ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

MoLEP: H μετεξέλιξη της HoLEP για τον προστάτη των ανδρών

MoLEP: H μετεξέλιξη της HoLEP για τον προστάτη των ανδρών

Ο Δρ. Βεβελογιάννης Παναγιώτης,

Επανάσταση στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη φέρνει στην χώρα μας η Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Λιθίασης και Προστάτη του Διευθυντού Ουρολόγου Βεβελογιάννη Παναγιώτη στο Νοσοκομείο Μητέρα, με την εισαγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα του Laser συστήματος Moses 2 , το οποίο αλλάζει για πάντα τους κανόνες του παιχνιδιού στον χώρο της Ουρολογίας.

Διαμόρφωση παλμού Moses 2

Η μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη στον χώρο των ιατρικών Lasers της δεκαετίας. Το πρώτο ελεγχόμενο κύμα παλμού διαχωρίζει το υδάτινο περιβάλλον στην περιοχή της επεμβάσεως δημιουργώντας έναν στεγανό θύλακο , μέσα από τον οποίο διέρχεται εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου αργότερα η κυρίως ακολουθία της δέσμης του Laser και αποδίδεται με την μέγιστη ακρίβεια και ασφάλεια στον στόχο δίχως σκεδάσεις και απορρόφηση ενεργείας όπως κατά το παρελθόν.

Χειρουργώντας λοιπόν υπό πλήρεις συνθήκας κενού και χρησιμοποιώντας ελάχιστες ενέργειες οι χειρισμοί είναι φιλικοί προς τον ανθρώπινο ιστό και μην ανεβάζοντας επίσης την θερμοκρασία του ύδατος με το οποίο δεν έρχονται σε επαφή αποφεύγονται πλήρως οι θερμικές βλάβες των συνηθισμένων Lasers .

MoLEP: Το επόμενο επίπεδο της HoLEP για τον προστάτη με τεχνολογία Moses

Η γνωστή σε όλους πλέον Laser ενδοσκοπική εκπυρήνιση του προστάτη HoLEP μετά την εισαγωγή της προ τετραετίας επίσης από την ομάδα του κυρίου Βεβελογιάννη και την διενέργεια εκατοντάδων τέτοιων επιτυχημένων επεμβάσεων , εκτοξεύεται σε άλλα επίπεδα ταχύτητος , ασφαλείας και αποτελεσματικότητος με την χρήση του συστήματος Moses .

Ο νέος χρυσός κανόνας πλέον σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας , η κορωνίδα των επεμβάσεων για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ονομάζεται MoLEP και διενεργείται ήδη αποκλειστικά και με άριστα αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας από την ομάδα των ιατρών που μας έχει συνηθίσει σε καινοτομίες όπως η πρωτοπορία της γνωριμίας του δημοφιλούς σε όλους Rezum και της Laser εξάχνωσης των λίθων του νεφρού στην Ελληνική κοινωνία .

Οι άνδρες στην χώρα μας δεν θα πρέπει να θεωρούν πλέον ταμπού τον προστάτη καθώς για πρώτη φορά διατηρείται η σεξουαλική τους λειτουργία , ενώ η επέμβασις είναι ανώδυνη και αναίμακτη και σε ένα μεγάλο ποσοστό οι ασθενείς εξέρχονται αυθημερόν πολλές φορές και χωρίς καθετήρα .

Με την νέα ελάχιστα αυτή επεμβατική τεχνική , η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ομαλή , συντομότατη και απαλλαγμένη από την νοσηρότητα των επιπλοκών του παρελθόντος

Ο ασθενής δεν χρειάζεται να διακόψει τυχόν αντιπηκτική αγωγή , το PSA του μειώνεται δραματικά και δεν παραμένει καθόλου υπολειμματικός ιστός ακόμη και σε αδένες 350 κυβικών , όπου η μόνη λύσις μέχρι πρότινος θα ήταν η ανοικτή επέμβασις , μηδενίζοντας πλήρως την πιθανότητα μελλοντικών επανεπεμβάσεων .

RIRS: Ενδοσκοπική εξάχνωση λίθων με το σύστημα Moses Laser

Η ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία έχει περάσει πλέον με την χρήση του Moses σε μια κατηγορία ελάχιστα παρεμβατικών και αυτή επεμβάσεων , καθώς με την βοήθεια μιας ελαχίστης διαμέτρου κάμερας η οποία εισέρχεται ανάδρομα μέσω του ουρητήρος , ο ιατρός μπορεί να επισκεφθεί και τα πλέον δυσπρόσιτα σημεία των καλύκων του νεφρού λόγω της ευελιξίας της οπτικής ίνας Moses . Έτσι με απευθείας οπτική επαφή οι λίθοι ανεξαρτήτως μεγέθους η σκληρότητος εξαχνώνονται , μεταπίπτοντας δηλαδή από στερεά σε αέρια κατάσταση λόγω των 120 Hz συχνότητος δέσμης με έναν συνοπτικό τρόπο σε μια μόνον συνεδρία .

Η νέα τεχνολογία , με μειωμένη κατά 50% οπισθοχώρηση του λίθου λόγω της διεθνώς κατοχυρωμένης αντιπαλινδρομικής ιδιότητος του Moses , αναρροφά ταυτοχρόνως τα όποια μικροσωματίδια διαμέτρου μόλις ενός μικρού προκύψουν. Η απουσία ύπαρξης συγκριμμάτων του λίθου είναι ακριβώς και το γεγονός για το οποίο αποφεύγεται ο τραυματισμός του ουρητήρος κατά την κάθοδό τους, όπως επίσης απουσιάζει και η τραυματική εισαγωγή λαβίδων για την σύλληψή τους όπως συμβαίνει με τις λοιπές μεθόδους.

ECIRS : συνδυασμένη διαθερμική με ανιούσα Laser λιθοτριψία Moses

Για τους ευμεγέθεις μεγάλων διαστάσεων κοραλλιοειδείς λίθους που καταλαμβάνουν όλο το εσωτερικό του νεφρού και εκεί που ο βαθμός δυσκολίας ξεπερνά κάθε άλλη δυνατότητα η ομάδα έχει εισαγάγει με επιτυχία , καθώς δέχεται ασθενείς από όλη την επικράτεια, τον συνδυασμό της ανιούσης RIRS με την Laser διαδερμική προσπέλαση mini PCNL, την επονομαζομένη ECIRS .

Απαιτεί τον άριστο συντονισμό δύο πεπειραμένων χειρουργών , οπότε από μια ελάχιστη οπή πέντε χιλιοστών εισέρχεται η πρώτη mini κάμερα απευθείας στο νεφρό, ενώ συνδυαστικά η δεύτερη προσεγγίζει ενδοσκοπικά ανερχόμενη τον ουρητήρα και οι λίθοι ανεξαρτήτως πλήθους η μεγέθους εξαχνούνται, διατηρώντας έτσι το πολύτιμο όργανο του ασθενούς , που σύμφωνα με τις παλαιότερες δυνατότητες θα απειλείτο με χειρουργική αφαίρεση .

Η παγκόσμια καινοτομία της ECIRS, κατά τον τρόπο που διενεργείται στην Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής του Μητέρα , είναι η πλήρης ύπτια θέσις του ασθενούς για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία , αποφεύγοντας τους κινδύνους των θρομβώσεων λόγω της επι μακρόν πρηνούς θέσεως που προϋπέθεταν οι προηγούμενες τεχνικές , η αλλοιώς , η τροποποίησις της παλαιότερης Galdakao κατά «Athens Modified Valdivia Position», όπως θέλησαν να την ονομάσουν οι ιατροί στο διεθνές συνέδριο της SIU , κατόπιν της πόλης μας της Αθήνας από την οποία προήλθε η τεχνική .

Μέχρις στιγμής έχουν αντιμετωπισθεί και ωφεληθεί από την διατήρηση του νεφρού τους στην Πρότυπη Κλινική του κυρίου Βεβελογιάννη πολυάριθμοι ασθενείς από Κύπρο και Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και βρέφος 15 μηνών με κοραλλιοειδή λιθίαση, όπου για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιατρική βιβλιογραφία εφαρμόσθηκε η επέμβαση ECIRS σε αυτήν την ηλικία με απόλυτη επιτυχία χωρίς να χρειασθεί να μεταφερθεί το βρέφος στο εξωτερικό.

Είναι χαρά μας να συμβαδίζει η χώρα με τις Ιατρικές εξελίξεις και να παρέχονται υψηλής ποιότητος υπηρεσίες στους ασθενείς μας αντάξιες του εξωτερικού.

Δρ. Βεβελογιάννης Παναγιώτης, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Προστάτη και Λιθίασης, Nοσοκομείο MHTEPA - Όμιλος HHG.

Ο Παναγιώτης Βεβελογιάννης είναι Χειρουργός Ουρολόγος γεννημένος στο New Jersey Η.Π.Α, απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών ’79, κάτοχος BSc in Biochemistry από το University of Minnessota USA, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ειδικευμένος στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Μεταξά και στο New Jersey University of Medicine Hospital USA. Είναι ειδικευμένος στην ενδοουρολογία, στην ενδοσκοπική χειρουργική προστάτου, καρκίνου της κύστεως και νεφρολιθιάσεως.

Είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο ατμού Rezum για τον προστάτη και αποκλειστικά πιστοποιημένος από την Boston Scientific Αμερικής, για την εκτέλεση της μεθόδου στην Αθήνα. Έχει συμβάλει στην καθιέρωση του Holmium Laser για την θεραπεία του προστάτη, εφαρμόζοντας τη μέθοδο HoLEP ως επέμβαση εκλογής στην Αθήνα. Ενώ, από τον ιατρό Βεβελογιάννη Παναγιώτη πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες επεμβάσεις MoLEP στην χώρα μας ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στην Ιατρική τεχνολογία των Lasers.