ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η μπύρα έχει τη δική της κουλτούρα και τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025» την αναδεικνύουν

Η μπύρα έχει τη δική της κουλτούρα και τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025» την αναδεικνύουν

Πριν από περίπου 200 χρόνια, η μπύρα ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Η έλευση του Όθωνα το 1833, όμως, άλλαξε αυτή την κατάσταση: Σχετικά σύντομα ξεκίνησε η εισαγωγή της από το Μόναχο ενώ σιγά-σιγά έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα και τον Πειραιά οι πρώτες μικρές ζυθοποιίες, οι οποίες λειτουργούσαν και ως ζυθοπωλεία.

Δύο αιώνες μετά, η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 38 λίτρα ετησίως και η παραγωγή μπύρας στη χώρα ανέρχεται στα 4 εκατ. εκατόλιτρα (2023). H κουλτούρα της μπύρας στη χώρα μας ενισχύεται διαρκώς, οπότε δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή 72 ζυθοποιεία.

picture2.jpg

Μάλιστα, σε λίγες μέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025», όπου θα συμμετάσχουν 12 Ζυθοποιεία-Μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών από όλη την Ελλάδα, και συγκεκριμένα:

  • Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη
  • Ζυθοποιία Πηνειού ΑΕ στη Λάρισα
  • Ικαριακή Ζυθοποιία στην Ικαρία
  • Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης στο Ηράκλειο Κρήτης
  • Κρητική Ζυθοποιία στα Χανιά Κρήτης
  • Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο
  • Μικροζυθοποιία Local streets beer στον Βόλο
  • Μικροζυθοποιία Μυκόνου στη Μύκονο
  • Μικροζυθοποιία Septem στο: Ωρολόγιο Αυλωναρίου, Εύβοιας
  • Ολυμπιακή Ζυθοποιία στη Ριτσώνα Εύβοιας
  • Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη
  • Siris Craft Brewery στις Σέρρες

Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία: Από ξεναγήσεις και γνωριμία με την παραγωγική διαδικασία και τους ζυθοποιούς μέχρι γευστικές δοκιμές.

«Παράθυρο» στον κόσμο της μπύρας με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών επιστρέφει για 6η φορά (έχει πραγματοποιηθεί τις χρονιές 2018, 2019, 2022, 2023 και 2024), αποδεικνύοντας την αποδοχή της από το κοινό (άρα και την επιτυχία της). Τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει τον ζύθο, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του. Και όχι μόνο, καθώς το κάθε ζυθοποιείο έχει μεριμνήσει για τη μύηση του κοινού στα μυστικά της μπύρας και των τρόπων παραγωγής της.

Πιο αναλυτικά, μέσα από τις ξεναγήσεις των ζυθοποιείων που συμμετέχουν στα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», το κοινό θα δει πώς παράγεται η μπύρα και θα περιηγηθεί στους χώρους όπου γίνεται η ζυθοποίηση και η εμφιάλωση. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν από κοντά τους ίδιους τους ζυθοποιούς που είναι υπεύθυνοι για τα αγαπημένα τους προϊόντα έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στον χώρο και να μάθουν τα μυστικά παρασκευής της μπύρας. Τέλος, δεν θα φύγουν χωρίς να δοκιμάσουν διαφορετικούς τύπους μπύρας, αλλά και να μάθουν ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι σερβιρίσματος της κάθε κατηγορίας και οι ταιριαστοί γευστικοί συνδυασμοί μπύρας και φαγητού.

picture3.jpg

Πώς μπορεί να συμμετάσχει κανείς στα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025»

Όσον αφορά στον τρόπο συμμετοχής στις εκδηλώσεις των ζυθοποιείων, αξίζει να σημειωθεί πως είναι δωρεάν, το ίδιο και η είσοδος σε αυτά. Για τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες που θα πραγματοποιηθούν ζητείται προεγγραφή ή/και τηρείται σειρά προτεραιότητας λόγω των περιορισμένων θέσεων που υπάρχουν.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών συστήνει στους επισκέπτες των «Ανοιχτών Ζυθοποιείων» να επικοινωνήσουν απευθείας με το ζυθοποιείο το οποίο θα επισκεφτούν ώστε να ενημερωθούν για το πλήρες πρόγραμμα, τη διαθεσιμότητα και τις ώρες λειτουργίας.

Οι μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες καλλιεργούν (και αναπτύσσονται χάρη σε αυτήν) την ανάγκη του κοινού να είναι περισσότερο ενημερωμένο για την μπύρα και ό,τι σχετίζεται με αυτήν. Τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», αν και πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο, συμβάλλουν διαρκώς σε αυτή την κατεύθυνση. Εσείς θα λείπετε;

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με τις ώρες λειτουργίας του κάθε ζυθοποιείου και τις δράσεις που προσφέρει για τη γνωριμία με τον κόσμο της μπύρας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών.

Η κατανάλωση μπύρας απαγορεύεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και υπενθυμίζεται ότι καταναλώνουμε πάντα υπεύθυνα.