ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ομηρεία διαρκείας από το ΚΑΣ το Ελληνικό

Σε ομηρεία διαρκείας από το ΚΑΣ το Ελληνικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο πρώην αεροδρόμιο δεν απαγορεύει τη δόμηση, απλώς βάζει πολύ αυστηρούς όρους. Όροι όμως που έχουν ξεκαθαριστεί με το περίφημο μνημόνιο που υπέγραψε η Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικό ΑΕ για τη γοργή εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, όπως επισημάνθηκε και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τώρα, για να θωρακιστεί περαιτέρω το Μνημόνιο, εξετάζεται αυτό να συμπεριληφθεί ως όρος στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (που θα αφορά την Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης), όταν κάποια στιγμή φυσικά εκδοθεί, άγνωστο πότε. Εναλλακτικά, εξετάζεται να ενσωματωθεί στην υπουργική απόφαση που θα εκδώσει η Κονιόρδου όταν πάρει τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στα χέρια της. Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί παρά μετά τις 12 Οκτωβρίου, αφού μέχρι τότε η υπουργός θα απουσιάζει στο Βερολίνο, όπου και συμμετέχει στην παράσταση του διάσημου σκηνοθέτη Μπόμπ Γουίλσον «Ο Λούθηρος χορεύει με τους θεούς».

Στη πραγματικότητα, μπορεί το ΚΑΣ να εγκατέλειψε την αρχική μαξιμαλιστική του θέση για κήρυξη ως αρχαιολογικού του 50% του ακινήτου και να κατέληξε σε 280 στρέμματα, το ερώτημα ωστόσο που δεν έχει απαντηθεί είναι πόσο επηρεάζουν τον βαθμό δυσκολίας του έργου τα διάσπαρτα αυτά σημεία. Άλλο ερώτημα που δείχνει αυτήν ακριβώς την προσπάθεια των αρχαιολόγων να ελέγξουν την επένδυση αφορά τα ύψη των έξι ουρανοξυστών που περιλαμβάνει το project. Το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβουν τα ύψη από τα 200 στα 140 μέτρα (το ύψος της Ακρόπολης), επικαλούμενο λογικές παρόμοιες με εκείνες που υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να ανεγερθεί το Χίλτον τη δεκαετία του 1960.

Επιχειρεί έτσι, να ελέγξει τα ύψη και να τα χαμηλώσει, παρότι όπως παραδέχονται νομικοί κύκλοι, δεν είναι δική του δουλειά, σε αυτή τη φάση της διαδικασίας. Το γεγονός όμως ότι ανακατεύτηκε με κάτι που προς το παρόν δεν το αφορά, σε συνδυασμό με τη γενικότερη καχυποψία που έχει καλλιεργήσει η αμφιλεγόμενη μέχρι τώρα στάση του, εγείρουν αμφιβολίες ως προς το αν θα θέσει στην πορεία και νέα προσκόμματα στο έργο.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το επενδυτικό σχήμα εμφανίστηκε χθες αρκετά συγκρατημένο. Το γεγονός ότι το επενδυτικό σχήμα (Lamda Development, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι) δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί σε κάποια εν θερμώ κίνηση, μαρτυρά ότι οι γέφυρες επικοινωνίας με τη κυβέρνηση παραμένουν ανοικτές.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, στα οποία αναζητούνται απαντήσεις είναι ακόμη αρκετά: Τι εμπόδια δημιουργεί στο επενδυτικό σχέδιο η κήρυξη των 280 στρεμμάτων, τι σημαίνει το χαμήλωμα στα ύψη των ουρανοξυστών, κατά πόσο η προχθεσινή απόφαση είναι η απαρχή για νέες κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό και πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διασφαλισθεί η ομαλή πορεία του έργου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ