ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Έμπειρος πυροσβέστης πέντε ετών ο ESM

Ρέγκλινγκ: Έμπειρος πυροσβέστης πέντε ετών ο ESM
REUTERS/Yiannis Kourtoglou/File Photo

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου την πέμπτη επέτειό του ως ο μόνιμος μηχανισμός επίλυσης κρίσεων της ευρωζώνης. Ο ESM, δημιουργήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012 από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και έκτοτε μαζί με τον προκάτοχό του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Με αφορμή την επέτειο, ο ESM εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι τέσσερις από αυτές τις χώρες αποτελούν «περιπτώσεις οικονομικής επιτυχίας», καταγράφοντας τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και πως η Ελλάδα «είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να λαμβάνει νέα δάνεια», αλλά «μπορεί επίσης να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

«Ο ESM είναι ένα νέο ίδρυμα, αλλά έχουμε γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια ένας έμπειρος πυροσβέστης», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, σημειώνοντας:

Η εμπειρία που συγκεντρώσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια θα μας βοηθήσει να διαδραματίσουμε χρήσιμο ρόλο στη νομισματική ένωση στο μέλλον, τώρα που εξετάζουμε πώς να την κάνουμε πιο ανθεκτική και πιο ισχυρή.

Να σημειωθεί πως ο ESM και ο EFSF έχουν συνολικά δανείσει 252 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων. Τα χρήματα αντλούνται από τους επενδυτές, εκδίδοντας τακτικά ομόλογα.

Ο ESM μπορεί να το κάνει με πολύ ευνοϊκούς ρυθμούς λόγω της ισχυρής αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας. Αυτό οφείλεται στο καταβεβλημένο κεφάλαιό του ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο του έχει παρασχεθεί από τα 19 μέλη της ζώνης του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ