ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντί να εκδίδονται νέες συντάξεις, δίνεται κοινωνικό μέρισμα

Αντί να εκδίδονται νέες συντάξεις, δίνεται κοινωνικό μέρισμα
EUROKINISSI

Η ένατη κατά σειρά αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στις 29 Σεπτεμβρίου μετέβαλε θεαματικά το πρωτογενές αποτέλεσμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης συμβάλλοντας στη μετάλλαξη των προβλέψεων για το 2018. Αυτή η εξέλιξη μπήκε στο μικροσκόπιο των δανειστών, δεδομένου ότι οι ανατροπές είναι τεράστιες επηρεάζοντας καταλυτικά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, την ώρα που ο ΕΦΚΑ έχει αφήσει σε αναμονή έως και τριών ετών 300.000 δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ.

Η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων έρχεται εφέτος να εξουδετερώσει τη δραματική υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού, ύψους 1,860 δισ. ευρώ, την οποία αδυνατεί να καλύψει η υποεκτέλεση των δαπανών. Με την αρωγή των πρωτογενών πλεονασμάτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι μνημονιακές δεσμεύσεις σε επίπεδο προβλέψεων προσχεδίου υπερκαλύπτονται. Αν οι νέοι υπολογισμοί κοπούν από την τρόικα, τότε θα ματαιωθεί η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Η κυβέρνηση αποδέχεται μέσω του προσχεδίου προϋπολογισμού ότι έπεσε έξω στους υπολογισμούς της κατά 1,2 δισ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για το 2017 και αντί για το προβλεπόμενο αρχικά πρωτογενές έλλειμμα των 938 εκατ. ευρώ, τελικά θα υπάρξει πλεόνασμα 381 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο έτος η ψαλίδα των αποκλίσεων ανοίγει κοντά στα 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η πρόβλεψη για πλεόνασμα από 128 εκατ. ευρώ αυξάνεται σε 1,519 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας τον ισχυρισμό του οικονομικού επιτελείου ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 3,57% του ΑΕΠ. Αλλά αυτό το πλεόνασμα οφείλεται αποκλειστικά στις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και εφάπαξ, μέτωπο στο οποίο οι μνημονιακές δεσμεύσεις έχουν χαθεί.

Αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί δεν αθροίζονται στον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ώστε οι καθυστερήσεις να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτές οι καθυστερήσεις αφορούν 300.000 δικαιούχους και αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ