ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δομικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν

Δομικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν

Τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ΦΠΑ από το 1992 έχει δρομολογήσει η Κομισιόν.

Στόχος της είναι να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το σύστημα τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από 150 δισ. ευρώ ΦΠΑ χάνονται κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη στερούνται έσοδα τα οποία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για σχολεία, δρόμους και υγειονομική περίθαλψη.

Ένα μεγάλο μάλιστα ποσό, της τάξης των 50 δισ. ευρώ – ή 100 ευρώ ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως – εκτιμάται ότι οφείλεται στη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Είναι πιθανό μέρος από το κονδύλι αυτό να χρησιμοποιείται για χρηματοδότηση εγκληματικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Στόχος της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι το εν λόγω ποσό να μειωθεί κατά 80%, αφού οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα καταστήσουν το σύστημα ισχυρότερο και απλούστερο στη χρήση για τις επιχειρήσεις. Το φιλόδοξο σχέδιο της Επιτροπής είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα ΦΠΑ που να βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να αποκομίζουν όλα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και ταυτόχρονα να είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

Σημειωτέον ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές επιβαρύνονται σήμερα με 11% υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης

σε σχέση με όσες δραστηριοποιούνται εμπορικά μόνο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του ΦΠΑ υπολογίζεται να μειώσουν το κόστος κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο ΦΠΑ είναι η βασικότερη πηγή εσόδων των ευρωπαϊκών χωρών και πέρυσι απέφερε στα ταμεία τους 1,035 τρισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 1,187 τρισεκατομμυρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ