ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκολύνσεις από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις, αγρότες και επενδυτές

Διευκολύνσεις από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις, αγρότες και επενδυτές
EUROKINISSI

Οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 στη φορολογία νομικών προσώπων, επαγγελματιών, αγροτών και επενδυτών, παρέσχε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής με εγκύκλιο που απέστειλε στις εφορίες. Η εγκύκλιος ουσιαστικά παρέχει οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου 4484/2017 που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο και ισχύει από τον Αύγουστο.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει πώς αλλάζει από το επόμενο έτος ο τρόπος καταβολής του φόρου για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για τα έσοδα που έχουν αποκτήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο φόρος θα καταβάλλεται το πολύ σε έξι δόσεις, και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρώνεται έναν μήνα μετά τη υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Δεδομένου ότι η 31η Δεκεμβρίου θα είναι αμετάβλητη διορία όσο περισσότερο καθυστερεί η κατάθεση της δήλωσης σε τόσο λιγότερες μηνιαίες δόσεις θα μπορεί να εξοφληθεί ο φόρος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Πιτσιλή δεν θα λογίζονται ως υποκαταστήματα χώροι που βρίσκονται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα με τις κύριες εγκαταστάσεις κάθε εταιρείας, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν έως 30 ημέρες. Έτσι, θα επέλθουν ελαφρύνσεις για πολλές εταιρείες που σήμερα κατέβαλαν τέλος και για τους εν λόγω χώρους.

«Αν στον ίδιο κτιριακό χώρο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους αυτού λειτουργεί τόσο η έδρα της επιχείρησης όσο και τα τυχόν υποκαταστήματά της, επιβάλλεται μία φορά το τέλος επιτηδεύματος. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης επεκτείνεται και σε άλλους κτιριακούς χώρους, θα επιβληθεί ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για το κάθε επιπλέον κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της», αναφέρει η εγκύκλιος.

Με την ίδια εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως το εισόδημα που αποκτάται από τη μεταβίβαση τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη ή μη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ή για τα ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα, δεν αποτελεί πλέον εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (που προκύπτει από κάθε τρεις μεταβιβάσεις τίτλων που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου), καθώς δεν θεωρείται συστηματική διενέργεια πράξεων, αλλά φορολογείται με συντελεστή 15%.

Τέλος, ρυθμίζεται η ορθή εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των φορολογουμένων που είναι κατ' επάγγελμα αγρότες και δικαιούνται έκπτωση φόρου και ξεκαθαρίζεται πως για τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 που υποβάλλονται από την 1.8.2017 μέχρι και τις 31.10.2017 λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης των κωδικών 037 και 038 της δήλωσης, δεν επιβάλλονται κυρώσεις εκπροθέσμου υποβολής και τυχόν επιπλέον οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται σε μέχρι δύο δόσεις, αναλόγως του χρόνου υποβολής της δήλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ