ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η πρόληψη σώζει ζωές! Γιατί είναι σημαντικό να εντάξουμε τον προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας;

Η πρόληψη σώζει ζωές! Γιατί είναι σημαντικό να εντάξουμε τον προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας;

Οι επιστημονικές γνώσεις που εφαρμόζονται στην Προληπτική Ιατρική και την Υγειονομική Περίθαλψη έχουν συντελέσει στο να αποφευχθεί η πρόωρη απώλεια ζωής και ο νοσηρός φόβος των ασθενειών.

Κάθε χρόνο καταγράφονται τεράστιοι αριθμοί θανάτων από παθολογικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν ευάλωτοι σε αναγνωρίσιμες και θεραπεύσιμες παθήσεις, οι οποίες ωστόσο εντοπίζονται με καθυστέρηση.

Υπάρχουν μέθοδοι κλινικής πρόληψης που αποσκοπούν στην αποφυγή εμφάνισης μιας νόσου (πρωτογενής πρόληψη), ή στην εντόπιση και θεραπεία μιας νόσου όταν αυτή είναι ασυμπτωματική (δευτερογενής πρόληψη).

Η τριτογενής πρόληψη αποσκοπεί στη μείωση των επιπλοκών μιας ήδη εγκατεστημένης νόσου. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, ο ετήσιος έλεγχος (check-up) έχει την θέση του, διότι και στις τρεις μπορεί να σώσει ζωές ή να επιμηκύνει τη διάρκειά τους.

Ποιοι είναι οι κύριοι μέθοδοι κλινικής πρόληψης;

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής (δίαιτα – άσκηση – απώλεια βάρους – αποφυγή καπνού – επαρκής ανάπαυση – ηλεκτρονική απεξάρτηση - μετριοπάθεια στο αλκοόλ), καθώς και οι τακτικοί εμβολιασμοί αποτελούν, μαζί με το check up, τις κύριες μεθόδους κλινικής πρόληψης και πρέπει να συνδυάζονται προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο κλινικό όφελος. Για παράδειγμα ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ενώ το Pap Test να τον εντοπίσει πρώιμα.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας;

Στην καθημερινή ζωή είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πέντε παράγοντες που μπορούν να μας εκθέσουν σε ασθένειες: Το Νερό, τα Τρόφιμα, τα Έντομα, τα Ζώα και τους Ανθρώπους. Τηρώντας επιμελώς τους κανόνες υγιεινής για το καθαρό νερό, τα σωστά συντηρημένα τρόφιμα, την προστασία από έντομα και ζώα καθώς και τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους, μπορούμε να προστατευτούμε από δυνητικά επικίνδυνες αρρώστιες.

Picture2.jpg

Παναγιώτης ΔούκαςΕιδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

Κάντε και εσείς την πρόληψη στάση ζωής,
προγραμματίζοντας άμεσα
τον προληπτικό σας έλεγχο υγείας!

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικού ελέγχου υγείας, για γυναίκες και άνδρες, σε προνομιακή τιμή έως 31 Μαΐου 2024.
Κλείστε το ραντεβού σας εδώ: https://checkinup.iatriko.gr/

Picture3.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ