ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EKT ζητά από τις τράπεζες προβλέψεις στο 100% των νέων «κόκκινων» δανείων

Η EKT ζητά από τις τράπεζες προβλέψεις στο 100% των νέων «κόκκινων» δανείων
ECB

Διορία επτά ετών προτίθεται να δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων τους. Η πρόθεση της ΕΚΤ αφορά σε προβλέψεις για νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Με αφορμή την υιοθέτηση από την 1η Ιανουαρίου του 2018 του διεθνούς προτύπου χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 (IFRS 9), η ΕΚΤ προτίθεται να εφαρμόσει σε επίπεδο καλής πρακτικής ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο σχηματισμού προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσα ενυπόθηκα δάνεια, ενήμερα ή μη εξυπηρετούμενα, διαπιστώνεται, μετά την εφαρμογή του προτύπου χρηματοοικονομικής αναφοράς 9, σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου, θα πρέπει οι τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις, που σε βάθος επταετίας, θα φθάσουν να αντιστοιχούν στο 100% της αξίας της ονομαστικής απαίτησης. Για όσα δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις οι προβλέψεις θα πρέπει να ανέλθουν στο 100% της ονομαστικής αξίας του δανείου εντός διετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΧΑ 9 προβλέπει ότι για δάνεια (ενήμερα ή μη εξυπηρετούμενα), στα οποία διαπιστώνεται σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου, σε σχέση με την αρχική αναγνώριση, θα σχηματίζονται προβλέψεις για την εναπομένουσα διάρκεια τους.

Αν μια τράπεζα δεν αντιμετωπίσει μέσω ρύθμισης ή πώλησης το προβληματικό στοιχείο ενεργητικού θα υφίσταται απώλεια κερδών, καθώς θα πρέπει σε βάθος επταετίας να ανεβάσει την πρόβλεψή της για το εν λόγω δάνειο στο 100% της αξίας του.

Η χορήγηση επταετούς προθεσμίας αποτελεί ένα μέσο πίεσης, καθώς στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ