ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών μετά τη χθεσινή συμβιβαστική λύση η οποία προκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την επένδυση στο Ελληνικό.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω κύκλων του Μαξίμου, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη στο ΚΑΣ όσον αφορά το Ελληνικό. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

Κύκλοι του επενδυτή, πάντως, αναφέρονται σε απόφαση που πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως τα όρια του αρχαιολογικού χώρου.

Τι αποφάσισε το ΚΑΣ

Η λύση συνίσταται στην ανακήρυξη ως αρχαιολογικής ζώνης τμήματος περίπου 280 στρεμμάτων, από τα συνολικά 6.200 στρέμματα της έκτασης. Σημειωτέον ότι παλαιότερη πρόταση αφορούσε στην κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων, η πρώτη εκ των οποίων προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης 700 στρεμμάτων και η δεύτερη εκ των οποίων προέβλεπε να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος έκταση περίπου 280στρεμμάτων εν τέλει.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Με βάση τις πληροφορίες η πρόταση που εγκρίθηκε είναι η κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης χωρίς μάλιστα περιορισμούς δόμησης, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο που υπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής εαν βρεθούν αρχαία.

Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση των 280 στρεμμάτων βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και περιλαμβάνει το σημείο που σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ