Greece, στο CNN Greece:

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να υποστηρίξετε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου;

Ως όμιλος και μέσω των μετόχων μας, οι οποίοι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, είμαστε αφοσιωμένοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Δείχνουμε την αφοσίωσή μας με πολλούς τρόπους, όπως χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την πολιτική του paperless, με φωτοβολταϊκά για τα δικά μας ακίνητα, αλλά πολύ περισσότερο μέσω των επιχειρήσεων και των έργων που υποστηρίζουμε, καθώς θέλουμε να μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε πράσινα έργα, σε έργα ενεργειακής απόδοσης, σε ΑΠΕ, λόγω των ευεργετικών τους επιπτώσεων σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.

Ο δεύτερος λόγος είναι η επικέντρωσή μας ως τράπεζα και ως όμιλος, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, και άλλων οικονομιών ανά τον κόσμο και επιπλέον είναι αυτές που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Σε αυτό το project συμμετείχαν πάνω από 90 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός, που αποτέλεσε έναν ακόμη σημαντικό λόγο για την υποστήριξη της ως άνω χρηματοδότησης.

emporiko - do not use

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η ProCredit Bank κατά τη διάρκεια κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου και πώς ξεπεράστηκαν;

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο project. Έτσι, η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με τον συντονισμό, μεταξύ άλλων, στο κομμάτι της ανάπτυξης και της αδειοδότησης. Εμείς σαν τράπεζα φέρνουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο, οι επενδυτές καλούνται να συντονιστούν με εμάς και τον κατασκευαστή, την εταιρεία kIEFER.

Βασικό χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι το γεγονός ότι κάνουμε επιτόπιες συναντήσεις. Έτσι, είχαμε τη δυνατότητα να προλαμβάνουμε και να δίνουμε λύσεις εγκαίρως σε οποιαδήποτε πρόκληση και να είμαστε ένα «βήμα» μπροστά, στοιχεία που βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο εντός χρονοδιαγράμματος.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι πάνω από το 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας αφορά σε «πράσινα» έργα και άρα υπάρχει τεχνογνωσία. Επιπροσθέτως, το μέγεθος και το μοντέλο της τράπεζας δίνει μια ευελιξία, με αποτέλεσμα να καταφέρνουμε να δίνουμε γρήγορες απαντήσεις και λύσεις.

emporiko do not use

Ποια είναι τα στοιχεία που «έφερε στο τραπέζι» η ProCredit Bank και συνέβαλαν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου;

Πρωτίστως ήταν το κομμάτι της τεχνογνωσίας. Ο κάθε επενδυτής, ο κάθε πελάτης δεν μιλά με έναν απλό τραπεζικό υπάλληλο, αλλά με έναν επιχειρηματικό σύμβουλο, ο οποίος γνωρίζει την αγορά στις ΑΠΕ και τις προκλήσεις που ίσως συναντήσουμε, δίνει προτάσεις και παίρνει αποφάσεις μαζί του.

Δεύτερον ήταν το κομμάτι της ευελιξίας και των γρήγορων αποφάσεων. Σε ένα τέτοιο μεγάλο project κάποια πράγματα αλλάζουν, οι συνθήκες είναι δυναμικές. Συνεπώς πρέπει ο κάθε πελάτης να είναι σε θέση μαζί με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, για να υπάρχει αποτελεσματικότητα και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στο έργο.

Τρίτον ήταν το τιμολογιακό κομμάτι. Φέραμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στους πελάτες μας, παρέχοντάς τους σταθερό επιτόκιο. Το έργο ξεκίνησε πριν τις αλλαγές, όπως η άνοδος του Euribor και των επιτοκίων, αλλά παρείχαμε σταθερές συνθήκες στα νομικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο κομμάτι της κατασκευής, αλλά και τώρα, ώστε να κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό.

emporiko - do not use

Πώς θα ωφεληθούν το περιβάλλον, η τοπική κοινωνία και η οικονομία από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου;

Για το συγκεκριμένο έργο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι έγινε σε περιοχή απολιγνιτοποίησης. Φέρνοντας ένα έργο σχετικό με ΑΠΕ βοήθησε στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε βάσει των αρχών της βιωσιμότητας και η υλοποίηση του έργου σε μία τέτοια περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς.

Επίσης, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και εφόσον έχει ηλεκτριστεί, πλέον δημιουργούνται θέσεις και στο κομμάτι της συντήρησης.

Τέλος, οι ίδιες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν εξασφάλισαν ένα εισόδημα για τα επόμενα 10-20 χρόνια, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή.

Να σημειώσω, ότι ήμασταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο κομμάτι της κατασκευής, ώστε όλα τα πάρκα να κατασκευαστούν σε περιοχές που δεν είναι προστατευόμενες. Μάλιστα, η ίδια η τράπεζα πήρε πρωτοβουλία και βοήθησε σε κομμάτι αναδάσωσης στην περιοχή με τον δικό της τρόπο.

Η Αγγελική Αρβανίτη είναι Branch Manager στην ProCredit Bank Greece.