ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων σχεδιάζει η Κομισιόν

Ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων σχεδιάζει η Κομισιόν
ΕΡΑ

Ευρωπαϊκή Ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων αλλά σε δόσεις αναμένεται να προτείνει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη των Γερμανών.

Το προσχέδιο εγγράφου της απόφασης, η οποία και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνει την πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων, γνωστή ως EDIS, αλλά σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση το σύστημα θα αφορά μόνο δάνεια για τη στήριξη των καταθετών των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, το σχήμα θα καλύπτει απώλειες μόνο σε μια δεύτερη φάση, η οποία και θα ξεκινήσει όταν οι τράπεζες καταφέρουν να μειώσουν αρκετά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο παραμένει αρκετά υψηλό σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ και καιρό η Γερμανία είναι αντίθετη με το σχέδιο, καθώς ανησυχεί ότι μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στις τράπεζές της. Πάγια θέση του Βερολίνου είναι ότι θα δεχθεί ένα σχήμα πανευρωπαϊκής ασφάλισης των καταθέσεων μόνο εφόσον μειωθεί ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας. Αλλά αυτό προϋποθέτει μεγάλη μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αρχής γενομένης από τον Νότο (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος).

Σε αυτή τη κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσουν οι προτάσεις που πρόκειται να ανακοινώσει η Κομισιόν την επόμενη άνοιξη, με στόχο να διευκολύνει τις τράπεζες να ανακτήσουν χρέη. Επίσης πρόκειται να προτείνει περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς κακών δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ